Kahramanmaraş'ta süne parazitoid dağıtım töreni yapıldı

Buğdayda büyük kalite ve verim kayıplarına sebep olan süne ile mücadele kapsamında, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toplanarak Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilen kışlamış ergin sünelerle parazitoid üretimi yapılarak Buğday alanlarına salımı gerçekleştirildi.

Pazarcık İlçesine bağlı Evri Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, Müdür Yardımcısı Salih İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vekili Sefair Bağcı, Pazarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Kabasakal, Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri Ziraat Yüksek Mühendisi Vahdettin Akmeşe, Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Doğru, Evri Mahallesi Muhtarı Adem Akpolat, İl Müdürlüğü ve Pazarcık İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçilerin katılımıyla düzenlenen eğitim toplantısının ardından arazide süne parazitoid salımı gerçekleştirildi. 

Konuyla ilgili Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Bilindiği üzere, doğada var olan süne yumurta parazitoidleri kendi yumurtasını süne yumurtaları içine bırakarak sünenin populasyonunu azaltmada önemli bir katkı sağlamaktadır. Bunların yetersiz olduğu zamanlarda süne populasyonu artmakta, bu da Buğdaya büyük zararlar vermektedir. Bu amaçla süne parazitoidi yani faydalı böcek üretimi için 5.000 adet kışlamış ergin süne İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Buğday alanlarından toplanmıştır. Bu süneler Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarına süne parazitoidi üretim amacıyla gönderilmiş olup, üretilen 85.000 adet süne yumurta parazitoidi çiftçiler tarafından doğaya salımı yapılmış ve süneye karşı mücadeleye katkı sağlanmış olacaktır.

Süne Mücadelesi "Yönetimli Çiftçi Mücadelesi" şeklinde yapılmakta olup, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından 1.417.137 dekar Buğday ekim alanının 900.000 da’lık kısmında süne sürvey çalışmaları yapılmaktadır. Süne sürvey çalışmaları Afşin, Dulkadiroğlu, Elbistan, Ekinözü, Pazarcık ve Türkoğlu İlçelerinde 10 ekip şefi ve toplam 35 teknik personelle yürütülmektedir. Şubat-Ağustos ayları arasında gerek kışlaklarda, gerekse Buğday ekim alanlarında tarla kontrolleri yapılarak mücadeleye gerek duyulan alanlar muhtarlarımız vasıtasıyla çiftçilere bildirilmektedir.” İfadelerine yer verildi.
 

Bakmadan Geçme