HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan asgari ücret açıklaması

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni yılda asgari ücretin, brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendiğini anımsatarak 'Tarihi bir asgari ücret. Bütün çalışanların ücretlerinden, asgari ücretin tutarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması uzun yıllardır talep ettiğimiz bir konuydu. 4 bin 253 lira bütün sorunlarımızı çözmez ama ücretlerin vergi dışı bırakılması bizim için tarihi öneme sahip. Yüzde 50 civarındaki artışı önemli bir başarı olarak görüyoruz. Ülkemiz ve çalışanlarımız için hayırlı olsun' dedi.

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Arslan, yaptığı açıklamada asgari ücreti değerlendirdi.

Arslan, açıklamasında: “2022 Yılı asgari ücreti, brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu tarihi bir asgari ücret. Bütün çalışanların ücretlerinden, asgari ücretin tutarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması uzun yıllardır talep ettiğimiz bir konuydu. 4 bin 253 lira bütün sorunlarımızı çözmez ama ücretlerin vergi dışı bırakılması bizim için tarihi öneme sahip. Yüzde 50 civarındaki artışı önemli bir başarı olarak görüyoruz. Ülkemiz ve çalışanlarımız için hayırlı olsun. İşçi, işveren ve hükümetin oy birliğiyle rakamın belirlenmesi önemli.

Ücretler üzerinde alınan verginin, asgari ücrete tekabül eden tutarına kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması ile asgari ücretten alınan damga vergisinin kaldırılması işverenleri de bir nebze rahatlatmıştır. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılması önemli bir gelişme. Bunları çok önemsiyoruz.

Bunların ötesinde daha iyi olabilir miydi? Tabii bu başka bir konu. Türkiye’de endüstri ilişkiler sisteminin geleceği de dikkate alınarak bir denge kurulmaya çalışılıyor. Bu dengenin mimarı da Sayın Cumhurbaşkanımız. O’nun, son anda yine müdahale yaparak, Komisyonun üzerinde bir inisiyatif alması da takdir edilecek bir konu. Bu çabasından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Bakanımıza ve komisyon üyelerine teşekkür ediyoruz.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına olan itirazımızı bir kez daha dile getiriyoruz. Bütün konfederasyonların üye sayısı oranında temsil edildiği, geniş katılımlı bir komisyonun oluşmasına ilişkin talebimizi geçmişten bu yana dile getiriyoruz. Bu talebimizi dile getirmekle birlikte TÜRK-İŞ’in çağrısı üzerine, geçtiğimiz yıllarda başlatılan HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK tarafından başlatılan ve bu yıl da devam ettirilen birlikte çalışma sürecinin toplumun refahını sağlamak ve çalışanların gelir düzeyini artırmak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

Üç İşçi Konfederasyonu tarafından 30 Kasım 2021 tarihinde kamuoyuna açıklanan ortak metinde, “Tüm ücretlerden asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olması” maddesi ile “Asgari Ücretin Net olarak açıklanması” maddesinin komisyon tarafından kabul edilmesini memnuniyet verici buluyoruz. Bu başarı, birlikte çalışma kültürünün meyvesidir. 2022 Yılı Asgari ücretinin ülkemize, çalışanlara ve işverenlere hayırlı olmasını diliyoruz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme