AK Parti Başkanvekili Mahir Ünal, KSÜ'de ki temel atma törenlerine katıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunun Avşar Yerleşkesinde yapımına başlanan eğitim, atölye ve laboratuvar binalarının temeli, Kültür ve Turizm Eski Bakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gurup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

AK Parti Gurup Başkanvekili Ünal, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Milletvekilleri Av. Ahmet Özdemir ve İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Küçükönder, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, AK Parti İl Başkanı Av. Fırat Görgel, üniversite ve il protokolü ile üniversite personel ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Temel atma töreninde konuşan Ünal: “Bu pandemi döneminde gördük ki sosyalleşme insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. İnsan insanla ünsiyet etmeden varlığının bir anlamı ve kıymeti kalmıyor.” diyen Mahir Ünal, “Çocuklarımız birçok hususu kitaplardan da öğrenebilirler ama üniversite ortamında öğrenci sosyalleşiyor. Ama bu sosyalleşmenin formunu, niteliğini belirleyen üniversitenin ruhu, iklimi, öğrenci ile kurduğu ilişki, öğrenciye sunduğu ortam, mekân, mimari, doku bunların hepsi öğrencinin sosyalleşmeyle beraber kültür ve aidiyet kazanmasının da bir parçası oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ünal, “Bugün dünyada belli üniversitelere gittiğinizde, o üniversiteler sizi kendi kültürüyle, kendi ruhuyla, kendi iklimiyle karşılar. O halde, ‘bir üniversitenin üniversite olabilmesi için, üniversitenin temel mümeyyiz vasfı nedir?’ diye bana soracak olsanız; bir üniversitenin temel mümeyyiz vasfı üniversite kampüsünde oluşturduğu iklimdir, duygudur, ruhtur. Bunu da akademisyenler oluşturur. Bunu da akademisyenlerin kavrayışı, vizyonu, kültürü, öğrenciyle kurduğu ilişki, kendiyle kurduğu ilişki, öğrenciye duyduğu saygı, kendisine duyduğu saygı oluşturur.” Dedi.

Üniversitelerin aidiyet duygusunun yaşatılması açısından son derece önemli kurumlar olduğuna dikkat çeken Mahir Ünal, “Eğer bir öğrenci aidiyetini kaybediyorsa, bir eğitim süreci öğrenciye aidiyetini kaybettiriyorsa, o eğitim süreci sorunlu bir eğitim sürecidir. Eğer bir eğitim süreci öğrenciye kendi kültürel aidiyetini, kendi coğrafi aidiyetini kaybettiriyorsa, eğer bir eğitim süreci öğrenciyi ailesine, mahallesine, sokağına, şehrine, kültürüne, tarihine yabancı hale getiriyorsa o eğitim süreci sorunlu bir eğitim sürecidir.” İfadelerine yer verdi

Ünal, konuşmasının devamında ise: “Üniversiteler bu kavganın, bu kültürün, bu mücadelenin, bu ülkeye ait zihinlerin, beyinlerin, bu ülkeye âşık, bu ülkeyi ayağa kaldırmaya kendisini adamış gençlerin yetişeceği yerdir. Üniversiteler kendi kültüründen tarihinden coğrafyasından değerlerinden tiksinen başka ülkelere hayran zihinlerin yeri olamaz.” İfadelerini kullanan Ünal, “Bu anlamda ben Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini çok önemsiyorum, kıymetli buluyorum. Buradaki gençlerimizin de bu aidiyeti iliklerine kadar hissettiğinin farkındayım. Türkiye’nin, şundan emin olun önü açık. Yeter ki kendimize güvenelim, yapabilme kapasitemize güvenelim, Türkiye’ye güvenelim. Biz, Allah’ın izniyle Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl, önümüzdeki 20 yıl sadece bölgesinde değil, küresel ölçekte bir oyun kurucu, oyun değiştirici olduğunu daha net bir şekilde göreceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Bugün Türkiye’de birçok sektörde fiziki altyapının tamamlandığını belirten Başkan Güngör ise: “Türkiye’de teknik lise, Meslek Yüksekokulu ve lisansın ilişkisini çok iyi kurmamız lazım. Bugün demin de ifade ettiğim gibi fiziki alanda çok büyük sorunumuz kalmadı. Her zaman altını çizerek ifade ediyorum; bizim üniversitelerimiz sadece gençlerimize diploma veren müesseseler olmamalı ve bunun da çok güzel örneklerini görüyoruz. Her bir üniversite kendi ilinde, kendi bulunduğu yerde en az bir sektöründe, gelişmesine öncülük etmeli diye düşünüyorum. Artık üniversitelerimiz fiziki yapının yanında, ulusal düzeyden başlamak üzere dünya çapında bilimsel yayınlar, raporlar bunların sıralaması konusuna yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Burada çok güzel bir kampüsümüz var. 35 bin civarında öğrencimiz var. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizin de birçok alanda gelişmelerini memnuniyetle takip ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte daha fazla başarılar bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Temel atma törenine teşrifleri için Mahir Ünal ve katılımcılara teşekkür eden Rektör Can, yapımı tamamlanacak olan binaların üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu eğitim, atölye ve laboratuvar binalarının temeli dualarla atıldı.
 

Bakmadan Geçme