Bakan Kurum, Aksaray toplu açılış törenine katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplam bedeli 500 milyon lira olan 24 eserin açılışını gerçekleştirmek üzere Aksaray'da toplu açılış törenine katıldı.

Burada vatandaşlara seslenen Bakan Kurum, “Şehrimize 253 tane konut, yine Tuz Gölü’ndeki bu bölgede bulunan şehrimizi, bölgenin cazibe haline getirecek projeleri de artık etap etap tamamlıyoruz. Millet bahçelerini tamamlıyoruz. Karşılama merkezleri yapıyoruz ki; buraya gelen vatandaşlarımız bu alanlar içerisinde, doğal sit alanlarında, özel çevre koruma bölgesi alanlarında hoş vakit geçirebilsinler. Ve yine bu alan içerisinde birbiriyle entegre tam 26 kilometre bisiklet yolu, içme suyu ve kanalizasyon inşaatları, atık su arıtma, atık toplama ayırma tesisleri, güneş enerjisi santrali ve yol düzenlemeleri gibi bir dizi hizmeti inşallah Aksaray’a, hemşerilerimize kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aksaray’a birçok söz verdik; o zaman bize kimse inanmadı

Bakan Kurum, Aksaray’a kentsel dönüşüm başta olmak üzere birçok söz verdiklerini anımsatarak, “Açık söyleyeyim o zaman bize kimse inanmadı. Biz de dedik ki hep beraber vatandaşımızla birlikte, onların rızası çerçevesinde bu projeyi Bismillah diyerek başlatalım dedik. Hamdolsun bugüne kadar Aksaray Merkez’de, Akçakent Köyü ve Hürriyet Mahallesi’nde yer alan 260 bin metrekare büyüklüğündeki riskli alanda yer alan metruk ve terk edilmiş yapıların yıkım işlemlerine başladık. Bu riskli alandaki hak sahipleri için de Akçakent Köyü Mezarlıktepe Mevkîsinde 50 bin metrekare büyüklüğünde rezerv alanda iskân konutları inşa ederek vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu çerçevede merkezdeki kentsel dönüşüm projemiz çok önem verdiğimiz, kıymet verdiğimiz projemiz.” dedi.

22 bin metrekarelik alanda 307 ticaret ve 274 konut olmak üzere 581 adet bağımsız birim inşa edeceğiz

Bakan Murat Kurum, Hamidiye Mahallesi’nde kentsel dönüşümün yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Hamidiye Mahallesi’nde 22 bin metrekare büyüklüğündeki alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Ve bu kapsamda da işte az önce orada esnafımızla, vatandaşımızla birlikteydik. İstiyoruz ki burası Selçuklunun şehrine yakışır binalar olsun. Buradaki vatandaşım benim yiğit, mert Aksaraylı kardeşim sağlam, güvenli konutlarda otursun istiyoruz. Ve hemen bu binalarımızın arkasındaki 22 bin metrekarelik alanda 307 ticaret ve 274 konut olmak üzere 581 adet bağımsız birim inşa edeceğiz. İnşallah davulla zurnayla yıktığımız yeri 2 sene içerisinde Bakanlığımız tamamlayacak. Ve vatandaşlarımıza 2 sene içerisinde Aksaray’ımıza yeni Hamidiye Mahallesini kazandıracağız. Projemiz şimdiden Aksaray’ımıza hayırlı uğurlu olsun.”

TOKİ Başkanlığımız eliyle bugüne kadar tüm Türkiye’de 1 milyon 170 bin sosyal konut ürettik

Bakan Murat Kurum, sosyal konut projelerine devam ettiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle devam etti: “Amacımız; yılsonuna kadar yapıp, önümüzdeki yılın ilk çeyreği itibariyle burada inşatlarımızı başlayacağız. Ve en kısa zamanda da kardeşlerimize, hemşerilerimize yeni yerlerini teslim ediyor olacağız. Yine tabii birçok ülkenin üstesinden gelemediği işi yapıyoruz. Ne yapıyoruz? ‘Sosyal Konut’ projesi yapıyoruz.  TOKİ Başkanlığımız eliyle bugüne kadar tüm Türkiye’de 1 milyon 170 bin sosyal konut ürettik. Ve bu kapsamda da Aksaray’ımıza toplam yatırım değeri 2 milyar lirayı bulan 5 bin 172 konutu yaptık. Sosyal donatılarıyla birlikte kültürel alanlarıyla birlikte vatandaşlarımıza teslim ettik. Ve şu anda da TOKİ Başkanlığımız eliyle 632 konutumuzun, dükkânlarımızın yine ticaret merkezlerimizin camimizin ve bunları besleyecek oradaki gençlerimizin vakit geçireceği millet bahçelerimizin inşasını sürdürüyoruz.  50 bin ve 100 bin sosyal konut projesi kapsamında Güzelyurt’tan Sultanhanı’na, Ereğlikapı’dan Eskil’e kadar toplamda 1626 adet konutun inşasını sürdürüyoruz,   Aksaraylı hemşerilerimize kazandırıyoruz.”

Aksaray’da sanayi sitesi de olacak

Aksaraylılara bir müjde daha veren Bakan Kurum şöyle devam etti: “Aksaray’ımızda biliyorsunuz Bakanlığımız, çok önemli bir dönüşüm sürecini TOKİ Başkanlığımız eliyle yürütüyor. Sanayi dönüşümünü yapıyoruz. Aksaray’ın istihdamına, üretimine katkı sağlamak amacıyla TOKİ Başkanlığımız buraya Türkiye’de örnek gösterilecek ve sadece sanayi sitesini yatırım değeri bugün 2 milyar lirayı buluyor. 2 milyar liralık yatırımın bu bölgenin istihdamı adına geleceği adına tamamladık. Ve Aksaray’ın küçük sanayi sitesinin yine inşaatlarını tamamladık. Bu kapsamda da inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle birlikte Aksaraylı kardeşlerimize kazandıracağız. Aksaray’ın ekonomisine katkı sağlayacağız. İnşallah burada başka talepler de var. Bu talepler çerçevesinde de kardeşlerimizin ilave sanayi sitesi talepleri var. 4 gün sonra açıklayacağımız Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize müjdeleyeceği proje içerisinde Aksaray’da sanayi sitesi de olacak. Ve sanayi sitesinde buradaki çalışan genç usta kardeşim gidecek bizim bu projemize başvuracak. Emin olun kira öder gibi işyeri sahibi olacak. Bu kapsamda kendi iş yerinin sahibi olarak burada gençlerimiz inşallah kendi iş yerlerinde üretecekler ve geleceğe umutla, güvenle bakacaklar. Buna ilişkin 200 dükkânımızın yönelik proje çalışmasını tamamladık.”

Aksaray’da toplam büyüklüğü 1 milyon metrekare olan 8 tane millet bahçemiz var

Bakan Kurum, Aksaray’da toplam büyüklüğü 1 milyon metrekare olan 8 tane millet bahçesi bulunduğunu belirterek, “Merkez’de yer alan Recep Tayyip Erdoğan, Selçuklu Parkı ve Fatih Millet Bahçelerini bitirdik, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bugün de Eskil ve Ortaköy Millet bahçelerimizin açılışlarını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Aksaray Merkez’de Kalanlar Millet Bahçemizin yapımında son aşamaya geldik. İkinci etapla ilgili belediyemizin, vekillerimizin, teşkilatımızın talepleri oldu. İnşallah bu millet bahçesini de etaplar halinde büyüteceğiz. Sultanhanı ve Yeşilova millet bahçelerimizin proje ve yapım çalışmalarına devam ediyoruz’’ dedi.

Aksaray’ı şehirlerimiz arasında çok daha iyi bir yere taşıyana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz!

İller Bankası Genel Müdürlüğüyle birlikte toplam yatırım değeri 1.6 milyar lira olan 107 eseri hizmete açtıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Taptuk Emre Türbesi ve Camisinin yapımına devam ediyoruz. Aksaray’ı şehirlerimiz arasında çok daha iyi bir yere taşıyana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz! Çünkü bizim Somuncu Baba’nın memleketine, Bekar Sultan’a, Taptuk Emre’ye ahdimiz var, sözümüz var, vefamız var! Adını Kılıçarslan’ın yaptırdığı devlet binasından alan Aksaray; Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar oradan da Cumhuriyet’e uzanan geçmişiyle, Anadolu’daki 1000 yıllık serüvenimizin en yakın şahididir.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme