Kahramanmaraş'ta 180 milyon dolarlık rehabilitasyon projesi hayata geçiyor

Kahramanmaraş Sulama Birliği Başkanı Yusuf Temizkan'ın Ekonomi-X Gazetesine verdiği röportajında 2018 yılında yapılan yasa değişikliği ve Bakanlar Kurulu kararı ile Kartalkaya Sağ Sahil, Sol Sahil ve Ayvalık Sulama Birliklerinin Kahramanmaraş Sulama Birliği çatısı altında toplandığını söyledi.

Yusuf Temizkan, 23 kilometre uzunluğundaki sulama kanallarını yenilemek için Dünya Bankası katkılı bir rehabilitasyon projesi hazırlandığını ve Eylül 2024’te ihalesinin yapılacağını müjdeledi. 3’ü mühendis 37 personelle her zaman çiftçilerin yanında olduklarını belirten Temizkan, 24 saat çalışma usulüyle hizmet ettiklerini kaydetti.

200 bin dekar alanda 5 bin çiftçiye hizmet veriyoruz

Kahramanmaraş Sulama Birliği Başkanı Yusuf Temizkan, verdiği röportajında, “2018 yılında yapılan yasa değişikliği ve Bakanlar Kurulu kararı ile Kartalkaya Sağ Sahil, Sol Sahil ve Ayvalık Sulama Birlikleri, Kahramanmaraş Sulama Birliği çatısı altında toplandı. Bu birleşmenin ardından sulama birliğimiz geniş bir alanda, Türkoğlu, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ı kapsayan yaklaşık 210 bin dekar arazide faaliyet gösteriyor. Bu alanın 200 bin dekarında tarımsal sulama yapılmakta ve 5 bin çiftçimize yedi gün 24 saat hizmet veriyoruz.

6 Şubat depremlerinin verdiği zararı hızlıca giderdik

Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız en büyük kara depremi olan 6 Şubat depremlerinde, Kartalkaya Barajı ve sulama kanallarında hasar meydana gelmişti. DSİ Genel Müdürlüğü'müzün ve devletimizin desteğiyle hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başlandık. Yapılan çalışmalarla Kartalkaya Barajımızda meydana gelen ufak çaplı hasarları hızlıca tadilata aldık. Ve sulama sezonuna yetiştirdik. Ayrıca, sulama kanallarının bakım ve onarımı için DSİ ve AFAD işbirliğiyle çalışmalar yaptık. Yapılan çalışmalarla çiftçilere su temini sağlamayı başardık.

1972 yılında yapılmış

Kahramanmaraş Sulama Birliğimizin himayesinde bulunan 23 kilometre uzunluğundaki sulama kanallarını yenilemek için hızlıca çalışmaları başlattık. Bu sulama kanallarımız 1972 yılında yapılmış ve artık ömrünü doldurmuştur. Bizler göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu su kanallarının iyileştirilmesi ve modern sulama tekniklerini çiftçilerimizle buluşturmak için var gücümüzle mücadele ettik. DSİ 20. Bölge Müdürlüğümüz ile başlattığımız rehabilitasyon projemizi Dünya Bankası finanse edecek. 

180 milyon dolarlık proje hayata geçiyor

Projemizin ihalesi inşallah 2024 Eylül ayında yapılacak ve 3 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Tabi bu çalışmalar çiftçilerimizin sulama dönemleri dışında peyderpey yapılacak. Bu yenileme ile modern sulama tekniklerini, yağmurlama ve damlama sulama sistemlerini çiftçilerimiz kullanabilecek. Rehabilitasyon projemiz ile su kaybını minimize edeceğiz. Böylelikle çiftçilerimiz 200 bin dekar alanda ikinci hatta üçüncü ürünü yetiştirme imkanına kavuşacaklar. Toplam maliyet 180 milyon dolar yani yaklaşık 5 milyar 815 milyon olarak öngörmekteyiz. İnşallah projemiz tamamlandığında Kahramanmaraş’ımızın yüzyıllık sulama sorununu çözmüş olacağız.
 

Bakmadan Geçme