Milletvekili Özdemir, TBMM'de CHP'nin Anayasaya aykırılık iddiası usul tartışması üzerine konuşma yaptı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kahramanmaraş Milletvekili Av. Ahmet Özdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmasında hem emeklilerin haklarıyla ilgili hem de CHP'nin Anayasaya aykırılık iddiası usul tartışması üzerine konuşma yaptı.

AK Parti’nin en çok üzerinde hassasiyetle durduğu konu emeklilerimizin maaşıydı diyen Milletvekili Özdemir: “2002 yılından bugüne kadarki veriler karşılaştırıldığında da aslında bu konuda ne kadar emek sarf ettiğimiz ve o kötü şartlardan ne kadar iyi şartlara getirdiğimiz kamuoyunun da emeklerimizin de takdiridir. Elbette ki onların daha iyi şartlarda olmasını isteriz. Bu anlamda getirilen bütün önerileri iyi niyetle karşılıyoruz. Ama şunu söyleyelim; HDP’li konuşmacıda söyledi ‘öneriyi reddedeceksiniz’ diye. Evet öneriyi ret konusunda bizim gerekçemiz şu; biz bu konuya vakıf olduğumuz için emeklerimizin hakkını ve hukukunu takip ettiğimiz ve koruduğumuz için bunun bir öneriyle yeniden gündeme getirilmesini doğru bulmadığımız için bu öneriyi reddedeceğiz. Gerekçelerimizi de söyleyelim, emeklilerimizle ilgili ne yaptığımızı anlatırsak, onların bu konudaki sorunlarla ne kadar vakıf olduğumuzu da görmüş olursunuz.

Yaptığımız seyyanen ve oransal artışlarla en düşük emekli aylığını 2002 yılından bu yana kadar Yüzde 44’le yüzde 388 arasında bir artışla iyileştirdik. SSK işçi, emekli aylıklarında yüzde 71. Bu artışın parasal karşılığı şu; 377 TL olan maaşlarını 3276 TL'ye çıkarttık.

SSK Tarım emekli aylıklarında Yüzde 99 artış. Bağ-Kur esnaf emekli aylıklarında yüzde 167 artış. 149 TL iken maaşı 3.250 TL çıkarttık. Bağ-Kur tarım emekli aylıklarında yüzden 388 artış. 66 TL’den 1860 TL’ye çıkarttık. Memur emekli aylıklarında ise Yüzde 44 artışla 377 TL’den 3276 TL’ye çıkarttık. 

Söylemek istediğimiz şu; her türlü getirilecek öneriyi ve önergeyi dikkate alırız ve bunun gereğini yaparız. Ama biz zaten emeklilerimizin haklarını onların yaşam kalitesini daha iyi artırmakla ilgili alınması gerekli bütün önlemleri geçmişten bugüne kadar almışız. Ama iyi devlet idare etmek şudur; elimizde ne varsa bunun hepsini hemen emeklerinize, işçimize memurumuza vermek değil. Elimizdeki bütçe imkanlarını önümüzdeki yılı, yılları hesap ederek bu düzenlemeyi yapmamız gerekiyor. Zannediyorum bizim böyle yapmamız emeklerinizde olumlu bir karşılık buldu ki biz en çok oy alan siyasi partiyiz.” İfadelerine yer verdi.

CHP'nin Anayasaya aykırılık iddiası usul tartışması üzerine konuşan Milletvekili Özdemir: “İç tüzük bize torba kanunla ilgili düzenleme yapma konusunda tercihen bir cevaz veriyor. Biz de bu hakkı kullanarak birçok önemli konuyu içeren bir kanun teklifi getiriyoruz. Aslında bu kanun teklifinde şu anda vatandaşlarımızın beklediği birçok önemli konu gerçekleşmiş olacak. Genel kurul kendi gündemini hakim bir şekilde çalışıyor. Genel kurul bu konuda bize icazet geliyorsa artık burada bir usul eksikliği ya da bir anayasaya aykırılık iddiasında bulunmak doğru olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki getirdiğimiz torba kanun diye nitelendirdiğimiz ve usule uygun olmadığını düşündüğünüz kanunla aslında bu süre içerisinde vatandaşlarımızın beklediği birçok konu ki bunlardan bir tanesi köy korucularının aylıklarının en az asgari ücret kadar olması, 2020 yılında meydana gelen depremlerde zarar gören vatandaşlarım için destekler, tütün ticareti yapanlara yönelik cezaların ertelenmesi, özellikle karşılıksız çek suçundan mahkum olanlara ve dava süreci başlayanlara alacaklıların hakkını zayi etmeden taksitlendirme imkanı getirilmesi ve bu süre zarfında imfazın durdurulmasına imkan verilmesi gibi bir çok düzenlemeyi bu kanunla getireceğiz. Bunun biz vatandaşımızın lehine bir düzenleme onların hayatını kolaylaştıracak bir teklif olduğunu düşünüyoruz. İç tüzüğünde bu konuda bize icazet verdiğini, iç tüzük 95’inci maddede temel kanun olarak düzenlenmesine bir yasak olmadığını düşünüyoruz.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme