DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı Çanakcı'dan enflasyon araştırmasına tepki

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıkladığı resmî enflasyon verilerine göre tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 19,25'e, yurtiçi üretici fiyatlarının (Yİ-ÜFE) ise yüzde 45,52'ye ulaşmasını değerlendirdi.

Gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Çanakcı şu ifadeleri kullandı: “Gıda fiyatları, açlık ve yoksulluk sınırının en önemli göstergelerinden birisidir. Vatandaşın mutfağını ilgilendiren gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 3,18; yıllık artış ise yüzde 29 seviyesine yükseldi. Böylece hükûmetin geçen ay memur, işçi ve emeklilere verdiği zamlar iki ay dayanmadan eridi. Zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücretin alım gücü bu artışlar sonucunda daha fazla geriledi.”

‘Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminleri geçerliliğini yitirdi’

Gıda fiyatlarının kuraklık nedeniyle arttığını söyleyen Çanakcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel enflasyon baskısı artarak devam ediyor. Hükûmete, kurumlara ve politikalara güven kalmadı. Enflasyonla mücadelede başarı sağlanabileceğine dair inanç kayboldu. Tüm bunlar, Merkez Bankası’nın yıl sonu için açıklamış olduğu enflasyon tahminlerinin geçerliliğini yitirdiği anlamına geliyor.”

‘Yoksulluğu azaltmayan büyüme rakamlarıyla övünmeyi bırakın’

“Hükûmet ve Merkez Bankası başını kuma gömmekten ve gerçekleri inkâr etmekten bir an önce vazgeçmelidir. İktidar, vatandaşımızın hiçbir şekilde hissetmediği, yoksulluğu ve işsizliği azaltmayan ve istihdam yaratmayan büyüme rakamlarıyla övünmeyi bırakmalıdır. İktidarın yapacağı en hayırlı iş; alım gücünü yükseltmektir. Halkımıza insan onuruna yaraşır iş, aş ve refah düzeyi sağlamaya odaklanmaktır.”

‘Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas tarihî rekor’

“Vatandaşların fiilen yaşadığı enflasyonun TÜİK’in açıkladığı verilerin çok üzerinde olduğu dikkate alındığında hayat pahalılığının ne kadar dayanılmaz hale geldiği daha iyi anlaşılacaktır. Ağustos ayında, yurtiçi üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki makas yüzde 26,3 ile tarihî en yüksek seviyeye çıktı. Bu, tüketici enflasyonu üzerindeki baskıların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koymaktadır.”

‘Halkımızın yüksek faizler nedeniyle ödediği bedel artıyor’

“Hatırlanacağı üzere, Merkez Bankası politika faizlerini enflasyonun üzerinde tutacağını taahhüt etmişti. Enflasyondaki artışın sürmesi, halkımızın yüksek faizler nedeniyle ödediği ağır bedellerin artarak devam edeceği anlamına da gelmektedir.”
 

Bakmadan Geçme