ASKON Başkanı: 'Temel gıda erişim sorununa çare bulunmalı'

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen aylık ekonomi değerlendirme toplantılarının 13.sü Sivas Şubesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, TSO Başkanı Mustafa Eken, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun, ASKON Genel Başkan Yardımcısı Volkan Kahraman, ASKON Sivas Şube Başkanı Asaf Yaraş, ASKON Şube İl Başkanları,  BBP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Bulut, ASKON Genel Merkez ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri  ile şehrin üretim ve istihdamına katkı sağlayan sanayici ve iş adamları katılım sağladı.

Açılış Konuşmalarını ASKON Sivas İl Başkanı Asaf Yaraş’ın yaptığı toplantıda, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin,  ASKON Genel Başkan Yardımcısı Volkan Kahraman, ASKON Sivas Şube Başkanı Asaf Yaraş, ASKON Şube İl Başkanları,  BBP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Bulut birer konuşma yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından 13.Aylık Ekonomi Değerlendirme toplantısını sunum eşliğinde yapan ASKON Genel Başkanı Aydın, genel çerçevede yurt dışı ve yurt içi verilere değindikten sonra bazı değerlendirmelerde bulundu. Başkan Aydın konuya ilişkin konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Temel gıda erişim sorununa çare bulunmalı

Tüm verilere baktığımızda dünya genelinde ekonomi alanda sıkıntıların yaşandığı aşikârdır. Enflasyonun yükselmesi ile birlikte insanların alım gücünün düştüğünü, hayat pahalılığının arttığını görmekteyiz. Dünya genelinde birçok ülkenin merkez bankalarının faizleri yükselterek enflasyonu baskılamaya çalıştığını hep birlikte görmekteyiz. Ne var ki, temel emtia fiyatları, hammadde, enerji ve lojistikteki artışlar devam ettiği sürece faiz artırımının da enflasyon artışına çare olamayacağını göreceğiz.

Bir diğer sorun da temel gıda ürünlerine erişim sorunu. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın özellikle gelişememiş ülkelerde büyük gıda krizlerine neden olacağını da görebilmekteyiz. Ukrayna depolarında bekletilen 22 ton buğday buradan çıkartılamazsa seneye hasat edilecek buğdayları da depolayacak alan bulunamayacak. Bu kötü senaryoda en az 2 yıl ciddi bir kriz yaşanacak gibi gözüküyor. İşte bu noktada gıdaya erişim noktasında nasıl Ukrayna-Rusya savaşının barış yoluyla sonuçlanması için çaba gösteriyorsak ülkemiz Türkiye’nin Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesi çok büyük önem arz ediyor. İnşallah Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın bu çabaları karşılık bulur ve insanoğlu açlıklara mahkûm edilmez. Özellikle Afrika’nın gelişmemiş bölgelerinde toplu ölümlerle karşılaşmak istemiyorsak, ülkemizin başlatmış olduğu bu girişimi tüm gücümüzle desteklemeli olumlu sonuç çıkması için uluslararası baskıları insanlık namına artırmalıyız.

Enflasyonla ciddi bir şekilde mücadeleye devam edilmeli

Ülkemiz ekonomisine gelir isek, enflasyonla ciddi bir şekilde mücadeleye devam edilmesinin son derece elzem olduğunu görebilmekteyiz. Malumunuz sürdürülebilir bir büyüme için kendimize hedefler belirliyoruz. Buna ilişkin programlar yürütüyoruz.

Yıl sonunda 250 milyar doları aşan bir ihracat rakamına kavuşacağız. Bir yandan da ülke olarak büyüyoruz. Bu büyümeye ihracat ve sanayi tarafından büyük katkılar geliyor. Sanayi kapasite oranlarına bakıyoruz yüzde 80’leri buluyor. Satınalmacılarımıza soruyoruz, 2023 yılına ilişkin makine siparişlerini şimdiden vermişler. Yani çarklar ileriye yönelik yine kapasitelerini artırarak üretmeye devam edecek.

Büyük bir doğumun arifesindeyiz

Peki sıkıntı ne? Sıkıntı geçen sene 50 milyar dolar olup bu sene 100 milyar doların üzerine çıkacağını öngördüğümüz enerji fiyatları. Malumunuz bu konuda yeterli kaynaklarımız yok. Olmadığı gibi de dövizle alımını yapıyoruz. Ne var ki bu artışlar zincirleme artışlara neden olmakta ve enflasyonu artırmakta.  Peki ne olacak, bu girdaptan nasıl çıkacağız der isek; Deriz ki; Büyük bir doğumun arefesindeyiz. Ülkemiz Türkiye sanayi çarklarını döndürmekte, üretim üssü olmakta, ağır sanayi hamlelerini bir bir hayata geçirmekte ve en önemlisi enerjiye ulaşım konusunda sondaj çalışmalarını ve maden aramalarını milli kaynaklarla yaparak erişimini sağlamakta. Bir yandan da ülkemiz her yönü ile bayındırılmakta, geliştirilip güzelleştirilmektedir. Bütün bu harikulade işleri günlük siyasetlere, kısır döngülere alet ederek görmezden gelemeyiz.

Emin olunuz Allah’tan çok büyük maniler gelmediği sürece Türkiye kalkınması ile tüm dünyaya mührünü vuracaktır. Ve bunu bizler büyük bir sevinç, büyük bir onur ile hep birlikte nasipse yaşayıp göreceğiz. Yalnız belirli bir süre attığımız adımların neticelenmesi sabrederek bekleyeceğiz. Sabrın sonu selamet olacak ve arzulanan, istenilen güzel müreffeh günlere hep birlikte ulaşacağız.

Bakmadan Geçme