2. Antalya Diplomasi Forumunda 'Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak'

2. Antalya Diplomasi Forumu, 11-13 Mart 2022 tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 'Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak' temasıyla Antalya'da düzenlendi.

Çavuşoğlu, “Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et” düşüncesinin, 17 Devlet ve Hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat temsilcisi başta olmak üzere, 75 ülkeden katılımcılarıyla bir araya geldi.

Antalya Diplomasi Forumu’nun gelecek sene 500. Yıldönümünü kutlayacağını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki başlığının “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” şeklinde belirlendiğini ve diplomaside yeni bir değerlendirme, doğrulama, pekiştirme, icat ve yapılandırma, yeniden kodlama ihtiyacının artık ertelenemez olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Forum marjında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Bu kapsamda, Antalya Diplomasi Forumu’nun ilk gününe NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani Bujar Osmani ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, ilk günkü temaslarını Brunei Dışişleri Bakanı Erywan Yusof, Seyşeller Dışişleri Bakanı Sylvestre Radegonde ve Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı ile görüşerek tamamladı. Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile gündemdeki konuları ele aldı.

Görüşmeler Antalya Diplomasi Forumu temaslarına Gana Dışişleri Bakanı Shirley Ayorkor Botchwey, Gine Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdisaid Muse Ali, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve AB Belgrad- Priştine Diyalog Süreci ve Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Miroslav Lajčák ile devam etti.
  
Antalya Diplomasi Forumu’nun ikinci günündeki görüşmelere AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşerek başlandı ve Ukrayna’daki son gelişmeleri ve Kıbrıs konuları ele alındı. Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Ould Cheikh Ahmed, Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile görüş alışverişinde bulunuldu.
  
Daha sonra Bakan Çavuşoğlu, Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı günün devamında, Bangladeş Dışişleri Bakanı A.K. Abdul Momen, Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ve Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Muttaqi ile de biraraya geldi. 
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’yla da bir görüşme gerçekleştirdi ve milli davamız Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele alındı. 
  
Antalya Diplomasi Forumu marjındaki yoğun diplomasi trafiği Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jean Claude Gakosso ile AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ve Avrupa Konseyi Genel Sekreterleri Marija Pejcinovic Buric ile devam etti.

Son olarak Bakan Çavuşoğlu, Gençlik Forumu etkinliği olan “Türk Dizi Yıldızları Sahnede” başlıklı kültürel diplomasi programına katıldı.

Bakmadan Geçme