Başkan Güngör: 'Eylem planlarımız hazır'

Türkiye'nin Yeşil Masalları İnsiyatifi programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, yenilenebilir enerji alanında eylem planlarını hazırladıklarını ve çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Türkiye’nin Yeşil Masalları İnsiyatifi programı gerçekleştirildi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Sürdürülebilir Şehir konusunda çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade etti.

Şehirlerde sürdürülebilirlik

Başkan Güngör Hollanda öncülüğünde ülkemizde başlatılan ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan Yeşil Masallar insiyatifine ilişkin yaptığı konuşmada; “Günümüzde,  gittikçe artan dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun kent merkezlerinde yaşıyor olması gerçeği, ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan çevre sorunlarını çözme gerekliliği, kentsel alanlara yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım benimsememizi zorunlu kılmaktadır. Bu noktada, yaşanabilir bir kent oluşturmada, bizlere ve vatandaşlarımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir. Özellikle vatandaşlarımızın, kent ile olan ilişkilerinde, kentin ortak alanlarının kullanımı ve kamu hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmaları ve yaşam kalitelerinin arttırılmasını önceliklendirmeliyiz diye düşünüyorum” dedi.

Eylem planlarımız hazır

Güngör; “Kahramanmaraş’ımızı sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent haline getirmek için kentimizin bu hedef doğrultusundaki gelişimine destek olmak amacıyla bizler de heyecanla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çerçevede, belediyemiz tarafından 1.4 milyon nüfusa hizmet kapasitesi olan Atıksu Arıtma Tesisi ile Katı Atık Bertaraf Tesisi kurularak, “İklim Değişikliği Eylem Planı” ve “Gürültü Eylem Planı” hazırlanmıştır. Ayrıca yenilenebilir enerji alanında da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Atıksu Arıtma Tesisi bünyesindeki Güneş Enerjisi Santralinde 1 Megawat, Karasu Hidroelektrik Santralinden 2.40 Megawat ve Çöp Gazı ve Biyogaz Kaynaklı Enerji Santrali olan Kürtül Katı Atık Entegre Tesisinden 4.8 Megawat enerji üretimimiz devam etmektedir” diye konuştu.

Bisikletle keşfet

Gençlere yönelik gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör; “Bir diğer önemli projemiz 10-18 yaş arası genç nüfusu hedef alan Şehrimizi Bisikletle Keşfediyoruz Projesidir. Bu proje ile çocukların kent içerisindeki tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri keşfederek çevre koruma bilincinin oluşturulmasını ve ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlamaktayız” dedi.

Kahramanmaraş’tan olmaktan mutluyum

Başkan Güngör’ün ardından konuşan Hollanda Büyükelçisi Marjanne De Kwaastenıet ise Kahramanmaraş’ta bulunaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Türkiye’nin Yeşil Masalları İnsiyatifi geçen yıl İstanbul’da başlamıştı. Pandemi süreci ortaya çıkınca bir süre ara verilmişti ama şimdi Kahramanmaraş’ta devam ediyor. Yeşil hikayeler şehrin geleceği ile alakalı olup, şehrin kirliliğine karşı insanların nasıl insiyatif alacaklarını göstermeleri bakımından çok önemlidir. Şehri nasıl yaşanılabilir hale getirmeleri açısından da önem arz etmektedir. Bu konuda birçok yaratıcı fikirler ortaya atılabilir” ifadelerini kullandı. 

Sunumlar ve film gösterimi

Hollandalı Yönetmen Ton Kooymans’ın video konferansla katıldığı programda daha sonra Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü’nden Berrin Benli ise Sürdürülebilir ve Akıllı Şehirler konusunda gerçekleştirdiği sunumla katılımcıları bilgilendirdi. Kahramanmaraş’ın Yeşil Masalları Sunumu bölümünde ise KİPAŞ Tekstil Sürdürülebilirlik Müdürü Halil İbrahim Cülfük; “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik”, Bisikletle Keşfet Derneği’den  Selim Cankuş; “Bisikletle Keşfet Projesi” ve  Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı AR-GE ve Enerji Yönetimi Şube Müdürü Oğuzhan Örer; “Kahramanmaraş Akıllı Şehircilik Projeleri” konularında birer sunum gerçekleştirdiler. Program ‘Şehrin Yeşil Masalları’ belgesel film gösteriminin ardından sona erdi.
 

Bakmadan Geçme