Başkan Gök: Öncelikli listeye Veteriner Hekimler dâhil edilmelidir

Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası, Sağlık Bakanlığının yeni tip Koronavirüs (covid-19) aşısı uygulanacak öncelikli meslek grupları listesine Veteriner Hekimlerinin de dahil edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal Gök, yaptığı açıklamada: “Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı covid-19 aşısı uygulanacak öncelikli meslekleri yayımladı. Yayımlanan listede sağlık alanında faaliyet gösteren meslekleri de belirtti. Belirtilen liste de Halk Sağlığının korunmasında 7 gün 24 saat ev ev hizmet veren mesleğimiz maalesef yer almadı. Oysa 657 Sayılı Devlet Memurları kanununda mesleğimizin sağlık sınıfında olduğu yazmaktadır. 

Burada sorun aşının öncelikli olarak yapılıp yapılmaması değil.  Sorun, sağlık çalışanları arasında gösterilmemek.  Sorun, kanunun vermiş olduğu hakkın görmezden gelinmesi.

Ne zaman sağlık çalışanları lehine bir karar çıksa parantez içerisinde Veteriner Hekimleri hariç yazılmakta, Sağlık çalışanları aleyhine bir karar çıksa Sağlık Çalışanı olarak yazılmaktadır. Bu durumun artık düzelme vakti gelmiştir.

Pandemi sürecinde gayet iyi anlaşıldı ki, sağlıklı beslenme hastalıkla mücadelenin olmazsa olmazıdır. Veteriner Hekimleri; klinisyen olarak sahalarda, gıda güvenliği için kesimhanelerde ve gıda işletmelerinde, salgın hastalıklara karşı kamuda, korona aşısı üretimi için laboratuvarda, evde kalmadan mesleğimizin verdiği sorumlulukla hizmete devam ettik.

Halk sağlığı alanında vermiş olduğumuz bu mücadelenin görmezden gelinmesi bizleri üzmüştür.  Korona aşısını bulan Veteriner Hekimlerinin sağlık çalışanı olarak görülmemesinin izah edilir bir yanı yoktur. 

Biz, Veteriner Hekimleri olarak diyoruz ki: halk sağlığının vaz geçilmez bir parçasıyız. Hem yaptığımız iş gereği hem de kanuni olarak Sağlık Çalışanıyız. Bu gerçek artık kabullenilmelidir.” İfadelerine yer verdi.

Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası üyesi Veteriner Hekim Hakan Bedir: “Hayvandan insana birçok virüs ve bakteri bulaşabilmektedir. Veteriner Hekim, bu virüs ve bakteriler ile insan arasında bariyer gibidir. Bu bariyer olduğu sürece insan sağlığı daima iyi olacaktır.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme