• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Av. Neval Oturakçı Tanrıverdi, adli yıl açılışında adaletin güvencesine vurgu yaptı

Av. Neval Oturakçı Tanrıverdi, adli yıl açılışında adaletin güvencesine vurgu yaptı

Kahramanmaraş Barosu Başkan Yardımcısı Av. Neval Oturakçı Tanrıverdi, 2024-2025 Adli Yılı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, adaletin önemine ve hukuk devletinin korunmasına yönelik güçlü mesajlar verdi. Tanrıverdi, yeni adli yılın ülkemize, milletimize ve tüm hukuk camiasına hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı.

Tanrıverdi, konuşmasında, Kahramanmaraş Adliyesi'nde yeni göreve başlayan hakim ve savcılar ile baroya yeni katılan avukatları tebrik etti. 

Av. Neval Oturakçı Tanrıverdi, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “2024-2025 Adli Yılının Ülkemiz, milletimiz ve tüm hukuk camiamız için hayırlı olmasını diliyorum. Bu dönemde Kahramanmaraş Adliyesinde yeni göreve başlayan değerli hakim ve savcılarımız ile aramıza yeni katılan kıymetli avukatlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerini savunmak, yaşatmak ve korumak, Cumhuriyetimizin 100.yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele kahramanlarımızdan aldığımız en değerli emanettir. Cumhuriyetin en önemli kazanımı hukuk devletidir. Hukuk devleti olmanın gereği ise adalet hizmetlerinin bağımsız, tarafsız, eşit, verimli ve hızlı şekilde yerine getirilmesidir. Adalet; toplumun barış, huzur ve refahının ön şartıdır. Adaletin teminatı, bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise bağımsız savunmadır.

Bu adli yıla başlarken de, Bağımsız savunmayı temsil eden, ülkedeki hukuksuzluklara karşı sesini yükselten Avukatlık mesleğinin, kendi içindeki sayısız mesleki sorunla da mücadele etmek durumunda bırakılmış olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızdadır. Yargı sistemimizin sorunları ve onun kurucu unsurlarından olan savunmanın içinde bulunduğu olumsuz tablonun dikkate alınarak çözüme kavuşturulması; güçlü, bağımsız ve tarafsız yargının tesisi bakımından göz ardı edilmemelidir.

Her yıl adli yıl açılış töreninde vurgusunu yapmaktan vazgeçmediğimiz hukuk devleti ilkesi, bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkı ilkelerini korumak, şüphesiz her birimiz için sarsılmaz bir öneme sahiptir. Bizler bu zorlu mücadele yolunda ilerlerken ülkemizde her gün maalesef birbirinden farklı hak ihlallerine şahit olmaya devam ediyoruz.

Çocuk istismarı, Kadın Cinayetleri, Hayvan ve doğa katliamı ifadeleri artık sıklıkla duyduğumuz kavramlar haline gelmiştir. Tüm bu hak ihlallerinde avukatlar ve barolar olarak mücadeleden, soruşturma ve cezai yaptırım süreçlerinin etkin şekilde yürütülmesi bakımından süreçlerin takipçisi olmaktan hiçbir zaman vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz. Ancak, Adli süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi, ilgili yasaların etkin şekilde uygulanması tek başına bir çözüm değildir.

ÖNLEYİCİ HUKUK kavramı ve bunun içselleştirilmesinin ne denli önemli olduğu da vurgulanmalıdır. Koruyucu ve önleyici tedbirler, eğitim, hak ihlalleri ile toplumsal mücadelede ortak bir bilinç geliştirmenin gerekliliği her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.

Toplumsal barışın hedeflendiği, demokratik bir hukuk devletinde bireylerin temel hak ve özgürlükleri öğrenmeleri ve içselleştirebilmeleri için küçük yaştan itibaren eğitilmeleri ve hayat boyu beslenerek geliştirilmeleri gerekmektedir.

Temel hak ve özgürlüklerin ilki ve temeli YAŞAM Hakkı’dır. Bizler 6 Şubat Deprem felaketinde on binlerce vatandaşımızı ve Kahramanmaraş Barosu mensubu 30 meslektaşımızı kaybettik. Yitirdiğimiz tüm yargı mensuplarını, meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Bu vesile ile bir hususu özellikle belirtmek isterim; Süreçteki tüm sorumluların yargılanması ve depremin  cezai ve hukuki sonuçları bakımından  Kahramanmaraş Barosu olarak, tüm sürecin takipçisi olmak ve müdahil olmak hususundaki hassasiyetimiz, ilk andan son ana kadar devam edecektir. Biz Avukatlar ve Barolar olarak bağımsız ve adil yargının, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız.

Dilerim ki; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ sözü bu adli yıl başlarken de tüm camiamızın yolunu aydınlatmaya devam etsin. Yeni adli yılda, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, adil yargılanmanın, barış, hoşgörü ve sağduyunun hakim olması temennisi ile tüm yargı camiamıza hayırlı olsun.”
 

Bakmadan Geçme