BBP'li Yardımcıoğlu: Hayatın gerçeklerinden hareketle insanlara çözüm sunmak gerekli

Türkiye ekonomisi ve Türk lirasının değer kaybetmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, ülke ekonomisinin idaresinde yanlış adımların atıldığını belirterek 'TÜİK'in makyajlı rakamları ile zam yapmak çözüm değildir' ifadelerine yer verdi.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu: “Maaşlı çalışanlar için enflasyon can yakacak. Bu huzursuzluk da sandığa yansıyacak. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. TÜİK’in makyajlı rakamları ile zam yapmak çözüm değildir” dedi.

Yardımcıoğlu, konuşmasının devamında: “Bir ülkenin parasının değer kazanabilmesi, o paranın dünyada kabul görmesi ile ilgili bir şey. Bir paranın dünyada kabul görebilmesi için o parayı basan devletin üreten bir devlet, üreten bir millet, üreten bir sanayi olması lazım. Üreten ülkelerin parası değer kazanır. O parayı basan, o paranın sahibi olan, devletin dış ticaret fazlası veren bir devlet olması, cari açık vermeyen bir devlet olması, borçla ilgili sıkıntısı olmayan bir devlet olması esastır. Dolayısıyla bizim böyle sıkıntılarımız dün de vardı, bugün de var. Bu gidişata baktığımızda yarınlarda da olacak. Dolayısıyla bizim paramız bazı paralar karşısında; Euro gibi, Japon Yeni gibi, İsviçre Frangı gibi, Amerikan Doları gibi, Pound gibi paraların karşısında evet değerini kaybedecek. Biz, içeride üreten bir ülke ekonomisi olmaya başladığımız gün paramızın değer kaybı durur. Biz maalesef ki üreten bir ekonomi değiliz ya da yeterince üretebilen bir ülke değiliz. Doğru şeyler üretebilen bir ülke değiliz. Bununla birlikte dünyada da bir kriz var. Dolayısıyla dünyadaki bu krizin de etkisi var. Bir ülkenin parasının değer kazanabilmesi, bu ülkenin ordusunun kuvvetli olmasından, devletin kuvvetli olmasından, ekonomisinin kuvvetli olmasından geçer. Ekonomin kuvvetli değilse, üreten bir ülke değilse, cari açık veriyorsa, dış ticaret açığı veriyorsa, bütçe açık veriyorsa dışarıdan habire faizle borçlanmaya devam edersiniz.” Dedi.

Yardımcıoğlu: “Ülkede sadece inşaat sektöründe artış söz konusu değil. Enerjide yaşanan maliyet artışı zincir etkisi ile tüm sektörleri etkiliyor. İnşaat sektörünün 200-300 kalem iş kolunu doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini söylüyorlar. Esasında kalkınmanın betona bağlanarak yapılmasını doğru bulmuyoruz. Elbette bugün bin liraya oturduğun evde, yarın 2 bin liraya oturamayacaksın. 1 milyona aldığın evi yarın 2 milyona alamayacaksın. Maliyet artışının bir sebebi olarak bu artışlara maruz kalıyoruz. Bu durum bizde biraz daha sert etki yapıyor. Sadece inşaatta değil tekstilde de demir-çelikte de bu iş böyle. Yarınlara baktığımızda bu maliyet artışları, fiyat artışlarını da beraberinde getirecek. Maaşlı çalışanlar için bu durum can yakacak. Bu huzursuzluk da sandığa yansıyacak. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. TÜİK’in makyajlı rakamları ile zam yapmak çözüm değildir. Hayatın gerçeklerinden hareketle insanlara çözüm sunmak gerekli.” Dedi.

Bakmadan Geçme