Evinizi modaya göre değil depreme göre dizayn edin

Kahramanmaraş İl Afad Müdürlüğü 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle, halkı bilinçlendirmek ve depreme karşı tedbir almaya teşvik etmek için, hafta başından itibaren yayımladığı mesajın bugünkü konusu, 'deprem anında devrilmesi muhtemel eşyalar ile sağlam eşyaların yanında hayat üçgenini' oldu.

Evinizi modaya göre değil depreme göre dizayn edin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş İl Afad Müdürlüğü, 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle, vatandaşları bilinçlendirme çalışmasına bugün de devam etti. Deprem haftası boyunca her gün deprem hakkında farkındalık oluşturacak bir birinden önemli konulara değindi.

Devrilme tehlikesi olan eşyalarınızı sabitleyin

“Deprem sırasında, evinizin içinde bulunan ve yapısal olmayan eşyalar (dolaplar, avizeler, kitaplıklar ve devrilme tehlikesi olan yüksek ve ağır eşyalar) depremin şiddeti ile hareket etmeye ve devrilmeye başlayacaktır. Yapısal olmayan bu tür eşyaların tespit edilip gerekli tedbirlerin alınması hayati önem taşımaktadır.

Evinizde bulunan bu tür eşyaları tespit edip bunların duvarlara sabitlenmesini sağlamalısınız. Ayrıca dolap kapaklarının da açılmasını önlemek için uygun malzemeler ile bunların kapaklarının sarsıntı anında açılmasını önleyici tedbirler almalısınız. Böylelikle deprem anında bu tür eşyaların size zarar vermesini önlemiş olacaksınız.

Deprem anında hayat üçgeni oluşturmak için; Çök-Kapan-Tutun

Deprem anında sakin kalmalı ve yerinizi muhafaza etmelisiniz. Deprem sırasında evin içerisinde hareket etmek sizi ev içindeki tehlikelere açık hale getirecek ve belki de yaralanmanıza neden olacaktır. Bu nedenle deprem sırasında bedensel hacminizi küçülterek sağlam bir eşyanın yanında Çök-Kapan-Tutun hareketini yaparak hayat üçgeni oluşturmak hayatta kalmanıza sağlayabilecektir.

Bunun için evinizdeki sağlam ve çok yüksek olmayan eşyalarınızı tespit edin ve deprem anında, özellikle kanepe veya sağlam bir masanın etrafında, aile bireyleri ile önce 'Çök' hareketi ile bedensel hacminizi küçültün ardından 'Kapan' hareketi ile bir elinizle başınızı koruyunuz ve 'Tutun' hareketi ile yanına çöktüğünüz eşyadan tutunarak savrulmanızı önleyiniz. Böylece kendinize bir yaşam üçgeni oluşturmuş olacaksınız. Deprem bitene kadar bu pozisyonunuzu korumanız sizin için hayati öneme sahiptir.”

Bakmadan Geçme