Tescilli Maraş biberi ile zeytinyağı bir araya geldi

Kahramanmaraş'ta Bayramhoca zeytinyağı üreticisi Ahmet Zor, tescilli Maraş biberi ile zeytinyağını bir araya getirerek Maraş biberli zeytinyağı üretti. Zor, 1 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonunda ortaya çıkan yağın tatlı bir acılığa sahip aroması bulunduğunu belirterek litresi 100 liradan satışa sunduklarını söyledi.

Zeytin üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş'ta zeytinyağı fabrikası bulunan Zor, kahvaltıda yağlı ve kırmızıbiberli zeytin yerken kendi kendine 'Zeytinyağı ve biber bir arada olsa daha iyi olmaz mı?' diye sordu. Zor, bu sorunun cevabını bulmak, Kahramanmaraş denilince akla ilk gelenlerden biri olan sofraların baş tacı Maraş biberi ve zeytinyağını tek bir şişede buluşturmak için çalışmalara başladı.

1 yıl süren Ar-Ge çalışmasının sonunda ortaya kırmızı renkte bir zeytinyağı çıktı. Zor, gerekli izinlerin alınmasının ardından Pazartesi günü üretime başladı.

"Kırmızı renkte tatlı bir acılığa sahip aroması var"

Maraş biberli zeytinyağının üretimin normal zeytinyağlarına göre üretiminin hem daha zahmetli hem de maliyetinin yüksek olduğunu, deneyenlerden de olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Ahmet Zor, biberliği yağı yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve üretim aşamasını şöyle anlattı: "Bizler millet olarak kahvaltımıza zeytinyağı ile birlikte biberi atarak yemeyi severiz. Buradan yola çıkarak 'Kahramanmaraş'ın coğrafi işaretli biberi ile zeytini bir araya getirip işlersek nasıl olur?' diye bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunun sonucunda kırmızı renkte tatlı bir acılığa sahip aroması ve zeytinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni bir tat oldu. Maraş biberi ile erken hasat zeytini hasat ettik. Yıkayıp ikisini kazanda belli bir süre yoğurduktan sonra belli bir filtrelerden geçirerek kırmızı renkte zeytinyağı elde ettik. Zeytinyağını normal yemek yaparken de kullanabiliriz. Başlangıçta biraz az, yemek pişerken aromasını hissettirebilmesi ve acılığını da belli etmesi için pişmeden önce eklenir. Salatalarda, mezelerde de soğuk olarak kullanabiliriz. Normal zeytinyağının litresini 25 liradan satıyoruz. Zeytinin erken hasat olması ve biberle bir araya gelip farklı işlemlerden geçmesi nedeniyle Maraş biberli zeytinyağının litresini 100 liradan satıyoruz."
 

Bakmadan Geçme