• Haberler
  • Dünya
  • Bakan Tunç, Ayşegül için Filistin Büyükelçisi ile görüştü

Bakan Tunç, Ayşegül için Filistin Büyükelçisi ile görüştü

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, işgal altındaki Batı Şeria'da katıldığı barışçıl gösteride İsrail askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsisine ilişkin, 'Elimizdeki deliller şunu gösteriyor, Ayşenur'un hedef alınarak, planlı bir şekilde ateş açılarak şehit edildiğini düşünüyoruz. Deliller o yönde.' dedi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa’yı makamında kabul eden Bakan Tunç, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin Filistin'de başlatılan soruşturmayla ilgili kapsamlı bir dosyanın Adalet Bakanlığına teslim edildiğini söyledi.

Ek rapor gerekirse bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdüreceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayşenur Ezgi Eygi'nin Filistin'deki soykırım suçunu, katliamı protesto etmek için barışçıl bir gösteride bulunduğu sırada İsrail askerlerince şehit edildiğini anımsattı.

Eygi'nin öldürülmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından iç hukuktan kaynaklanan yetkinin kullanılarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını hatırlatan Bakan Tunç, "Bu soruşturma kapsamında da gerekli adli yardım talebini Filistin Devleti'ne Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla ulaştırdık. Filistin'de başlatılan bir soruşturma vardı. Bu soruşturmayla ilgili olarak toplanan delillerle, oradaki yapılan otopsi işlemleriyle ilgili tüm belge, bilgi, görüntülerin tamamı dosya kapsamında bugün sayın Büyükelçi tarafından takdim edildi." bilgisini paylaştı.

Bakan Tunç, Eygi'nin ölümünün ardından Filistin'de otopsi işlemi yapıldığını, ardından İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığınca da otopsi işlemi gerçekleştirildiğini aktararak, "Ayşenur Ezgi kardeşimizin uzaktan ateş edilerek, sol kulağının arka tarafında bir mermi çekirdeğinin beyne hasar vermesi sebebiyle şehit olduğu, öldürüldüğüne yönelik adli tıp kurumumuz rapor verdi. Mermi çekirdeği henüz Filistin adli makamlarının elinde, onunla ilgili talebimiz var, mermi çekirdeğinin burada yeniden incelenmesi ve bu konuda ek rapor gerekirse bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdüreceğiz." diye konuştu.

Filistin adli makamlarından gelen dosyayla soruşturma sürdürülecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da Filistin adli makamlarından gelen dosyayla soruşturmanın sürdürüleceğini kaydeden Adalet Bakanı Tunç, "Bu konudaki gerekli yakalama kararı ne gerekiyorsa bu konudaki çalışmaları, kararları verecekler." dedi.
Uluslararası kuruluşlar bu soykırımı önlemeye yetmedi

Adalet Bakanı Tunç, 7 Ekim'den bu yana Filistin'de 40 binden fazla Filistinlinin şehit edildiğini, bunların yüzde 80'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

"Dünyanın gözü önünde bir soykırım suçu işleniyor. Uluslararası kuruluşlar, bu soykırımı önlemeye maalesef yetmedi." değerlendirmesinde bulunan Tunç, uluslararası sistemin bu konuda yetersiz ve duyarsız olduğunu vurguladı.

İsrail yönetiminin alınan kararlara uymadığını, "terör örgütü" gibi hareket ettiğini kaydeden Bakan Tunç, şöyle konuştu: "Orada katliamları dünyanın gözü önünde sürdürmeye devam eden, oradaki savaşı daha da yaymaya çalışan bir yapı var. Biz Türkiye olarak mazlumların yanında olmaya, Filistinli kardeşlerimizin hakkını, hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Vatandaşımız olan Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimizin de hakkını, hukukunu hem ulusal anlamda hem de uluslararası hukuk anlamında sonuna kadar takip edeceğiz. Sorumluların tespit edilip cezalandırılmasıyla ilgili süreci de takip edeceğiz."

Bakan Tunç, Eygi'nin şehit edilmesine ilişkin Türkiye ve Filistin'in adli yardımlaşma kapsamında soruşturmalarını sürdüreceklerini belirterek, "Yabancı bir ülkede Türk vatandaşına karşı yabancı tarafından işlenmiş bir suç konusu var." dedi.

Ayşenur'un hedef alınarak, planlı bir şekilde ateş açılarak şehit edildi

Adalet Bakanı Tunç, Eygi'nin otopsi ön raporuna ilişkin, "Elimizdeki deliller şunu gösteriyor; Ayşenur'un hedef alınarak, planlı bir şekilde ateş açılarak, barışçıl gösteri bitmek üzereyken arkadan ateş açılarak, hedef gösterilerek, hedef alınarak şehit edildiğini düşünüyoruz. Deliller o yönde." diye konuştu.

Eygi'nin takip edildiğini düşündüklerini dile getiren Tunç, ABD'de öğrenim gören Eygi'nin mezuniyet töreninde Filistin'deki çocuk ve kadın katliamının durdurulması adına Filistin bayrağı açtığını anımsattı.

Bakmadan Geçme