Gıda toptancılarının iş yeri sorunu ne zaman çözülecek?

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat depremlerinin ardından en büyük hasarı toptan gıda işletmeleri gördü. KMTSO Toptan ve Perakende Meclis Üyesi ve Gerger Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fevzi Gerger, yaşanan durumu Ekonomi-X Gazetesi'ne değerlendirdi.

Gerger, Kahramanmaraş'ta toptancılar sitesi ve sebze halinin bir arada olacağı daha kapsamlı ve işlevsel bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ancak bu konuda henüz radikal bir karar alınmadığını ve esnafların mağduriyetinin devam ettiğini ifade etti.

Geçici çözümler yetersiz kalıyor

KMTSO Toptan ve Perakende Meclis Üyesi Mehmet Fevzi Gerger, Ekonomi-X Gazetesine verdiği özel röportajında: “Depremlerin ardından, 140 iş yerinin tamamının yıkıldığını ve birçoğunun yanmış olduğunu belirten Gerger, ilk etapta çadırların ve daha sonra konteynerlerin kullanıldığını ifade etti. Ancak bu çözümlerin toptan gıda sektöründe önemli olan ısıtma ve soğutma gibi ihtiyaçları karşılamadığını ve güvenlik zafiyeti taşıdığını dile getirdi.

Yer sorunu hala çözüme kavuşmadı

6 Şubat deprenmelerinde en büyük yarayı Kahramanmaraş’ımız aldı. Depremlerden en büyük yarayı ise toptan gıda grubu gördü. 140 iş yerimizin tamamı yıkıldı ve yandı.  Biz komite olarak ilk etapta çadırlar kurarak esnafımızı yerleştirdik. Hemen akabinde esnaflarımızı konteynerlere yerleştirdik lakin bunlar geçici çözümlerdi. Çünkü toptan gıda işinde ısıtama ve soğutma çok önemli. Keza konteynerlerde ürünler ya sıcaktan bozuluyor ya soğuktan bozuluyor. Çok fazla güvenlik zafiyeti var. Tabii buna rağmen yine de esnaflarımız bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama maalesef bugüne kadar halen radikal bir karar alınmadı. Fırat Görgel başkanımız yeni geldi ama yaklaşık bir buçuk yıldır yer problemimizi çözemedik. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Bizim yetkililerden talebimiz en başından beri toptancılar sitesi ile ve sebze halinin bir arada olması oldu. Tabi bu yerinde daha kapsamlı daha işlevsel bir yapıda olmasını istiyoruz. Esnaflarımızın 500, bin, 5 bin ve 10 bin metre kare işlerine ihtiyacı var. Çünkü Kahramanmaraş artık büyükşehir ve iş hacmimizde büyüdü. 

Tabii bu da şehre yakın bir yer olmalı. Çünkü esnafımız sabah çıktığı zaman hale uğrayacak, oradan toptancı haline uğrayacak, oradan çıkıp iş yerine dönecek. Bu mesafenin de yakın olması gerekiyor. Hayrettin Güngör başkanımızla görüştüğümüzde en sonunda bize Aksu Kışlası'ndan yer vereceğini söyledi. Yeni seçilen Fırat Görgel başkanımızda bu kanaatte olduğunu biliyoruz ama şu ana kadar radikal bir karar maalesef yok. İnşallah yani bu kısa bir zamanda çözülür. Çünkü gerçekten esnafımız orada mağdur durumda. Yerinde dönüşüm dediler lakin onunla ilgili de halen net bir karar çıkmadı. Yerinde dönüşümü yapmak için de esnafımızın zaten parası yok. O dönemde değişken faizli KGF kredisi kullanan arkadaşlarımız oldu. O gün için iyi şartlardaydı ama bugün baktığınız zaman gerçekten sıkıntılı, çünkü o gün 1,2 olan faiz oranı bugün 5-6’ları buldu. Esnaflar olarak ucuz kredi talebimiz oldu maalesef bunlar da bir türlü elde edilemedi. Tabii farklı sıkıntılarımız var ama öncelikli sorunumuzun iş yeri olduğunu bir kez daha sizler aracılığıyla belirtmek istiyorum.

Fiyat farklılıkları da sorunun bir parçası

Ben yıllardan beridir bu işin içindeyim. Hiçbir esnaf bugünkü ortamda kendi kafasına göre fiyat belirlemesi mümkün değil. Çünkü rekabet var. Rakip marketler, ulusal marketler var. Dolayısıyla bizim kendi kafamıza göre fiyat arttırmamız mümkün değil. Marketleri kontrol etmeyle bu iş çözülmez önemli olan sorunun kaynağına gitmek lazım. Şimdi zam geçişleri oluyor ve bu zam geçişleri de gerçekten ciddi rakamlar. Çünkü bir elektriğe zam açıklanıyor, bir asgari ücrete zam açıklanıyor. Bu da direkt üretime yansıyor. Yansıdığı için de üretici bu fiyatları üstüne koymak zorunda. Bakın İstanbul'da bir kamyon suyu bedava aldığınız zaman size buraya maliyeti 40 bin lirayı buluyor. Şu andaki piyasadaki en büyük sıkıntı fiyat farklılıklarından dolayı kaynaklanıyor. Dolayısıyla bir esnafımız eski fiyattan alıyor, biri yeni fiyatla alıyor. Orada da çok büyük sıkıntılar var. Esnafımız gerçekten zor durumda kalıyor. Aslında hiçbir esnaf kendi kafasından bir fiyat koyma gibi bir şansı yok. Çünkü faturalar var, belgeler var. Burada bir tek fark var oda eski fiyat, yeni fiyat. Yani faturalı olan bir ürünün hiçbir esnafın kendi kafasına göre satması, istediği gibi satması mümkün değil. Onun dışında tabii fırsatçılar var mıdır? Her dönemde olduğu gibi mutlaka oluyor. Olmuyor diye bir şey yok ama bu çok azınlıkta. 

Çözüm için el birliği şart

Nihayetinde bir deprem bölgesindeyiz ve ciddi sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımızın el birliğiyle bir an önce çözülmesi gerekiyor. Başta da söylediğim gibi bizim toptancı ve sebze halinin bir arada olacağı iş yerlerine ihtiyacımız var.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme