Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler doğrudan işyeri açabilecek

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından büyük önem verilen 'meslekî eğitim' kapsamındaki Mesleki Eğitim Merkezleri, öğrencilerin becerilerini daha fazla artırmalarına, eğitim süreçlerinde maddî destek almalarına ve belirli süreçler sonunda kalfalık, ustalık veya usta öğretici belgesi almayı hak ederek mezuniyet sonrasında kendi iş yerlerini açmalarına imkân sağlıyor.

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Mesleki Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören öğrenciler, haftada 1 gün okulda eğitim alırken 4 veya 5 gün işletmede çalışarak kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri ile meslek lisesi diploması alıyor.

Ayrıca bu öğrenciler, eğitim boyunca aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.  9, 10, ve 11’inci sınıfta asgarî ücretin üçte biri (2022 yılı için 1.276 TL) kadar, 12’nci sınıfta ise asgarî ücretin yarısı (2022 yılı için 2.125 TL) kadar devlet desteği alıyorlar. Bununla birlikte eğitim yılı boyunca sigortaları devlet tarafından ödeniyor.

Kahramanmaraş genelindeki 58 meslek lisesi bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Merkezleri’ne yıl boyunca kayıt yapılabilmekte.

Mezuniyet sonrası iş yeri açma imkânı

Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada: “Sanayi sektörünün ve diğer sektördeki esnafların ihtiyacı olan çıraklar, ustaların ellerinde yetişiyor, ücretlerini ise devlet karşılıyor. Bu liselerden mezun olan öğrenciler, kendi iş yerlerini açabiliyorlar. Mesleki Eğitim Merkezi mezunlarının iş bulma oranı, Türkiye genelinde yüzde 90 dolayında olup istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi açısından bu okulların varlığı büyük önem arz etmektedir.” Denildi.

Ortaokul mezunu olan herkes yaş sınırı olmaksızın Mesleki Eğitim Merkezleri’ne kayıt yaptırabiliyor.
 

Bakmadan Geçme