Okul öncesi eğitim için iş birliği protokolü imzalandı

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, iki bakanlığın iş birliğiyle hazırlanan Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların Desteklenmesi Protokolü'nü imzaladı.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların Desteklenmesi Protokolü, Çankaya Mehmet Meto Anaokulunda düzenlenen törenle Bakan Özer ile Bakan Yanık tarafından imzalandı.
 
İki Bakanlığın okul öncesi eğitime erişimi teşvik etmekle ilgili çok önemli bir protokole imza attıklarını belirten Bakan Özer, ülkelerin en önemli sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğini artırmada en önemli enstrümanın eğitim olduğunu dile getirdi. 
 
Son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türkiye'de eğitimle ilgili çok önemli adımlar atıldığını, eğitime erişim noktasındaki sorunların çözümlendiğini söyleyen Bakan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepinizin malumu olduğu üzere son 20 yılda ülkemiz; okul öncesinden yükseköğretime, tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını gelişmiş ülkelerin okullaşma oranlarına ulaştırdı. Okul öncesindeki yüzde 11 gibi son derece yetersiz olan okullaşma oranları, şu anda yüzde 92'ye ulaştı." 
 
Millî Eğitim Bakanlığı olarak yeni dönemde okul öncesi eğitime erişimi artırmak konusuna yoğunlaştıklarını vurgulayan Özer, şunları kaydetti: "Tüm bilimsel literatürün de ortaya koyduğu gibi okul öncesi eğitim politikası ekonomik maliyeti en düşük olmasına rağmen uzun vadeli getirisi en yüksek olan bir eğitim politikasına karşılık gelmektedir. Okul öncesi eğitimin önündeki erişim engelleri, daha sonra eğitimin ilerleyen kademelerinde önümüze okullar arası başarı farkı olarak yani eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyen bir enstrüman olarak karşımıza çıkmaktadır. Hepinizin malumu olduğu üzere bu dönem ağırlık verdiğimiz, güçlendirmek istediğimiz şey, eğitimde fırsat eşitliği çünkü Türkiye, Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 19 yılda eğitime erişim sorununu çözdü. 

Şimdi artık tüm çocuklarımızın en nitelikli eğitime erişimini sağlayabilmek ve okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak gündemimizde. Bu nedenle saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfını açmak için yola çıktık. Şu ana kadar 150 bağımsız anaokulunu hizmete açtık ve 40 bin yeni ana sınıfını açmak için girmiş olduğumuz süreçte 8.500 yeni ana sınıfını hizmete aldık. Burada bir iyileştirme daha yaptık. Özellikle nüfusu çeyrek olan ve köy okullarında ana sınıfı açılması için gerekli 10 öğrenci kriterini, 5'e düşürdük. Sadece bu yönetmelik değişikliği, 12 bin yavrumuzun ana sınıfıyla buluşmasını sağladı."
 
1 milyon çocuğumuzu okul öncesi eğitime eriştirmek için yola çıkmış bulunuyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal hizmetlerinden herhangi birisinden yararlanan bir ailenin çocuğu okul öncesi eğitime kayıt yaptırdığında devlet desteği sağlanacağını belirten Bakan Özer, bu destekle "1 milyon çocuğumuzu okul öncesi eğitime eriştirmek için yola çıkmış bulunuyoruz" dedi.
 
Bakan Yanık'a teşekkür eden Özer, projenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Bakmadan Geçme