• Haberler
  • Sağlık
  • Güneş gözlüğü kullanımı göz sağlığı için hayati önem taşıyor

Güneş gözlüğü kullanımı göz sağlığı için hayati önem taşıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte, göz sağlığını korumak adına güneş gözlüğü kullanımı hakkında önemli açıklamalar geldi. Ekonomi-X Gazetesine önemli açıklamada bulunan Optisyen Eda Nur Bağcı, güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulayarak, sahte gözlüklerin göz sağlığına zarar verebileceğini belirtti.

Bağcı'nın ifadelerine göre, güneş gözlüğü seçerken UV ışınlarından koruma özelliğine dikkat etmek önem taşıyor. 

UV ışınlarına maruz kalmak, katarakt gibi ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Sahte gözlüklerin UV ışınlarından koruma özelliğine sahip olmadığına dikkat çeken Bağcı, bu tür gözlüklerin gözde çeşitli rahatsızlıklara hatta körlüğe sebep olabileceğini vurguladı.

Eda Nur Bağcı, yaptığı açıklamasında, “Havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarının vazgeçilmezi güneş gözlüklerimizi yanımızdan ayırmamalıyız. Çünkü gözlerimizi Ultraviyole (UV) ışınlarından korumak ve görme kalitemizi arttırmak için mutlaka güneş gözlüğü takmalıyız.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edin

Ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kaldığımız zaman katarakt gelişimine neden olabildiği gibi retinanın gözün arka sinir tabakasında da bir takım hasarlara neden olabilir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanımı büyük önem taşımaktadır. Sahte gözlükler, gözlerin korunması için gerekli olan UV ışınlarından koruma özelliğine sahip değildir. UV korunma özelliği güneş gözlüklerinde olması gereken bir özelliktir. Sahte güneş gözlüğü takmak gözde sarı nokta, katarakt ve körlüğe bile neden olabilecek hastalıkların oluşmasını tetikliyor. Korneada kaşıntı, batma, kuruluk, yanma ve ağrı gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. O yüzden merdiven altı diye tabir ettiğimiz ve hiçbir koruyuculuğu olmayan güneş gözlüklerinden kesinlikle uzak durmalıyız. 

Sahte güneş gözlüğü körlüğe neden olabilir

Sahte koyu renkli gözlük takmaktansa hiç takmamak daha sağlıklıdır. Her yerden gözlük almayınız. Güneş gözlüğünüzü, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği optisyenlik müesseselerinden almayı tercih edin. İnternetten satılan gözlüklerin alınmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü görmeden yani denenmeden alınan gözlük, göze hem zarar verir hem de gözlük sahte olabilir.

Yaz-Kış kullanmalıyız

UV ışınları, yazın daha etkili olsa da kış aylarında da etkisini gösteriyor. Bu nedenle yaz kış güneş gözlüğü takılmasını tavsiye ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme