Kahramanmaraş Barosu Başkan Adayı Av. Gül: Avukatlık hukuksuzluğa karşı dik duruştur

Kahramanmaraş Barosu 2021 yılı genel kurul heyecanı yaşıyor. İki ismin yarıştığı Kahramanmaraş Barosu seçimleri bugün sonuçlanıyor.

2020 Yılı Ekim ayında icra edilmesi gereken Genel Kurul, Pandemi nedeniyle bugün gerçekleştiriliyor. Kahramanmaraş Barosu 2022 Yılı Ekim ayında Genel kurul için tekrar bir araya gelecek. 

Avukatlık mesleği tartışmasız olarak yargının ayrılmaz parçasıdır diyen Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, yeniden aday olduğunu açıklamıştı.

Genel kurulda konuşan Av. Gül: “Bir Afrika atasözü vardır. ‘Eğer kurt, ceylan, aslan, zürafa aynı tarafa koşuyorsa orman yanıyor demektir.’ Süreç içinde bütün meslektaşlarım onur duyduğumuz aidiyet duygularını bir yana bırakıp sesimize seslerini, elimize ellerini uzatmışlarsa bunun nedeni ötekileştirmeyen kişiliğimiz kadar bu mesleğin içine düştüğü yangından kaynaklı kaygıdandır. Baroların tez elden mesleği merkeze koyan, adaleti önceleyen bir dil oluşturması gerekir. Barolar, siyasete alternatif gibi hareket etmemeli… Aynı zamanda siyasetin payandası da olmamalıdır. Toplum ve toplumun değişik kesimleri ile iletişim kuramayan, kendi haklarını savunamayan avukatlık mesleğinden hiçbir şey beklenemez.

"Deniz bitiyor, kum tükeniyor!"

Bilelim ki avukatlar herkesin sorununu çözer Ama Avukatların Sorunlarını Yalnızca Avukatlar Çözer.” İfadelerine yer verdi.

Görev yaptığı 32 aylık süreci değerlendiren Av. Gül: “Sizlerin sorunları ile olabildiğince ilgilenmeye gayret ettik. Avukatlık mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde mesleğimizi icra etmek için önümüze çıkan engelleri aşmaya çalıştık. Baronun; yargı erkinin savunma kurumu olduğunu her fırsatta eylem ve söylemlerimizle ortaya koyduk. Hakkı üstün tutmaya, hukukun üstünlüğünü egemen kılmaya gücümüz yettiğince çalıştık. Başardıklarımız ve elbette başaramadıklarımız oldu. -Ancak başaramadıklarımızda da en az başardıklarımız kadar gayretimiz oldu. Yeri geldi sustuk. “Susmak, cümlenin istirahat halidir.” derler. İstirahat bitince çıkan cümle dinç olur. Bizler de çok konuşup, cümleyi de cümle âlemi de yormadık. Sesimizi değil, sözümüzü yükselttik. Yeri geldi konuştuk. Kurduğumuz cümlelerin hepsi yaralarımızdandı.

Sizlerden gelen tavsiye ve eleştiriler hep ışığımız oldu ve yolumuzu aydınlattı. Mesleğimizin itibarı önceliğimiz olmakla birlikte hep siyaset üstü davrandık. Hiçbir ayırım yapmadan tüm meslek mensuplarımızın sorunları ile ilgilendik. İlimizin Yargısal sorunlarına sadece meslektaşlarımızı ilgilendiren yanı ile değil tüm vatandaşlarımızı etkileyen boyutu ile çözüm üretmeye çalıştık. Stajyer avukatlarımızın seminerlerini pandemi şartlarına rağmen mümkün olduğu kadar devam ettirerek onların tüm sorunları ile ilgilendik. Kurumlarla iletişim en üst düzeyde tutularak, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması için çalışmalar yürüttük.” Dedi.

Sorunlarımız elbette ki bitmedi. Bitmeyecek de… 

Başkan Av. Gül: “Hukuksuzluk insanlık tarihinin hiçbir döneminde bitmemiştir. Hukuksuzluğun olduğu yerde sorun vardır. Hukukun sorunu avukatın sorunudur. Savunmanın dik duramadığı yerde hukuk yoktur. Bizler her türlü haksızlığa karşı Kahramanmaraş Barosu olarak dik durduk ve durmaya devam edeceğiz. Bütün renkler aynı hızda kirleniyordu. Birinciliği beyaza verdiler. Avukatlar olarak bizim zerre miktar yanlışımız, derya gibi görünür. Bizi biz yapan hayattaki krizler, zorluklar karşısında duruşumuz ve mücadele şeklimizdir. Mücadele edersek belki kazanırız, belki kaybederiz. Ama mücadele etmez vazgeçersek baştan kaybederiz. Biz de bu bilinçle meslek sorunlarının çözümü noktasında mücadelemize devam ediyoruz, devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

“Yenilenme ve değişim zamanı”

Başkan Gül: “Görevde bulunduğumuz süreç içinde neler yaptığımızı sizler biliyorsunuz, ayrıca faaliyet raporumuzda bu hususları detayları ile sizlerle paylaştık bununla birlikte bazılarına burada değinmek istiyorum. Baroda “yenilenme ve değişim zamanı” diyerek çıktığımız yolda birçok yeniliğe ve çalışmaya imza attık.  Sorunlarımızın bir bölümü yasama ve yürütme ile bir kısmı Türkiye Barolar Birliği ile bir kısmının ise burada çözülecek sorunlar olduğunun her zaman altını çizdik. Katkı verdiğimiz yasa çalışmaları neticesinde yıllardır uğraşılan Yeşil pasaport hakkına sahip olduk. Bazı alanlarda KDV’nin %18’den % 8’e düşmesi sağlandı. Hukuk Mesleklerine Giriş sınavı getirildi. Kıdemi 5 yılın altındaki genç meslektaşlarımız için Baro aidatı yarıya inmiştir.  Vekâlet ücretlerimiz % 12’den, % 15’e çıkarılmış ve enflasyon rakamlarının üzerinde artışlar sağlanmıştır.” Dedi.

"Çoklu baroya şiddetle karşı çıktık"

Kahramanmaraş Barosu Başkan Adayı Av. Gül: “CMK ödemelerinde yaşanan gecikmeler Başsavcılık ile görüşülerek ortadan kaldırıldı ve düzenli ödemelerin yapılması sağlandı. Ayrıca Adli yardım dosyası alan meslektaşımızın ücretleri de peşin olarak ödenmektedir.” Dedi.

“Avukat Hakları Merkezi”

Baroda ilk kez “Avukat Hakları Merkezi” kurulduğunu söyleyen Başkan Av. Gül: “Meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlarda yanlarında olduk. Soruşturma ve dava dosyalarına müdahil olarak takip ettik. Kadın ve çocuk hakları konusunda aktif rol aldık. Bu konularda da yasal süreçleri takip edip, müdahil olduk.  Göreve geldiğimiz andan itibaren pandemiye kadar yüz yüze, sonrasında ise çevrim içi çok sayıda meslek içi eğitim, konferans, arabuluculuk ve uzlaşma eğitimleri gerçekleştirdik.  Yirmibin adedin üstünde meslek kitabının basımı gerçekleştirilerek meslektaşlarımıza hediye ettik.  Pandemi Konusunda bilgilendirmeler yaparak başlangıçta ulaşılması zor maske ve hijyen malzemelerini meslektaşlar adına temin ettik. Yine önemli bir husus olarak gördüğümüz CMK ve Adli Yardım Ödemelerinde yıllardır uygulanmakta olan % 5 oranındaki Baro bağış kesintisini kaldırdık.  Baromuz idari binasında sorunlar tespit edilerek, Türkiye Barolar Birliği ile yapılan görüşmeler neticesinde Binaya Çatı, Yalıtım, Boya ve benzeri tadilat işlemlerinin yatırılmasını sağladık. Merkez ve İlçe Adliyelerinde, Ek Adliye Binalarında ve Cezaevlerinde bulunan Baro Odalarımızın tefrişini yaptık, aynı zamanda teknoloji alt yapısını yeniledik. Baromuz adına eksikliği hissedilen Hizmet Aracı alımı yaptık. 

Başta eğitim ve sağlık olmak üzere meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu birçok alanda kurumlarla anlaşmalar sağladık. Türkiye Barolar Birliğinin Sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonunun Kahramanmaraş’taki Özel iki hastane ile Avukat ve Stajyer Avukatlarımız ile eş ve çocukları için yatarak tedavilerinde ücretsiz hizmet almalarını sağlayan anlaşmalar ilk defa dönemimizde yapıldı.

Baromuz, Türkiye Barolar Birliği Kurgusal Duruşma yarışmasında 2019 yılında Akdeniz Bölge birincisi, finallerde Türkiye ikincisi olmuş, 2020 yılında yapılan yarışmada da Akdeniz Bölge ikinciliğini elde etmiştir. Emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum.  Yeni gelişmeler hakkında 500’ün üzerinde ayrı konuda SMS göndererek anlık bilgilendirmeler yaptık. Yeni bir yapılanmaya giderek yeni komisyonlar kurduk.” İfade etti.

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır”

Başkan adayı Av. Gül: “Meslek sorunları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve insan hakları konusunda yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek; yapacak işlerimiz, söyleyecek sözümüz var diyerek; "...bitmedi, her şey yeni başlıyor" diyerek, yeniden Kahramanmaraş Barosuna Başkan adaylığımı takdirinize sunuyorum. Yaklaşık 3 yıl önce aday olduğumda Meslek sorunlarımızın çözümü için yola çıktığımı sizlerle paylaşmış idim. Göreve geldiğimiz tarihinden bu yana; Şahsım, Yönetim Kurulumuz, Disiplin Kurulumuz, Denetleme Kurulumuz, TBB Delegelerimiz, Komisyon üyelerimiz ve İlçe Baro Temsilcilerimizle birlikte sorunları çözmek için seferber olduk. Çözdüklerimiz oldu, çözemediklerimiz oldu. Biz bir sorun çözerken bizim dışımızdakilerden kaynaklı başkaca sorunların ortaya çıktığına şahit olduk. Yakın tarihte örneğini görmediğimiz pandemi, mesleği icra etmemizi olumsuz etkilediği gibi Baro çalışmalarımızı da etkiledi.

Yönetim anlayışımız; sorunları iletişim ile çözmek ve tüm meslektaşlarımızla birlikte yönetmekti. Bu anlayışı uygulama gayreti içinde olduk. Güzel bir şeyler oldu ise sizlerle yaptığımız istişareler, sizden gelen öneriler, eleştiriler ve katkılar sayesinde gerçekleşmiştir.  Bu nedenle tüm meslektaşlarıma katkıları, eleştirileri ve gösterdikleri anlayış için teşekkür ediyorum. Avukatlar her zaman adaletsizliğe karşı çıkarlar. Baronun gücü mensuplarından gelir ve savunma ancak güçlü bir baro ile görevini yerine getirir.

Bu bilinçle; adaleti önceleyen, ötekileştirmeyen, meslek sorunlarına odaklanan, hukuk dışında hiçbir şey ya da kimsenin dilini kullanmayan, peşine takılmayan; evrensel hukuk ilkeleri ışığında, insan haklarından yana, kimden geldiğine ve kime karşı yapıldığına bakılmaksızın tüm hak ihlallerinin karşısında olduk. Bu süreçte her türlü desteğini esirgemeyen başta Baro Yönetim Kurulumuz olmak üzere Disiplin Kurulumuza, Denetleme Kurulumuza, TBB Delegelerimize, İlçe Baro Temsilcilerimize ve tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Aynı anlayışla yanlışları düzeltmek, eksikleri tamamlamak ve daha güzeli, daha iyiyi sizlerle tespit edip gerçekleştirmek için tekrar adayım. Mesleğin başında bin bir sorunla uğraşan Genç Meslektaşlarım için adayım.
Eksik projelerimizi tamamlamak için adayım. Yeni projeler ortaya koymak ve vadettiklerimizi yapabilmek için adayım. Mesleğimize ilişkin yasal ve idari düzenlemelerde sizlerin haklarını çoğaltmak, sorunlarınızı gidermek için adayım. Eğer hakkını verebilecek isek tevdi edeceğiniz görev çok ağır bir sorumluluk getiriyor. Farkında olduğumuzu bilmenizi isterim. Seçimde desteğinize ihtiyacım olduğu kadar seçim sonrası Baro komisyonlarında ve çalışmalarında sağlayacağınız katkıya da ihtiyacım var. Umarım esirgemezsiniz. Meslekte Saygınlık ve Birliktelik İçin, Gücünü Sizden Alan, Etkin – Üretken bir Baro İçin, “Baroda bir ilk olsun, Baroda birlik olsun” demiştim ve demeye devam ediyor,  “Önce Kahramanmaraş Barosu” diyorum. 

Bizler, bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine olmayı başarırsak yüzüstü sürünen Sakarya da ayağa kalkar, hukuk ve adalet de olması gereken noktaya ulaşır, avukatlık mesleğimiz de hak ettiği noktada olur.

Sözlerime son verirken, geçmişten günümüze görev yapan baro başkanlarımıza, yönetim, disiplin, denetleme, delege, komisyon üyeleri ile ilçe temsilcilerimize ve özveriyle çalışan Baro personellerimize tekraren şükranlarımı sunuyorum.

Diğer Baro Başkan adayı Sn. Av. Sinan Ölker ile baro organlarımıza aday olan tüm meslektaşlarıma başarılar diliyorum. Bu duygularla genel kurul ve seçimlerimizin birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diler, selam, sevgi ve saygılarımı sunarım.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme