Kahramanmaraş Barosu'ndan Adalet Bakanlığı'na çağrı

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, imzalı Avukatlık Asgari Ücret ve CMK ücretlerinde gerçek iyileştirme talebi Adalet Bakanlığı'na iletildi. Bakanlığa gönderilen yazıda, Avukatlık Asgari Ücret ve CMK ücretlerinin verilen emeğin ve harcanan mesainin karşılığı olmadığı vurgulandı.

Başkan Av. Gül, yaptığı açıklamasında: “Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Adalet Bakanlığı arasında yeni dönem avukatlık asgari ücret ve CMK ücret tarifelerinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilmektedir.

Görüşmeler esnasında TBB tarafından dile getirilen iyileştirme talepleri, 4 Haziran 2022 ve 5 Temmuz 2022 tarihli açıklamalarda ifade edildiği üzere tüm baroların ortak talebi ve kararlılığının yansımasıdır. Ceza yargılamasında avukatın varlığı; işkence, kötü muamele ve hukuka aykırılıkla mücadelenin bir parçası, hak arama özgürlüğünün garantisi, adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır.

Adil bir yargılananın ancak savunmanın katılımıyla var olabileceğini kabul eden hukuk devleti ilkesi gereği, CMK müdafi ve vekil atamaları yasal zorunluluktur. Bu yasal zorunluluk, yargının kurucu unsuru avukatlar tarafından bu güne kadar çok düşük ücretle fedakarca yerine getirilmektedir. Öncelikle ve önemle belirtmek gerekirse; CMK görevlendirmeleri için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin neredeyse onda birine denk gelen CMK ücretlerinin; her biri en az 3 yıl ve daha fazla süren bir davanın ücreti olarak kabul edilmesi, Avukatlık Ücret Tarifesi ile çeliştiği gibi verilen emeğin ve harcanan mesainin karşılığı olmadığı çok açıktır.

Biz Kahramanmaraş Barosu ve avukatları olarak bir kez daha belirtmemiz gerekirse; Barolarımızın ortak kararı doğrultusunda Türkiye Barolar Birliği’nin taleplerinin arkasındayız. Bilinmesini istediğimiz, bu talepler sonrasındaki eylemliliğin habercisidir. Meslektaşlarımızın hak ettiği ücretler belirleninceye kadar taleplerimizi dile getireceğimizi ve mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme