Örnek olacak yatırımın temelleri atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DowAksa'nın Yalova'da 117 bin metrekarelik alana kurulacak yeni entegre tesisinin temelini attı. 2023 yılında tam kapasiteyle üretime başlayacak ve 30'dan fazla ülkeye ihracat yapan tesis, Türkiye'nin karbon elyaf kullanan endüstriyel sektörlerdeki payını artıracak.

Bakan Varank, Yalova’da DowAksa Karbon Elyaf Kompozit Malzeme Üretim Tesisinin temelini attı. Törene, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı ve DowAksa Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ve DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks da katıldı.

Üretim kapasitesi

Temelini atacağımız yeni yatırımla firma, üretim kapasitesini 2 buçuk kat artırarak, ülkemize sağladığı katma değeri çok daha yukarılara taşıyacak. Salgına, savaşlara, dünyada yaşanan bütün belirsizliklere rağmen yatırımlarına durmaksızın devam eden müteşebbislerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu yatırım özelinde ise Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen tüm girişimcilere parmakla göstereceğimiz bir yatırım olarak hızla tamamlanmasını temenni ediyorum.

İleri teknoloji 

Günümüzün ezber bozan teknolojilerinin beslendiği ana kaynaklardan biri malzeme bilimindeki ilerlemeler. Yıllar içerisinde sektörel ihtiyaçlar ve beklentiler farklılaştı. Örneğin bir sektörde malzemenin hafif ama darbelere karşı mukavemetli olması beklenirken, başka bir sektörde termal olarak yalıtkan elektriksel olarak iletken yeni malzeme ihtiyacı ortaya çıktı. Dolayısıyla farklı fonksiyonel özellikleri bir arada sunabilen ileri teknolojili malzemeleri ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirebilmek her zamankinden daha önemli hale geldi.

Kompozit endüstrisi gelişmeye devam ettikçe ve bu özel malzemelerin sunduğu avantajlar daha da arttıkça farklı sektörlerde yeni kullanım alanları da ortaya çıkacaktır. Karbon elyaf da malzeme biliminin dünyaya kazandırdığı katma değeri çok yüksek ürünlerden biri. Sergilediği özellikleriyle farklı sektörler tarafından her geçen gün daha da fazla tercih ediliyor.

Geniş kullanım alanı

Havacılık, uzay, savunma, inşaat, otomotiv ve yenilenebilir enerji sektörlerinde geniş kullanım alanına sahip son derece stratejik bir malzemeden bahsediyoruz. SpaceX’in Mars’a gitmek için tasarladığı uzay aracından Wimbledon'da tenisçilerin kullandığı raketlere, denizaltılardan roket ve insansız hava araçlarına kadar birçok alanda kullanılıyor.


İklim değişikliği ve buna paralel olarak AB’deki gelişmeleri de hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Avrupa Yeşil Mutabakatı, başta ulaşım, enerji, inşaat, demir-çelik, çimento ve kimyasallar gibi endüstriler olmak üzere tüm sektörlerde köklü değişikliklere yol açacak. Çelik ve alüminyum gibi standart malzemelerle çevreye saygılı emisyon ve yakıt tüketimi değerlerini tutturmak oldukça zor. Bu açıdan, karbon elyaf sahip olduğu üstünlükleriyle daha çevreci ürünlerin üretilmesi mümkün kılıyor.

Uluslararası standart

DowAksa, bu olağanüstü malzemeyi Türk mühendislerinden oluşan ekibiyle kısa sürede geliştirip uluslararası standartlarda üretebilmeyi başarmış bir firma. Üstelik dünyanın hem en ekonomik hem de en iyi performansa sahip karbon elyafı burada, Yalova’da üretiliyor. Karbon elyaf sektörü her yıl ortalama yüzde on-on beş oranında büyüyor. Geçtiğimiz yıl 118 bin ton olan talebin, 2030 yılında 400 bin tona ulaşması öngörülüyor.

 Pazardaki bu talebi öngörerek 2012 yılında bu vizyoner yatırıma imza atan firmamız bunun karşılığını hızlı bir şekilde aldı. Bugün artık ürün gamı, mühendislik çözümleri ve know-how’ı ile karbon elyaf ve kompozit sektöründe dünyanın önde gelen global tedarikçilerden biri oldu. DowAksa’nın bu başarısının arkasında elbette akrilik elyafta dünya lideri olan Aksa ile malzeme bilimi konusunda öncü Dow’un bilgi ve deneyimi var.

30’dan fazla ülkeye ihracat

Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla karbon elyafı üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına son derece gurur verici. Firmamızın Ar-Ge çalışmaları, yenilikçi üretim teknolojisi ve ürünlerinin rekabetçi üstünlükleri o kadar iyi ki yerli olarak ürettiği ürünlerini 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyor.

DowAksa’nın yakaladığı başarılar, elbette kendiliğinden olmadı. Burada yakalanan başarıda, 19 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizin büyük payı olduğunu ifade etmeliyiz. Yenilikçi politikalarımızla işletmelerimizin Ar-Ge, tasarım, yatırım ve üretim faaliyetlerini destekleyerek mal ve hizmetlerin katma değerini ve rekabet güçlerini artırıyoruz.

 

TÜBİTAK, Kalkınma Ajanslarımız ve KOSGEB aracılığıyla firmalarımızın, müteşebbislerimizin projelerini destekliyoruz. Bakanlık olarak bizler tesis ettiğimiz yatırımcı dostu iş ortamı ile sektörün her zaman yanındayız. Bu doğrultuda, kurulduğu günden itibaren Bakanlık olarak farklı desteklerimizle DowAksa’nın da yanında olduk.


Temel atma töreninin ardından Varank, tente ve cam sistemleri üzerine üretim yapan Nevten fabrikasını ziyaret etti ve üretim hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı.

Bakmadan Geçme