Mahir Ünal'ın başkanlığında sunulan Hayvanları Koruma Kanunu TBMM'de kabul edildi

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal'ın başkanlığında sunulan 4'üncü Yargı Paketi ve Hayvanları Koruma Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu Hayvanları Koruma Kanunu TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM’de kabul edilen kanuna göre öne çıkan bazı başlıklar şöyle;

Hayvanları Koruma Kanunu'nun tanımları düzenleyen maddesinde değişiklik yapılarak "süs" ibaresi çıkarılacak.

Bakımevleri için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alıncak.

Rehabilitasyon da tanımlanarak, kapsamı, sahipsiz hayvanlar bakımından yerel yönetimlerce yapılacak tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretleme işlemleri olarak belirlenecek.

Hayvan sahiplerinin sorumlulukları genişletilecek.

Kanunla, hayvanların daha iyi korunmasını temin etmek, hayvanlara karşı yapılan ihlallerle daha etkin mücadele etmek ve caydırıcılığı sağlamak amacıyla idari para cezaları artırılacak.

Kurban kesimi sırasında kuralla uyulmadığı tespit edilirse ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.

Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alacak; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Rehabilite edilen hayvanlar, veri tabanına kaydedilecek.

Kara ve su sirkleri ile yunus parkları yasaklanacak.

Tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılacak düzenleme yürürlüğe koyuluncaya kadar; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin lira idari para cezası verilecek.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2022, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2024'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak.

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mahir Ünal, sosyal medya yaptığı paylaşımda: “4. Yargı Paketi ve Hayvanları Koruma Kanunu TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Milletimize, adalet sistemimize ve tüm hayvanseverlere hayırlı olsun. Katkı sunan herkese ve tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme