Kahramanmaraş, DOĞAKA 114. Yönetim Kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)'nın 114. Yönetim Kurulu Toplantısı, Kahramanmaraş Valiliği ev sahipliğinde Şairler Tepesi'nde gerçekleştirildi.

DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Ticaret Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Hatay Ticaret Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, İl Koordinatörü Yusuf Köleli ve ajans yetkilileri katıldı.
 
Yaptığı açılış konuşmasında; DOĞAKA’nın 2024 yılı Çalışma Programı çerçevesinde faaliyetlerine devam ettiğine değinen DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, ajans olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinden bu yana şehirlerimizin yeniden imar ve ihya sürecine yönelik projelere ağırlık verdiklerini ve deprem öncesinde başlayan projelerin de tamamlanmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
 
Bölgesel Kalkınma Odaklı Afet Eylem Programı ile genel bütçe ve uluslararası fon kaynaklarından temin edilen bütçelerle çeşitli projelerin hayata geçirildiğini vurgu yapan Vali Yılmaz, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerinin Destekleme Programı, Üreten Şehirler Programı, Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı kapsamında da onaylanan projelerin uygulamalarına devam edildiğini söyledi.
 
Vali Yılmaz, konuşmasında, “Avrupa Birliği ve Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası fon kuruluşları ile yapılan çalışmalarla depremde zarar gören sanayi altyapısının iyileştirilmesi, sosyal altyapı imkanlarının genişletilmesi ve kadın ve gençler başta olmak üzere yeni istihdam olanaklarının oluşturulması hedeflenmiştir. 
 
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Dünya Bankası iş birliği ile yürütülen Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi ile Ajansımız 9,6 Milyon Euro kaynak kullandırmaktadır. Bu proje kapsamında, özel sektörün yararlanabileceği ve toplam bütçesi 5 Milyon Euro olan bir destek programı başlatılmıştır. Başvuru ve değerlendirme süreçlerinin tamamlandığı destek programında başarılı projelerin uygulanmasına 2 hafta içerisinde başlanabilecektir. 
 
Yatırım ve proje ağırlıklı olarak devam eden faaliyetlerin yanı sıra ülkemizin toprağının bereketini, kültürel birikimini ve el sanatları becerisini yeniden keşfetmeye, bu değerleri ekonomiye kazandırmaya yönelik “Anadoludakiler” adlı çalışma Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılmıştır. “Anadoludakiler” çalışması, 28 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımları ile yapılan lansman toplantısı ile duyurulmuştur. 
 
Osmaniye yerfıstığı ezmesi, Karatepe kilimi, Çağlayancerit cevizi, Kahramanmaraş oyma sandığı, Hatay cimemi ve Hatay ipeği bu toplantıda sergilenen ürünler arasında yer almıştır.     
 
2025 yılında, deprem sonrası yeniden ihya sürecine yönelik yatırım ve projelerin yanı sıra sanayide verimlilik ve yeşil dönüşüm çalışmaları, kırsalda ekonomik çeşitliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar ve turizm altyapısının iyileştirilmesine yönelik projelere devam edilecektir.” İfadelerine yer verdi.
 
2025 yılı çalışma programı ve bütçe hazırlıklarının görüşülmesi ile devam eden toplantı, gündem maddelerinin değerlendirilmesi ile sona erdi.
 

Bakmadan Geçme