KSÜ, AR-GE araştırmalarına destek verecek

Kahramanmaraş Sürçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlde AR-GE eksikliği nedeniyle yapılamayan ancak araştırılmasında fayda görülen bazı konularda Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) gereği Yüzde 30 ila 50 oranlarında ilave destek verileceğini açıkladı.

KSÜ’den yapılan açıklamada: “Kahramanmaraş’ta AR-GE eksikliği nedeniyle yapılamayan ancak araştırılmasında fayda görülen konuların araştırılması durumunda KSÜ Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) gereği Yüzde 30 ila 50 oranlarında ilave destek verilecektir.

 

Kahramanmaraş’ta araştırılmasında fayda görülen konuların araştırma projesi veya tez projesi olarak Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi(BAP)'ne sunulması sırasında listedeki konulardan hangisinin olduğu sıra numarası ile belirtilecektir.

 

İlimizle ilgili ilave araştırma konusu önerilerinin [email protected] e-mail adresine gönderilmesi rica olunur.” Denildi.

 

Desteklenecek konulara:

 

 

S. No

KAHRAMANMARAŞ’TA ARAŞTIRILMASINDA FAYDA GÖRÜLEN KONULAR

İLGİLİ  BİRİMLER (Fakülteler, Yüksekokullar, MYO veya bölümler)

  1.  

Kahramanmaraş’ta eğitim ve eğitim yönetimi alanlarının incelenmesi ve geliştirilmesinin araştırılması

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ta birleştirilmiş sınıf uygulamalarının eğitime yansımalarının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ve  ve çevresinde yaşamış düşünür, sanatkar, sanatçı ve herhangi bir alanda  önemli hizmeti bulunan  kişilerin ve eserlerin araştırılması (Örnek;Türk hikâye yazarımız Şevket BULUT’UN sanat ve yaşamının incelenmesi vb)

FEN ED FAK, GSF, EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ili genelinde halk edebiyatı türlerinin (Hikâye, masal, ninni, mani, ağıt, türkü v.b) araştırılması ve derlenmesi.

FEN ED FAK, GSF

  1.  

Anadolu coğrafyasında, ağıt yakma, ağıt söyleme kültürü; en fazla Andırın ilçemizde yaygındır. Bu kültürün sosyal nedenlerinin araştırılması.

FEN ED FAK, GSF

  1.  

Aslen Andırın Beşbucak köyünden olan, ayrıca Çukurova bölgesini de mal edilen; Aşık Kul Halil’in hayatı ve şiirlerinin araştırılması.

FEN ED FAK, GSF

  1.  

Kahramanmaraş'ta Suriyeli öğrencilerin eğitime olumlu veya olumsuz yönde etkilerinin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Uzmanlaşmayı sağlayabilmek için; teknik liseler ile koordinasyon sağlanarak kariyer planlaması yapılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Lisansüstü eğitime kabulde özel sektör tecrübesi olanların veya çalışanların eğitime bakış açılarının çalışmayanlara göre farkının araştırılması

EĞİTİM FAK.

  1.  

Ortaokuldan liseye sınavla geçiş yapan öğrencilerin liseden mezun olduklarında başarı durumlarındaki değişim.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ta derslerde teknoloji kullanım sıklığının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ın coğrafi özelliklerinin eğitime etkisinin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Velilerin ve öğretmenlerin okul yöneticilerinden memnuniyet düzeylerinin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Okullarda gerçekleştirilen sosyal ve kültürel etkinliklerin eğitime yansımasının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Rehber öğretmenlerin eğitimdeki rolü ve okul yöneticilerinin rehber öğretmenlere bakış açısının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Normal eğitim ve ikili eğitim uygulamalarının eğitim kalitesi açısından araştırılması: Kahramanmaraş ili örneği.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Üniversitelerdeki fakültelerin eğitim-öğretime katkısının değerlendirilmesi: Kahramanmaraş ili örneği.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ın ulusal sınavlardaki başarı sırasının istenilen seviyede çıkmamasının sebepleri ve alınabilecek önlemlerin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'taki velilerin eğitime katkısının istenilen düzeyde olmamasının sebeplerinin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Okul yöneticilerinin özel eğitim ve rehberlik öğretmenlerine bakış açılarının öğretmenlerin motivasyonuna etkisi.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ilinde görev yapan öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin ve mesleki motivasyonlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ilinde temel eğitim öğretmenlerinin öğretim programlarına bağlılığının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Taşımalı eğitim yapan okullarla yatılı okulların eğitim kalitesi yönünden incelenmesi ve karşılaştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitim politikalarının ve yürüttüğü projelerin, ilin eğitim seviyesine katkılarının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Öğrenciler arasında yaygın olan ve zamanlarının büyük kısmına etki eden internet bağımlılığı, telefon bağımlılığı, madde bağımlılığının önüne geçilebilmesi için proje model öneriler ne olmalı.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Lise türlerine göre öğrencilerin teknolojisi ve araştırmaya yönelimlerinin araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

Okullarda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının araştırılması.

EĞİTİM FAK.

  1.  

İlimizde spor faaliyetlerine yönelik genç kesimin ilgisi, tutum ve davranışlarının araştırılması

BESYO

  1.  

Ambalaj ve plastik sektörünün öğrencilere tanıtılması, sektöre yönelik ihtiyaç duyulan eğitimlerin verilmesi, ambalaj ve plastik üzerine olan seçmeli derslerin çoğaltılması ve firmalara yönlendirilmesi konularının araştırılması.

EĞİTİM FAK., MÜH. VE MİM. FAK., ORMAN FAK.

  1.  

Meslek liseleri, Meslek Yüksekokulu ve Tekstil mühendisliği öğrenci sayısının artırılması ve teşvik edilmesi için sanayici, veli ve öğrenci eğilimlerinin belirlenmesi.

EĞİTİM FAK, MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Üniversite kazanarak, başka şehirlere okumaya giden, öğrencilerin, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, bazı özel yurtlar ile kamu yaranına çalışan, vakıf yurtlarında kalmak istememektedirler. Bu davranışın psiko-sosyal nedenlerinin araştırılması.

EĞİTİM FAK., SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ

  1.  

Geçmiş tarihin araştırılıp somut tarihi varlıklarımızın ortaya çıkarılması.

FEN ED. FAK.

  1.  

Ermenilerin; 1895 Zeytun ayaklanması, 1915 Tekke Manastırı baskını ve 1915 Fındıcak isyanında Şehit olan; askerlerimizin bazılarının kimlikleri tespit edilmiş, ancak birçoğunun da kimliklerinin tespit edilemediği tarihi bir gerçektir. Bu bağlamda, bu mücadeleye katılan tüm Osmanlı askerlerinin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılması.

FEN ED. FAK.

  1.  

2 Ekim 1895 yılında başlayan, Zeytun Ermeni isyanlarında; 26 bin Müslüman Türk’ün katledildiği tarihi kaynaklardan bilinmektedir. Bu 26 bin Müslüman Türk’ün hangi ilçeden, hangi köyden, hangi yerleşim bölgesinden olduğuna dair, tarihi kaynaklarımızda kati bir bilgi yoktur. Katledilen Müslümanların kimlik bilgileri konusunda geniş bir araştırmanın yapılması.

FEN ED. FAK.

  1.  

15 Kasım 1895 günü; Ermeni isyancıları tarafından Andırın kasabasına yapılan baskın sonucu, Sorgu Hâkimi ABAZA DURDU ile akıl almaz işkencelerle katledilen cezaevi görevlisi YUSUF ÇAVUŞ’ un verdiği mücadele ve hayatlarıyla ilgili bir araştırmanın yapılması.

FEN ED. FAK.

  1.  

1895 Zeytun Ermeni isyanlarında, Geben ve Çukurhisar bölgesinde Ermenilerce yapılan katliamın ve burada şehit edilen Müslüman Türklerin kimlik tespitlerinin ayrı ayrı araştırma konusu olarak değerlendirilmesi.

FEN ED. FAK.

  1.  

1895 Zeytun Ermeni isyanlarında; çevre köy ve kasabalardan  ve Andırın yöresinden, esir alınarak Zeytuna getirilen daha sonra canlı canlı kanlı köprüden atılan Müslüman Türklerin kimlik tespiti hakkında araştırma yapılması

FEN ED. FAK.

  1.  

1895 Zeytun Ermeni isyanlarında, katliama uğrayan Hacı İbrahim Uşağı , Ilıca, Beşen, Kertmen, Baydemirli, Kertel, Bertiz, Fırnız , Çukurhisar, Kaynar, Kumarlı, Döngel, Kürtül, Demrek, Yenidemir, Sarı Mollalı, Yenicekale, Gökgedik, ,Andırın, Geben, gibi, köy ve kasabalarda katledilen Müslümanların mezar yerlerinin tespiti, özellikle, Andırın Çukurhisar, Geben, Kürtül, Yenidemir gibi yerleşim yerlerinde bulunan toplu Müslüman mezarlarının belirlenmesi içinaraştırma yapılması.

FEN ED. FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ta dini mezheplerin inançsal ve sosyolojik değişim süreci üzerine araştırmaların yapılması. Alevi vatandaşların Kahramanmaraş'ta yaşadığı sıkıntılar ve problemlerin saha çalışması yapılarak tespit edilmesi, bu problem ve sıkıntıların giderilmesi için yapılacak çalışmaların tespiti.

FEN ED. FAK.

  1.  

İlimizin Şiirin ve Edebiyatın başkenti olduğunu vurgulayacak akademik çalışma ve araştırmalar.

FEN ED. FAK.

  1.  

Maraş şivesinin, ses tonlamalarının kayıt altına alınması (Bu çalışmaya Gaziantep, Urfa, Elazığ, Erzurum, Kayseri de dahil edilebilir.)

FEN ED. FAK.

  1.  

Başta Germanicia olmak üzere, Kahramanmaraş'taki antik kent ve yerleşimlerin literatür ve saha taramaları ile antik dönemdeki durumlarının detaylı şekilde ortaya konulması. Antik eserlerden günümüze ulaşanlarının yapılacak kazılarla gün yüzüne çıkarılması.

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

İlimizdeki tarihi kalelerin yok olmasını önleyici çalışmaların yapılması.

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

Tarihi eserlerin ortaya çıkartılması yönünde bilimsel araştırma ekibi kurulması.

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

Tarihi ve kültürel sit alanlarında paydaşların kullanabileceği bilimsel araştırmalar yapılmalıdır.

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

Aşiret olarak Kahramanmaraş'ta tabir edilen Kürt Alevileri ile Türkmen Alevilerinin itikadi, fıkhi ve sosyolojik farklılıklarının tespit edilerek her kesimin ihtiyaçlarının giderilmesi için farklı çözüm önerilerinin geliştirilmesi.

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

İlimizde aşıklık geleneği, kültür değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak, geçmişi gelecek kuşaklara taşımak, Çağdaş yorumlarını yapmak amacıyla; Kahramanmaraş aşıklık geleneğinin araştırılması, bu konuda kültür aktarcılarının gün yüzüne çıkartılması

FEN ED. FAK., GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

Yöremizin kültürel değerlerinden olan, köy seyirlik oyunlarını, düğün oyunlarını, yetişkin oyunları, çocuk oyunları, ağıtlar, özlü sözler, halk inanışları, geleneksel düğünlerimiz, ocak başı hikayeleri, harfene geceleri vb. gibi. Geleneksel kültür değerlerimizle ilgili, il genelinde kültürel aktarıcılarla bir çalışma yapılarak unutulmuş, unutulmaya yüz tutmuş bu değerlerimizin tekrar gün yüzüne çıkartılarak envanterlerinin hazırlanması.

FEN-EDEBİYAT FAK. SOSYOLOJİ,

  1.  

Pazarcık ilçesinde erkeklerin yurt dışı çalışma hayatına rağbet göstermesi ve yurtdışı çalışma hayatı nedeniyle ülkemizde kalan eşlerin ailenin sorumluluğunu üstelenmesi ve çocukların tek ebeveyn ile büyümesi durumunda yaşanan gelişimsel problemlerin araştırılması.

FEN ED.FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK.

  1.  

İletişimde yaşanan teknolojik değişimlerin her yaş gurubunda oluşturduğu kültürel değişimin olumlu ve olumsuz yönlerinin tespit edilmesi. Sanal iletişim ve paylaşım ortamlarının sosyoloji ve psikoloji açısından disiplinler arası yaklaşımla incelenerek birey ve toplum üzerinde oluşturduğu davranış şekillerinin araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde istismar vakalarının sayısı, nedenleri ve alınabilecek önlemler hususunda yapılacak istatistiki ve bilimsel çalışmalar.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde erken yaşta evliliklerin nedenleri ve erken yaştaki evliliğe toplumsal bakışı alanlarında yapılacak istatistiki ve bilimsel çalışmalar.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

İlimiz genelinde çok eşliliğin sayısı ve bu durumun doğurduğu sosyal ekonomik ve hukuksalsorunların araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Akraba evliliği ve toplumun akraba evliliğine bakış açısı üzerine araştırma yapılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde yaşlıların sorunları ve yaşam memnuniyetinin araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde geleneksel aile modelinin şirketleşme yapısına etkisi

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinin Koruyucu Aile hizmet Modeline bakış açısı ve Türkiye geneline göre çok yüksek oranda rağbet göstermesinin nedenlerinin araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde meydana gelen cinsel istismar vakalarının istatistiki ve nedensel olarak araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Meydana gelen aile içi şiddet konuları ve önlenmesi üzerine araştırma yapılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

İlimizdeki sanayi ve gelişmenin boşanmalar üzerindeki olumsuz etkisinin araştırılması.

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Halkın birikimi olan tüm folklorik ürünlerin (deyim,yöresel kelimeler,masallar,kıyafetler..vb.) araştırılması

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Her meslekten emeklilerin; enerjilerinden, birikimlerinden, bilgi ve tecrübelerinden faydalanılması konusun araştırılması

FEN ED. FAK. (SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ), EĞİTİM FAK., İİBF

  1.  

Geçmişte tarımda, sanatta, zanaatta, sanayide vs. kullanılan araç-gereçlerin kültür atlasının hazırlanması, fotoğraflanması ve kayıt altına alınması çalışmalarının yapılması.

GÜZEL SANATLAR FAK.

  1.  

Kaynak israfının önlenmesi ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için hali hazırda pek çok kurum ve kuruluş tarafından uygulanan teşvik programlarının Kahramanmaraş ve TR63 Bölgesi açısından sonuçlarının etki analizinin yapılması.

İİBF

  1.  

Aile Şirketlerinde kurumsallaşma ve yönetim konusundaki yetersizliklerin araştırılması.

İİBF

  1.  

Üniversite- Sanayi işbirliği’nin geliştirilerek sektör ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları, projeler ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin il ekonomisine katkısı

İİBF

  1.  

Kahramanmaraş’a uygun ve kentteki sektörlerin gelişimine katkı sağlayıcı yurtiçi ve yurtdışından kardeş şehir, rol model analizlerinin yapılması.

İİBF

  1.  

Markalaşmanın ekonomi ve istihdama katkısı, Kahramanmaraş tekstil sektörü örneği gibi örnek araştırma projesi geliştirilmesi.

İİBF

  1.  

21. Yüzyılda öne çıkacak meslekler üzerine çalışmalar yaparak bunları iş dünyasına sunmak.

İİBF

  1.  

Tescilli ürünlerimiz ekonomik faydaya dönüştürülmesi için araştırma ve çalışmaların yapılması.

İİBF

  1.  

Kahramanmaraş'ta üretilen endüstriyel ürünlerin pazar sıkıntılarının nasıl giderileceği konusunda araştırmalar yapılması, stratejik ve ekonomik modeller geliştirilmesi.

İİBF

  1.  

Suriyeli Mültecilerin şehrimizdeki sosyo-ekonomik durumlarına göre yapılacak analiz ve araştırma çalışmaları.

İİBF

  1.  

Kahramanmaraş’ın ileri gelen ve imalatta ülkemizde çok büyük yeri olan sektörlerimiz bulunmaktadır. Başlıca kuyumculuk, bakırcılık, ahşap oymacılığı, bayan ayakkabı imalatı, çelik tencere çaydanlık imalatı, konfeksiyon imalatı gibi sektörlerin pazar araştırması ve markalaşmalar konusunda raştırmalarınnyapılması

İİBF, GÜZEL SANATLAR FAK., MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ilimizde, geçici koruma altında yaşayan Suriyeli yabancıların uyum sürecine yönelik çalışmaların etkin bir şekilde yapılması.

İİBF, İLAHİYAT FAK.

  1.  

Kahramanmaraş’ta geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin: Ekonomik-Sosyal-Siyasal, Kültürel, Güvenlik, Ahlak, Eğitim, Çalışma Hayatı, Demografik Yapı, Konut, İşsizlik, Uyum, Sağlık gibi konularda şikayetler, olumlu-olumsuz yönler ve çözüm önerileri ile ilgili araştırmanın yapılması.

İİBF, İLAHİYAT FAK.

  1.  

Kentsel Dönüşümde Kahramanmaraş ''Millet Bahçesi" örneği üzerine tez ve araştırmaların yürütülmesi.

İİBF, MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Termik Santrallerin bölge ekonomisine katkısı, Termik Santrallerin çevreye etkisi

İİBF, MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Kış ve yayla turizminin ekonomiye katkısı, Yedikuyular örneği.

İİBF, MYO

  1.  

Kahramanmaraş'ın turizm gelirlerinin düşük olma nedenleri ve turizm gelirlerinin artırmaya yönelik öneriler

İİBF, MYO

  1.  

a) Kahramanmaraş'ın özelikle gastronomi turizminde tanıtımları yapılarak bu alandaki potansiyelinin araştırılması ve turizm gelirlerinin artırılması için yenilikçi çalışmaların yürütülmesi.

İİBF, MYO

  1.  

b) Kahramanmaraş'ın doğal güzelliklerinin (Başkonuş, Yavşan, Yeşilgöz, Fırnız, Döngel, Zeytin, Geben, Halbur vb.) tanıtımlarının yapılarak doğa turizminin geliştirilmesi için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılması.

İİBF, ORMAN FAK., MYO

  1.  

Kahramanmaraş Yaylalarının turizme kazandırılması ıçın yapılacak araştırmalar.

İİBF, ORMAN FAK., MYO

  1.  

Alternatif turizm dallarının her birinde il potansiyelinin araştırılarak turizmin gelişmesinin sağlanması.

İİBF, ORMAN FAK., MYO

  1.  

Ülkemize gelen turistlerin bazılarının, kendilerini, şehirlerin-kasabaların ve köylerin birer vatandaşı gibi hissetmelerinden dolayı bir yaratıcı turizm oluşmaktadır. İlimiz adına özgün olduğu düşünülen alanlarda bu turizm çeşidinin uygulanması konusunda: YARATICI TURİZM alanlarının araştırılması.

İİBF, ORMAN FAK., MYO

  1.  

Yaşlı bakım hizmetlerinde çağdaş olarak adlandırılan uygulamaların yaşlılar üzerinde etkisinin araştırılması.

İİBF, TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK, SHMYO

  1.  

İl genelinde turizm sektörü çalışanlarının eğitim durumu, iş deneyimi, iletişim becerisi v.b turizm sektörünün insan kaynağı potansiyelinin ortaya konması.

İİBF, TURİZM

  1.  

Andırın ilçesinde iş ve istihdam imkanlarının artırılmasına yönelik araştırmaların yapılması

İİBF, ZİRAAT FAK, ORMAN FAK

  1.  

Dini inanç ve yaşantıda görülen problemler ve çözümünde kullanılacak argümanlar. İslami düşünce ve uygulamaların ilimiz toplumsal yapısına etkilerinin araştırılması.

İLAHİYAT FAK, SOSYOLOJİ

  1.  

Yalıtım sistemleri üzerine Ar-Ge faaliyetleri yürütülerek Kahramanmaraş ekonomisine kazandırılmak üzere projelerin yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Güneş ve rüzgâr enerjisi ile atık yönetiminden enerji elde etmeye yönelik yatırımlar başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının üretime kazandırılabilmesine yönelik il düzeyinde araştırma çalışmaların yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Enerji kaynaklarının tasarruflu ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kullanılması için yapılacak araştırmalar.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Küçük sanayi sitesindeki farklı sektörlerden oluşan atık, atık su, hava kirliliği kaynaklarının araştırılması, bunların çevreye etkilerinin belirlenerek çevresel zararların minimuma indirilmesi yönünde çözüm alternatifleri geliştirilmesi,

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Merkez ilçeler ve Elbistan ilçesinde hava kirliliğinin yoğun olduğu sıcak noktaların belirlenmesi ve alınabilecek tedbirlerin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Termik santrallerin ve şeker fabrikası gibi tesislerin çevreye ve nehirlere yüklemiş olduğu olduğu kirlilik yükünün araştırılması. Bu konuda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi için projeler geliştirilmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

İlimizde atık yağların toplanarak biyo-yakıt üretiminde kullanılması için araştırma yapılması. İlimizde kurulu bulunan süt işleme ve toplama merkezlerinde üretilen peynir altı suyunun işlenebilmesi için araştırma yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Afşin-Elbistan termik santralinden çıkan kömür külünün değerlendirilmesi için araştırma yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Geçirimli beton kullanımı yaygınlaştırılarak; otopark, kaldırım gibi imalatlarda çevreye duyarlı yeraltı suyunun toplanıp yeniden kullanıma alınmasını sağlayacak sistemlerin araştırılması ve geliştirilmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Ahşap, plastik ve çimento vb. malzemelerin kompozit kullanımıyla ve zemine karıştırılmasıyla bina zeminlerinin iyileştirilmesi, taşıma gücü arttırılan zeminlerle daha az maliyetli temel tasarımlarının yapılması, yalıtımlı şap, sıva gibi imalatlar geliştirilmesi için ilgili sektörlere katma değer sağlayacak Ar-Ge faaliyetlerinin yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Yapı strüktürünün ana elemanı olarak çelik ve ahşabın taşıma gücü ve kesit detayları açısından incelenmesi gibi Geleneksel yapı malzemelerinin günümüz koşullarına adapte edilerek kullanılması (Horasan sıvası, kerpiç, taş, ahşap saman vb.) katma değerli ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Türkiye de yapı denetim sistemiyle ilgili kamu ve özel sektörün rolü, mevzuat, sorunlar, aksaklıklar gibi alanlarda ülkemizdeki ve dünyadaki yapı denetim sistemlerinin birbiriyle karşılaştırılarak yeni ve çağdaş sistemlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Türkoğlu –Kahramanmaraş arasında kurulu bulunan taş ocağı ve maden ocağı işletmelerinin hava kirliliği, patlatma, vibrasyon vb. etkilerinin kümülatif olarak araştırılması ve bu bölgede yeni maden ocaklarının kurulmasının bölgeye etkilerinin araştırılarak ilgili kurum ve kuruluşlarla izinler, ölçümler, standardizasyon, yetkilendirme gibi alanlarda iş birliği içerisinde çalışmalar yürütülmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Enerji verimliliği için kentsel dönüşüm uygulamaları alanında araştırma faaliyetlerinin yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Bursa’da olan ve sanayiciye sürekli eğitim/ seminer düzenlemekte olan BUTEKOM, mevcut benzerini Kahramanmaraş'ta da verebilir miyiz? Örneğin "Tekstil Sektöründe Enerji", "Verimli buhar yönetimi ve kazanımları çalıştayı" istiyoruz.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ilinin Akdeniz iklim kuşağında olması nedeni ile yağmur yağışlarının yoğun ve hızlı bir şekilde yağması durumunda kentsel altyapı nasıl olmalı.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

İlimizde özellikle kış aylarında oluşan hava kirliliğinin sebebinin ve çözümünün araştırılması gerekmektedir. Hava kirliliğinin ne kadarlık kısmının araçların emisyonundan ne kadarlık kısmının ısınma amaçlı kömür kullanımından kaynaklandığı araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Sır Barajının kirlilik yükünün çevreci bir yaklaşımla incelenmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Dağınık şekilde kurulu bulunan sanayi tesislerinden kaynaklı atık suların farklı dere yataklarından geçerek baraj göleti gibi ana su kaynaklarına ulaşana kadar geçtiği ve ulaştığı bölgelerde oluşan etkilerin araştırılması. Arıtılmış atık suların kollektör hattı ile taşınıp arıtıldıktan sonra belli bir bölgeye deşarj edilebilmesi konularında çalışmalar yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Alüminyum ve Bakır Kablolarının Avantaj ve Dezavantajlarının Karşılaştırılması

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Çatı Tipi Güneş Santrallerinin Şebeke üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkilerinin Araştırılması

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Tekstilde tasarım açısından projeler geliştirilmesi.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Bina yalıtım malzemelerinin Kahramanmaraş şartlarında bina enerji performansına katkıları ve geliştirilmesi durumunun analiz edilerek çevresel ve ekonomik etkilerinin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Ekinözü İlçemizde bulunan şifalı su kaynaklarının tanıtılması ve Jeotermal su olmasının ihtimalinin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye il merkezlerinde hafif raylı ulaşım sisteminin geliştirilmesine yönelik mekânsal planlama ve fizibilite etütlerinin yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Afşin-Elbistan Bölgesinde termik santrallerinin etrafında buhar türbini, jeneratör ve madencilik teknolojileri konusunda yan sanayi gelişme potansiyelinin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Kent içi Ulaşımı geliştirici öneriler ve uygulama örnekleri.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Metal Mutfak Eşyaları sektöründe bor alaşımlı malzemelerin kullanılabilirliğinin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Yüksek simbiyotik ilişki tespit edilen ana metal sanayi, tekstil, gıda, tarım ürünleri ve ahşap ürünleri alanları başta olmak üzere ilgili sektörlerde uygulama olanaklarına yönelik detaylı analiz çalışmalarının yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Sanayide atık sulardan elektrik üretiminin yaygınlaştırılması enerjinin verimli kullanımı açısından önem arz etmekte olup mevcut durum ve ihtiyaçlarla ilgili analiz çalışmasın yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş'ın enerji kaynakları ve üretimi potansiyelinin araştırılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

İlimiz sanayi sektöründe tasarım ve marka alanında yapılan çalışmaların yeterlilik düzeyleri ve gelişimi üzerine araştırma yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF

  1.  

Metal Mutfak Eşyaları sektöründe kullanılan melaminin geri dönüşümü üzerine araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi.

MÜH. VE MİM. FAK., İİBF, ORMAN FAK.

  1.  

Kahramanmaraş ili kaynak sularının ve Elbistan ilçesindeki Ceyhan nehri ve bu nehri  besleyen kaynak sularının analiz edilmesi ve değerlendirilmesi

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Aksu Nehri’nin kirlilik sebepleri, kirliliğin doğurduğu sonuçlar. Çevreye, bitkilere suda yaşayanlara etkisi üzerine araştırmaların yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Evsel, tarımsal ve sanayi atıklarının değerlendirilmesi için  alternatiflerin geliştirilmesi

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Maraş Biberi Sap Çekme Makinesi için yenilikçilik projelerinin geliştirilmesi.

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Maraş Biberi Kurutma Makineleri için yenilikçilik projelerinin geliştirilmesi.

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Maraş Dondurması ile ilgili araştırma ve çalışmalar yürütülmesi.

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizdeki gıda sektörlerinin mevcut analizi ve geliştirilmesine yönelik araştırma ve çalışmaların yapılması.

MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Kâğıt atığında bulunan kağıt liflerinin geri dönüşümü, kompozit malzeme üretimi vb. alanlarda tekrar kullanımı.

ORMAN FAK.

  1.  

Kapıçam Tabiat Parkı içerisinde yaklaşık 400 çeşit ağaç, ağaçcık ve çalı türünü barındıran Botanik Bahçemiz bulunmaktadır. Bu alanın Üniversitemiz tarafından daha etkin kullanılması ve bu alanda bulunan bitki türlerinin tür teşhislerinin yapılması gerekmektedir. Bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalarda her türlü araç desteği Orman Bölge Müdürlüğünce sağlanacaktır.

ORMAN FAK.

  1.  

Ormanların sürdürülebilir kullanımının sağlanması, ağaçsız alanların ağaçlandırılması ile biyoçeşitliliğin artırılması konusunda Ahir Dağı için model oluşturulması.

ORMAN FAK.

  1.  

Türkiye’de toplamda 30 adet olan ve bir tanesi İlimiz Andırın İlçesi sınırları içerisinde olan Körçoban Tabiatı Koruma Alanı bulunmaktadır. 480 Hektar büyüklüğündeki alan el değmemiş ilimizde nadide alanlardan birisidir. Bu alanda bugüne kadar herhangi bir biyoçeşitlilik tespiti çalışması yapılmamıştır. Üniversitemizin bu alanda flora ve fauna açısından biyo çeşitlilik envanter çalışması yaptırılması halinde Orman Bölge Müdürlüğünden de gerekli araç desteği sağlanacaktır.

ORMAN FAK.

  1.  

İlimiz genelinde doğal yoldan ve özel olarak yetişen Süs Bitkilerinin Belirlenmesi ve bu alanda Ar-Ge çalışmaları yürütülmesi.

ORMAN FAK.

  1.  

İlimizde yetişen ağaç ve bitki ' türlerini yol kenarları ve refüjlerde kullanımına yönelik araştırmalar.

ORMAN FAK.

  1.  

Ülkemizin önemli tabiat parklarından olan Yavşan Tabiat Parkı' nında içerisinde yer aldığı Yavşan yaylası bölgesinde; 500 ün üzerinde endemik bitki türü barındırdığı tespit edilmiştir. Mevcut tespit edilenlerin yeniden kontrolü ve envanterinin çıkarılması, varsa yeni türlerin tespitinin yapılarak kayıt altına alınması, ayrıca faunanın tespitinin yapılarak kayıt altına alınması ilimiz için önemli bir kazanım olacaktır.

ORMAN FAK., FEN ED. FAK.

  1.  

Beton, Demir ve Ağaç Direklerin işletme ve Yatırım Yönüyle Karşılaştırılması

ORMAN FAK, MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

Afşin- Elbistan Termik Santralı’nın çevreye, canlılara, bitkilere ve özellikle insanlarda kanser hastalığına sebep-sonuç ilişkisinin araştırılması.

TIP FAK., MÜH. VE MİM. FAK., ZİRAAT FAK.

  1.  

Kanser vakalarının nedenleri, bölgesel etkiler ve Elbistan+Afşin ilçesi örneği

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK.

  1.  

Toplumun akılcı İlaç kullanımı konusundaki bilgi tutum ve davranışları konusunda araştırmayapılması.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK.

  1.  

Toplumun kanser hastalıkları ve taramalar hakkında bilinçli tutum ve davranışları için projeler geliştirilmesi.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK.

  1.  

Toplumun obezite revelansı konularında araştırma yapılması.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK., SHMYO

  1.  

Toplumdaki aşı reddi oranları ve sebeplerinin araştırılması.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK, SHMYO

  1.  

Sağlık alanında dünden bugüne bölgemizde halkın yaşattığı tedavi kültürü (kocakarı ilaçları, s vb.) ve doğal tedavi yolları ve günümüze yansımaları nelerdir?

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK, SHMYO

  1.  

Kahramanmaraş ilinde madde bağımlılığının ülke geneline göre yaygınlık kriterlerinin araştırılması.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK, SHMYO

  1.  

Tıp Fakültesi çadır projesi geliştirerek her yıl bir mahallede hasta muayene yapmalı öğrencilerle halkı bütünleştirmeli.

TIP FAK., SAĞLIK BİL FAK. SHMYO

  1.  

Kahramanmaraş merkez ilinde madde bağımlılığının artış nedenleri, azaltılmasında ailenin, bireyin ve ilgili kurumların etkisi.

TIP, SAĞLIK, SOSYOLOJİ

  1.  

Ekinözü ilçemizde içmelerimiz bulunmakta ancak içmelerimizdeki acı suyun içme tarifesi ve hangi hastalığa iyi geldiği hangi hastalığa iyi, gelmediği günlük ne kadar ve nasıl içilmeli bu konuda bilgi bulunmamaktadır. Bilgisiz bir şekilde su tüketilmekte bu konunun Üniversitemiz ilgili fakülteleri ile iş birliği içinde bilimsel bir zemine oturtulması gerekmektedir. İlçemizdeki doğal içme çamurunun dünya çapında berberlerde yüz maskesi olarak kullanılması gibi projeler yapmalıyız.

TIP, SAĞLIK, TURİZM

  1.  

Bölgenin ekonomisiyle ilgili uzman elemanların yetiştirilmesiyle konusunda lise ve yüksek okullarda bölümlerin açılması.

ÜNİVERSİTE VE MEM

  1.  

Lisansüstü eğitimde san-tez uygulamasının yaygınlaştırılması.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

  1.  

İş dünyası ile akademik çevreler arasında daha gerçekçi ve etkili planlamalar gerçekleştirilmesi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

  1.  

Kahramanmaraş İlinde barajlardan kaynaklı sıcaklık ve nem değişiminin tarım ve hayvancılıkta meydana getirdiği olumsuzlukların, telafi edilmesi amacıyla tropik bitkilerin yetiştirilerek, bu durumun fırsata çevrilip çevrilemeyeceğinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Ülkemizin ve bölgemizin en büyük sorunlarından biri yeraltı sularının bilinçsiz olarak tarımda kullanılmasıdır. İlimizde tarımda kuyu suyu kullanımını azaltmak için modern sulama sistemlerinin adaptasyonu konusunda araştırmaların yapılması

ZİRAAT FAK.

  1.  

Bölgemizde yapılan hayvancılık faaliyetleri kapsamında mevcut barınak ve çevrelerinde bekletilen hayvan dışkılarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması ve geri dönüşüme yönelik Ar-Ge çalışmalarının yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Ekinözü ilçesinde hayvancılığın ilerlemesine yönelik bilimsel projelerin yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimiz genelinde hayvancılık açısından en uygun alan, hayvan türü, yetiştiricilik tipinin belirlenmesi amacıyla proje yürütülmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Yerli ırklarla meraya dayalı yetiştiricilikte verim ve kârlılık analizinin yapılarak üzerinde proje geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Kuraklıkla Mücadele, doğru su kullanımı ve yer altı kaynaklarının (içme suyu ve sulama suyu olarak) doğru yönlendirilmesi konularında bilimsel çalışmalar yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Göksun'da Elmada Bitki Besleme, Dikim, Budama, Sulama, Hasat Zamanı gibi konularda proje geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Göksun Ovası'nda en uygun kuru fasulye çeşidinin Belirlenmesi

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimiz genelinde ceviz yetiştiriciliğinin değerlendirilmesi ve bölgeye göre en uygun ve ekonomik çeşidin belirlenmesi için çalışmalar yürütülmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlçelere göre en uygun tarım ürünü ve tohum çeşitlerinin belirlenerek Ar-Ge çalışmaları yürütülmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Kahramanmaraş'ta endemik aromatik bitkilerde ve bu bitkilerin tarımsal sanayideki yeri.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Çilek yetiştiriciliğine uygun çeşit ve zirai mücadele yöntemlerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Ceviz bahçesinde bitki besleme ve budama tekniklerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Bağ alanlarında bitki besleme ve hastalık zararlıları konusunda ortak proje yürütülmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizde Elmada Bitki Besleme ve Sulama’ ya yönelik çalışmalar yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimize Uygun bitkisel tür çeşitliliklerinin belirlenmesi için projeler geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizi tarım haritasını ciddi ve düzenli bir şekilde çıkararak ekonomimize değer katacak, cazip ürünlerin belirlenmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Tarımsal pazarlama sorunlarına çözüm getirmek amacıyla Ortak Pazarlama Ajansı uygulamalarının incelenmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Ekinözü ilçemizin eski geçim kaynağı bağcılıktır. Bağlarda floksera hastalığından dolayı bağcılık bitti. Bağcılık ve ceviz yetiştiriciliğinin canlanması için araştırmaların yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Bölgemizde bal yetiştirilmekte olup Kahramanmaraş balı diye piyasada patentli ürünümüz bulunmamaktadır. İlimizin çiçek flokserası bilimsel bir şekilde tespit edilerek bölgemize özel bal ve bal ürünleri için bilimsel araştırmaların, projelerin geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Elma üretimi yapan çiftçilerin elma iç kurdu probleminin çözülmesi için proje üretilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Hayvancılık sektöründeki kırsal kesimde küçükbaş hayvancılık sektörünün cazip hale getirebilirliği ve istihdamı için araştırmaların yapılması

ZİRAAT FAK.

  1.  

Tatlısu balıkçılığında ticari türlerin geliştirilmesi için projelerin yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Antep fıstığının ıslahı ve sakız ağaçlarının aşılanması; Hartlap bölgesinde özellikle fındık ve Akdeniz meyvelerinin yaygınlaştırılması için proje geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Üzüm yetiştiriciliğinde telli terbiye sisteminin avantajları ve faydaları konusunda çalışmalar yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Maraş Biberi Araştırma Merkezi Kurulması; Biberin medikal ürün olarak da kullanımına yönelik araştırmalar yapılması. Maraş biberinde tohum geliştirme Ar-Ge faaliyeti gerçekleştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Anız yangınlarının zararları ve önlenmesine yönelik eğitim çalışmalarının yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Maraş Biberinde yenilenebilir enerji kaynakları projelerinin geliştirilmesi; Örneğin Güneş Enerjili Kurutma Sisteminin geliştirilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Pamuk yetiştiriciliğinde bulunan gossipol maddesinin hayvan besi/süt verimi ve gelişme etkilerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Bölgemize has ve adapte olmuş ceviz ağaçları ve ceviz ağaçlarında antroknoz hastalığına dayanıklı çeşitler ve bölgemize adapte olmuş ceviz ağaçlarının seleksiyonunun yapılarak yüksek verimli en uygun çeşitlerin belirlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla araştırma projelerinin yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizde Organik tarıma yönelik ürünlerin geliştirilmesi için bilimsel çalışma yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Ekinözü’nde yıl içinde meteoroloji raporlarının alınarak sıcaklık ölçme takibi yapılarak, erken uyarı sistemi kurulması gerekmektedir" İlçemizde elma yetiştiriciliğinde iyi durumda ayrıca ilçemizde iklim şartlarına bakılırsa marul, tere, maydanoz vb. sebzelerle ilgili sera denemesi yapılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Toprak işlemesiz veya azaltılmış toprak işleme ile ilgili demonstrasyon imkanlarının sağlanması ve faydaları ile ilgili yayım çalışmaları yürütülmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Narlı ovasında aşırı gübreleme ve sulama ile ortaya çıkan çoraklaşma ve tuzluluk gibi problemler üzerine çalışılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Mera ıslahı ve yem bitkileri konularında bilimsel çalışmaların artırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Küçük ve büyükbaş hayvanlarda ahır/ağıl modernizasyonunun et ve süt verimi üzerine etkilerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizde hayvansal üretim amaçlı bitkisel üretim yapılmasının önemi ve hayvan yetiştiriciliği maliyetlerinin düşürülmesine yönelik etkilerinin tespiti.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizde doğada kendiliğinden yetişen ve meyvesinin ekşi(akıt) ve baharat olarak değerlendirilen sumak bitkisinin kültüre alınma olanaklarının ve besin değerlerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Stevia (şeker otu) bitkisinin ilimiz şartlarına adaptasyonunun araştırılması.

ZİRAAT FAK.

  1.  

İlimizde seracılığın geliştirilmesi konusunda araştırma yapılması seracılık için çiftçimizin teşvik edilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

‘’Gidya’’ ile ilgili çalışmasının üretime dönüştürülmesi için gerekli araştırma ve girişimlerde bulunarak öncülük edilmesi.

ZİRAAT FAK.

  1.  

Organize Hayvancılık Bölgelerinin bölgesel etkilerinin ve katkılarının araştırılması

ZİR FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde damızlık, etlik ve süt sığırcılığının yaygınlaşmasında ve bakım teknikleri gelişmesinde proje desteklerinin etkisisin araştırılması

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde 2006-2018 Yılları arasında kırsal kalkınma destekleri kapsamında verilen hibe desteklerinin üretime katkı açısından etkilerinin araştırılması

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş İlinde faaliyet gösteren tarımsal amaçlı kooperatiflerin ekonomik yapıları ve sorunlarının araştırılması.

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

Kahramanmaraş ilinde tarımsal amaçlı kooperatiflerin ürettikleri ürünleri kooperatif vasıtasıyla pazarlamada yetersiz kalmalarının nedenlerinin araştırılması.

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

İlimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin genel durumu ve bu alanlardaki endüstri sektörünün durum analizlerinin yapılması.

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

Tarımsal iş gücünün analizi ve tarımsal işgücündeki azalışın nedenleri

ZİRAAT FAK., İİBF

  1.  

Afşin Termik santrali bölgesinden elde edilen atık suların kesme-çiçek yetiştiriciliğinde kullanıp kullanılmayacağının araştırılması.

ZİRAAT FAK., MÜH. VE MİM. FAK.

  1.  

İlimizin Unesco Unvanlı edebiyat, el sanatları, gastronomi vb. alanlarda öne çıkmış şehirler arasında yer almasını sağlayacak araştırma ve çalışmalar.

ZİRAAT FAK., MYO

  1.  

Çağlayancerit ilçesinde ceviz hastalık ve zararlılarının ve mücadele yollarının belirlenmesi

ZİRAAT FAK.

Bakmadan Geçme