Sıfır atık uyumlu ve çevre dostu kampüs

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ tarafından inşa edilen Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi'nin eğitim-öğretim binalarının açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Dün, 'her şehre üniversite yapmaya ne gerek var' diyenleri bugün bu okullardan yetişen on binlerce mühendisimiz, projeleriyle utandırmıştır. Külliyemiz, geniş sınıfları, son teknoloji laboratuvarları, atölye ve aktivite alanlarıyla dünyaya örnek bir kampüstür' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirilen Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi eğitim-öğretim binaları açılışına katıldı. Törende konuşan Bakan Kurum, 23 yıl önce üniversitelerin yapısal kalitesinin yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Ülkemiz yüzlerce üniversitesiyle geleceğe emin adımlarla yürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve gelir gelmez okulların fiziki ve mali kaynak açısından güçlendirilmesi yönünde talimat verdiğini ifade eden Bakan Kurum, “Ülkemiz bugün, yüzlerce üniversitesi, milyonlarca öğrencisiyle geleceğe emin adımlarla yürüyor. Dün, ‘her şehre üniversite yapmaya ne gerek var’ diyenleri; bugün bu okullardan yetişen on binlerce mühendisimiz, projeleriyle utandırmıştır. Dün, ‘Devasa kampüslere ne gerek var’ diyenleri; bugün dünya çapında üne kavuşan bilim insanlarımız, başarılarıyla mahcup etmiştir” dedi.

Çağın ihtiyaçlarına cevap veren tasarım harikası

Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin tüm detaylarının yansıtıldığını anlatan Bakan Kurum şunları söyledi: Külliyemiz, 16 milyar lirayı bulan yatırım değeriyle fakülte binaları, sosyal alanları, hangarlarıyla geçmiş ile geleceğin bir sentezi olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Külliyemiz, geniş sınıfları, son teknoloji laboratuvarları, atölye ve aktivite alanlarıyla dünyaya örnek bir kampüstür. Bulunduğu topografyaya uyumu, sıfır atık uygulamaları, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade eden külliyemiz, yeşilin hakim oluşu ve depreme dayanıklı yapı malzemeleriyle çağın ihtiyaçlarına cevap veren bir tasarım harikası olmuştur. İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarımızın da çok kıymetli bir örneği olan külliyemiz, Selçuklu ve Osmanlı çizgileriyle yatay mimarinin en nadide örneğidir. Türkiye Yüzyılı’nı milletin dertlerine çare bulan bilim insanlarımızla, küresel rekabete katılabilen okullarımızla gerçekleştirelim.

Sıfır atık uyumlu ve çevre dostu kampüs

TOKİ tarafından yapımı tamamlanan Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, yaklaşık 262 bin metrekare alan içerisine inşa edildi. Külliye inşaatında sıfır atık uyumlu ve çevre dostu ürünlerin kullanılması önemsendi. Çatılara yerleştirilen güneş panelleriyle binaların kendi elektriğini üretmesi sağlandı. Yağmur suyunun peyzaj sulama sisteminde kullanılmasıyla sudan tasarruf edilmesi hedeflendi. Toplam 142 bin 882 metrekare yeşil alanda 6 binden fazla ağaç dikildi. Külliyede 7 fakülte için 20 modern bina, 10 teknoloji ve mühendislik hangarı, yemekhane, kafeterya, depolar ve aktivite alanları ile kapalı ve açık olmak üzere 918 araçlık otopark yer alıyor.

Bakmadan Geçme