Kamu bankaları ile reel sektör 'finansa erişim' için TOBB'da bir araya geldi

Finansmana Erişim İstişare Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'in katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, ekonomiyi büyütmeyi devam ettirebilmek için firmaların uygun koşullarla finansmana erişimlerinin sağlanması gerektiğini belirterek, son dönemde bu durumun zorlaştığını, her il ve ilçeden bu yönde gelen şikâyetlerin arttığını ifade etti.

Kredi ihtiyacı geçmişe göre daha fazla

Hisarcıklıoğlu, firmaların bankalardan talep ettikleri kredileri alamadıklarını, alabilenlere ise çok yüksek faiz oranları uygulandığını belirtti.

Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacının geçmiş dönemlere göre çok arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Dolayısıyla artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bankalarımızın da fonlama maliyetlerini de dikkate alarak reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak, yatırıma, üretime, ihracata, istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir." diye konuştu.

Bu kritik dönemde de bankaların hepsinden aynı yaklaşımı beklediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Hepimizin ülkemiz için fedakârca çalışması ve buna göre hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz. Bankalarımızdan da işin feda kısmını reel sektöre, kar kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz. Bugünkü toplantımızın birbirimizi karşılıklı olarak daha iyi anlamak açısından önemli bir fırsat olmasını, özellikle de kredilere erişimde yaşanan sıkıntıların azaltılmasına katkı sağlamasını diliyorum."

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar,  sektörün aktif büyüklüğünün 12 trilyon liraya ulaştığını dile getirdi.

Çakar, bankaların toplam öz kaynağının 1,3 trilyon lira olduğunu, mevduat olarak gerçek ve tüzel kişilerden toplamda 7,5 trilyon lira toplandığını, mevduat dışı kaynakların da 2,8 trilyon lira olduğunu bildirdi.

Firmalara temmuz itibarıyla geçen yıl aynı döneme göre 12 katı kredi kullandırdık
Geçen yıl 30 Temmuz itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı kredi toplamının 137 milyar lira olduğunu belirten Çakar, firmalara kullandırılan 70 milyar liralık kredinin 45 milyar lirasının büyük işletmeler ve 25 milyar lirasının KOBİ'lere kullandırıldığını anlattı. 

Bu yıl aynı dönemde 1,1 trilyon lira kredi kullandırıldığını bildiren Çakar, "Firmalara kullandırılan kredi 901 milyar lira, geçen sene bu rakam 70 milyar liraydı. Geçen senenin 12 katı oranında kredi kullandırmış durumdayız." dedi.

Çakar, enflasyonun bu rakamı büyüttüğünün farkında olduklarını ancak 901 milyar liralık kredinin reel sektöre kullandırılmasının da önemli olduğunu söyledi.

Üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz

Çakar, bireysel kullandırılan kredilerin geçen yılın sonunda yüzde 23, firmaların kullandığı kredilerin payının ise yüzde 77 olduğunu belirterek, şimdi kredilerin yüzde 19'unu bireylere, yüzde 81'ini firmalara verdiklerini ifade etti.

Çakar, borçlarını ödemekte zorlanan firmalar için yapılandırma mekanizmasının çok iyi işlediğini vurgulayarak, 343 milyar liralık bir kredinin yapılandırıldığını, bunun 313 milyar lirasının yakın izleme, 30 milyar liralık kısmının da takibe düşmüş kredi olduğunu kaydetti. Yeniden yapılandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payının da yüzde 6 olduğunu belirten Çakar, takipteki krediler için ayrılan karşılıkların oranının yüzde 79 civarında olduğunu söyledi. 

Bakmadan Geçme