İŞKUR İl Müdürü Yüce: Kahramanmaraş'ta şuanda 336 iş yerimizin 1615 personel talebi var

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, gazetemize özel işsizlik rakamlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yüce, Kahramanmaraş'ta daha çok iş beğenmeme var dedi.

2021 yılı ilk 7 ayını değerlendiren İŞKUR İl Müdürü Yüce, şu anda 336 işyerinin 1615 personel ihtiyacı olduğunu söyledi.

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının 43 bin 557 kişi olduğunu söyleyen İl Müdürü Yüce: “Bu kişilerin hepsi işsiz manasına gelmiyor. Şu anda çalışıp ta daha iyi şartlarda iş arayan da, özellikle bizim TYP dönemlerinde kurumlara 4 ve 6 aylık elemanlar alıyoruz. Ondan dolayı kayıt olanlarda bu listede yer alıyor. Kendi imkanlarıyla işe yerleşen ve kaydı bizde hala duran vatandaşlarımızda bu listede yer alıyorlar. 

Özellikle pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik oranlarında bir artış söz konusu oldu. Ama TÜİK, 5 ağustosta açıkladığı rakamlara göre Türkiye’de işsizlik oranı 10,6’ya düştü. Tabi bunun sebebi yasakların kalkmasıyla beraber hem ekonomik olarak hem imalatta, üretim oranlarında artış yaşanması işsizlik oranlarının düşmesine neden oldu. Mesela Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürlüğüne şu anda kayıtlı 336 iş yeri ilanında 1615 açık iş ilanı var. Tabi bu rakamlar sabit değil. Sürekli değişim söz konusu. Genellikle bu tekstil ve çelik mutfak eşyaları sektöründe. Maalesef bu konuda işverenlerimiz de şikâyetçi. İnsanlarımız haklı olarak, iş kazası riski az, vardiyasız, hafta sonu tatili olan, 8-5 çalışacağı daha kolay işler aradığı için biz bu işletmelerimize eleman temininde güçlük yaşıyoruz. Dolayısıyla ilimizde işsizlik oranları Türkiye’de 10,6 açıklandıysa biz bunun çok çok altındayız. TÜİK il bazında bir açıklama yapmıyor ama biz sahada yaptığımız tespitlerde bunu çok net görebiliyoruz. 

İş yerleştirmelerim yasakların kalkmasıyla ciddi oranda artmaya başladı. Şuana kadar İŞKUR aracılığıyla 3 bin 378 kişi işe yerleştirdik. İşsizlik sigortaları ödemelerinde bu yıl 3 bin 660 kişi için 14 milyon 111 bin 631 TL’lik bir ödeme yaptık. Kısa çalışma ödeneği kapsamında ilimizde 49 bin 889 kişi için 339 milyon 334 bin TL ödeme gerçekleştirdik. Nakdi ücret ödeme başlığı altında 32 bin 913 kişiye 101 milyon 467 bin TL ödeme gerçekleştirdik. Toplamda ise 340 Milyon 801 bin TL İŞKUR İl Müdürlüğü olarak ödeme gerçekleştirdik. 

İş başı eğitim programları kapsamında 588 iş yerimizde 2 bin 54 kişiyi şuanda çalıştırıyoruz veya tamamlamışız. Bu kapsamda yeni taleplerde var. Bu konuda da İŞKUR İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme