Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi

Millî Savunma Bakanlığı'nda haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda son 1 haftada 54 teröristin etkisiz hâle getirildiği ve terörle mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Millî Savunma Bakanlığı’nın faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Bu kapsamda Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;  Son bir haftada 54, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar ise 360’ı Irak’ın, 442’si Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 802 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. 

Kararlı operasyonlarımız sonucu Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist daha 21 Nisan’da Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur. 

Hudutlarda mücadele sürüyor

Birliklerimizin imkân ve kabiliyetlerinin sürekli olarak geliştirildiği, dünya standartlarında ve teknoloji yoğunluklu sistemlerle korunan hudutlarımızda;

Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 6’sı terör örgütü mensubu olmak üzere 284 şahıs yakalanmış, 2 bin 291 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

 Böylelikle, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 769’a, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 48 bin 596’ya yükselmiştir. 

Sayın Bakanımız;
22 Nisan’da Sayın Cumhurbaşkanımızın Irak ziyaretine refakat etmiş,

24 Nisan’da Vietnam Savunma Sanayi Başkanı’nı kabul etmiş, aynı gün Avustralya Savunma Bakanı ile Gelibolu/Çanakkale’de savunma ve güvenlik konularının ele alındığı bir görüşme yapmıştır.

- Sayın Bakanımız dün (24 Nisan) ve bugün de (25 Nisan) resmî ziyaret kapsamında bulunduğu Romanya’da mevkidaşıyla ikili ve askerî ilişkiler başta olmak üzere NATO ve bölgesel güvenlik konularında görüşmeler gerçekleştirecektir. 

18-19 Nisan’da Pakistan’a resmî ziyarette bulunan Sayın Genelkurmay Başkanımız, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmiş, Savunma Bakanı tarafından kabul edilmiş ve iki ülke ilişkileri ile silahlı kuvvetler arasındaki iş birliğine sağladığı katkılardan dolayı Pakistan Cumhurbaşkanı tarafından kendisine “Pakistan İmtiyaz Nişanı” tevdi edilmiştir.

Irak ile askerî ilişkilerimizin daha ileriye taşınacağını değerlendiriyoruz

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; ikili ilişkiler ve uluslararası misyonlar çerçevesinde birçok coğrafyada başarıyla görev yapmakta; bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılar sunmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirilen Irak ziyaretinde; 

“Askerî Eğitim İş Birliği Mutabakat Muhtırası” ve “Askerî Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. Anlaşmaların imzalanmasıyla askerî eğitim iş birliği faaliyet alanlarının genişleyeceğini ve askerî ilişkilerimizin daha ileri seviyeye taşınacağını değerlendiriyoruz.

- Ayrıca, ziyaret esnasında akdedilen “Stratejik Çerçeve Hakkında Mutabakat Zaptı” ile ülkelerimizin, kalıcı hâle gelecek iş birliği vesilesiyle terörle mücadele konusunda daha sağlam zeminde ilerlemesini amaçlıyoruz.

 - PKK terör örgütünün Irak tarafından “yasaklı örgüt” ilan edilmesi yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılıyor, bu yöndeki tasavvurun “terör örgütü” ilanına doğru evrilmesini bekliyoruz. 

Bir sonraki toplantı Türkiye’de gerçekleştirilecek

 Türkiye ile Yunanistan heyetleri arasında Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı, 22 Nisan’da Atina’da gerçekleştirilmiştir.

Olumlu bir havada geçen toplantıda; 2024 yılı boyunca daha önce mutabık kalınan Güven Artırıcı Önlemler ile 2025 yılı uygulama planında yer alacak faaliyetler ele alınmış, bir sonraki toplantının Türkiye’de icra edilmesi konusunda karara varılmıştır.

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılar karşısında ülkemizin önceliği saldırıların durdurulması ve bölgesel barış adına kalıcı ateşkesin bir an önce tesis edilmesidir. 

Masum Filistinlilerin özellikle çocukların öldürülmesinin ve yerlerinden edilmesinin hiçbir bahanesi olamaz. Hem bölge ülkeleri hem de uluslararası toplum yaşanan bu vahşet karşısında seslerini yükseltmeli, bu haksızlık ve hukuksuzluğun tüm dünyaya da yansıyabileceğini unutmamalıdır.

Ayrıca; sözde Ermeni soykırımı olarak çarpıtılan olaylarda Ermeniler tarafından katledilen savunmasız ve masum Türkleri bir kez daha rahmetle anıyoruz. 

Son yılların en geniş katılımlı Efes Tatbikatı 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir.  

Bu kapsamda; 

Fransa’da Mayın Harekâtına yönelik düzenlenen OLIVES NOIRES-2024 ile Romanya ev sahipliğinde Batı Karadeniz’de Temel Deniz Harekâtına yönelik icra edilen SEA SHIELD-2024 tatbikatlarına katılım sağlanmıştır.  

Birleşik Arap Emirlikleri’nde DESERT FLAG-9/2024, 

Estonya’da LOCKED SHIELDS (Kilitli Kalkan)-24,

Cezayir’de Tehlike Altındaki Yolcu Gemisine Yardım-2024, 

Aksaz/Muğla’da KURTARAN-2024 tatbikatları ile, 

Millî Anadolu Kartalı Eğitimi icra edilmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin planlı en büyük tatbikatlarından olan EFES-2024’ün Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Safhası bugün (25 Nisan) başlamış olup 8 Mayıs’a kadar devam edecektir. Söz konusu tatbikatın Fiilî Atışlı Safhası ise 9-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Şu ana kadar 49 ülkeden 1.567 personelin katılacağı bildirilen tatbikat son yılların en geniş katılımlı EFES tatbikatı olacaktır.  

26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında NATO’nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında Arnavutluk’ta NEPTUNE STRIKE 24.1 faaliyeti ile 29 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında ise Mayın Harekâtına yönelik eğitimler kapsamında İspanya’da SPANISH MINEX-2024 tatbikatları icra edilecektir.

NEPTUNE STRIKE faaliyetinin 26-30 Nisan arasındaki bölümüne TCG Anadolu’nun liderliğinde Anadolu Görev Grubu ile ilk defa katılım sağlanacaktır.

İspanya Deniz Kuvvetlerine ait BLAS DE LEZO gemisi İzmir’e, JUAN CARLOS gemisi İstanbul’a, Bangladeş Deniz Kuvvetlerine ait SANGRAM gemisi Mersin’e, Almanya Deniz Kuvvetlerine ait GROMITZ gemisi de Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirmiştir.

Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü, ERTUĞRUL fırkateyninin Japonya seyrinin 134’üncü yıl dönümü kapsamında, 20 ülke 24 liman ziyareti gerçekleştirecek olan TCG KINALIADA korvetimiz, Cidde ve Cibuti’nin ardından 23 Nisan’da Mogadişu/Somali’ye ulaşmıştır.

Somali’de liman ziyareti yapan TCG KINALIADA korvetimiz, Somali Cumhurbaşkanı tarafından ziyaret edilmiştir.

Gemimizi bizzat ziyaret ederek onurlandıran Somali Cumhurbaşkanı, konuşmasında iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve stratejik ortaklığa vurgu yapmıştır. 

Bu vesileyle Somali’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik eğitim, danışmanlık ve destek faaliyetlerimizin artarak devam edeceğini bir kez daha vurguluyoruz.  

TCG KINALIADA korvetimiz bugün bir sonraki liman olan Maldivler'e doğru seyre başlayacak ve Japonya’ya intikaline devam edecektir.

NATO Müşterek Hava ve Deniz Komutanlıkları iş birliği kapsamında; Muharebe Görev Kuvveti tarafından 22 Nisan’da Doğu Akdeniz’de icra edilen Hava Savunma Eğitimine 4 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmıştır.

Yarın (26 Nisan) Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde SOLOTÜRK pilotlarımızın, 27 Nisan’da ise Yeşilköy/İstanbul’da bulunan Hava Kuvvetleri Müzemizde Türk Yıldızlarımızın söyleşi ve imza etkinlikleri yapılacaktır. Söz konusu etkinliklere tüm halkımız davetlidir. 

Milkar’ın kabul faaliyeti tamamlandı

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geliştirilen yerli, millî ve modern teknolojiyi haiz savunma sanayisi ürünleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerimizin etkinlik ve caydırıcılığı daha da artmaktadır. 

Bu kapsamda, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda Taşınabilir Elektronik Taarruz Sisteminin (MİLKAR) muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmıştır.

Personel temin faaliyetleri sürüyor

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz de planlandığı şekilde devam etmektedir. 

3 Nisan’da başlayan “2024 Yılı Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları Askerî Öğrenci Aday Tercih İşlemleri” 10 Mayıs’a kadar,

24 Nisan’da başlayan “2024 yılı Millî Savunma Bakanlığına Açıktan İşçi Temini” başvuruları ise 29 Nisan’a kadar devam edecektir.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla üstlenmiş olduğu tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye, başta yakın coğrafyamız olmak üzere küresel güvenlik, barış ve istikrarın tesisine yönelik faaliyetlerine artan bir gayretle devam edecektir." denildi.
 

Bakmadan Geçme