Mavi Vatan'a yeni bir su altı koruması

Türkiye'nin denizlerdeki egemenliğinin sembolü olan Mavi Vatan'a yeni bir su altı koruması geliyor. Hedef, açık denizlerde Türk donanmasını düşman tehditlerine karşı uyaracak yeni milli sonarı, TF-2000'in ilk gemisine entegre etmek. Düşük frekansları algılayacak sonar, açık denizlerde görev yapacak olan Türkiye'nin ilk hava savunma muhribinde kullanılacak.

TÜBİTAK MAM, yeni sonar projesi için çalışmalara başladı. Yeni sonar, açık denizdeki düşük frekanslı ses dalgalarını, uzak mesafelerden tespit edecek. Olası tehditlere karşı Türkiye’nin açık denizlerdeki gücüne güç katacak. Millî Savunma Bakanlığı ile yürütülen proje, askeri gemilere entegre edilebilecek. Prototip üretimleri başlayan projeyle Türkiye, bu teknolojiye sahip az sayıda ülkeden biri olacak. Bütünleşik sonar sistemi, milli güvenliğe olduğu kadar ekonomiye de ciddi katkı sağlayacak. Sistemin dost ve müttefik ülkelere ihracatı Türkiye’ye büyük bir rekabet üstünlüğü getirecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sonarın geliştirildiği Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK MAM’ı ziyaret etti. TÜBİTAK MAM bünyesinde faaliyet gösteren Sualtı Akustik Laboratuvarı’nda incelemelerde bulunan Varank, Bütünleşik Sonar Sistemi Geliştirme Projesi hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

Bakan Varank: “Burası Türkiye’ye kazandırılmış ve en yüksek kabiliyetlere sahip ilk su altı akustik laboratuvarı. Burada özellikle Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri ihtiyacı olan ürünleri hem geliştiriyoruz hem de üretiyoruz. Türkiye’nin Milli Gemi Projesinde (MİLGEM) su altı sonarlarını TÜBİTAK MAM olarak biz geliştirdik, gemilerimize taktık. Şimdi yeni bir boyuta geçiyoruz. Yine Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte düşük frekansta çalışan çok daha güçlü çok daha kabiliyetli bir sonarı geliştirmeye başladık. Bu sonar da Türkiye’nin ilk hava savunma gemisinde kullanılacak ve Türkiye’ye çok ciddi kabiliyetler kazandıracak.

 Projeyi bu senenin başında başlattık. Çok ciddi bir yol aldığımızı söyleyebiliriz. Bize verilen süre 3 sene. Biz inşallah arkadaşlarımız da söz verdiler 2 senede bu sonarı tamamlamış olacağız ve böylece Türkiye’ye savunma sanayi anlamında çok daha ciddi katkılar sağlamış olacağız. Bu projenin bizi sevindiren başka bir boyutu da var. Burada TÜBİTAK BİLGEM ile de birlikte çalışıyoruz. Onlar da bu işin yazılım tarafını bir araya getiriyorlar.

Dost ve müttefiklerle paylaşacağız

Biz sadece insansız hava araçlarında değil birçok ürünümüzle dünyada en çok aranan talep edilen ülkelerden bir tanesiyiz. Bize yurt dışından gelen her heyet, mutlaka savunma sanayi alanında çalışan firmalarımızı, enstitülerimizi gezmek istiyorlar. TÜBİTAK MAM ve BİLGEM çok ciddi bir kabiliyet elde etti. Bunu hem ülkemize faydalı olacak şekilde kullanacağız hem de dost ve müttefik ülkelerle bu teknolojilerimizi paylaşacağız.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, savunma sanayisinin rekabet üstünlüğü anlamında çok kritik olduğunu ancak sonar sisteminin sivil kullanımının da mümkün olduğunu vurgulayarak “Özellikle Türkiye gibi bir ülkede boğazların güvenliği, kıyı şeritlerinin güvenliği açısından bakıldığı zaman ulusal güvenliğin ötesinde ülkemizin kara sularındaki sivil güvenlik anlamında da önemli olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme