Türk denizciliği, ülkemizin yıldız sektörlerinden biri haline geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'nın 40'ncı kuruluş yıldönümü dolasıyla düzenlenen programa katıldı.

Etkinlikte konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, denizciliğin rekabetin yoğun olarak yaşandığı küresel ticarette en stratejik sektör olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, hem ayakta kalıp hem de Türk Bayrağını tüm denizlerde dalgalandırmanın kolay olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Küresel arenada büyük mücadele veren tüm denizcilerimiz özel bir tebriği de hak ediyor. Türk denizciliği son dönemde hükümetimizin de uyguladığı doğru politikalarla büyük bir ivme yakaladı. Ülkemizin yıldız sektörlerinden biri haline geldi. Deniz taşımacılığı canlandı. Ticaret filomuz büyüdü. Tersane sayımız arttı. Gemi inşaat sanayimiz gelişti. Her türlü gemiyi üreten. Dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmeyi başardık. Dünyada tanınan bir markaya dönüştük. Elbette daha çok alacağımız mesafe var. Zira denizcilik aynı zamanda, milli varlığımız, milli servetimiz. Sektörümüzün canlılığını, iş birliğini, içtenliğini korumalıyız. Artan ticaret hacminin yabancı taşıma şirketlerine kaymasına müsaade etmemeliyiz."

Türkiye'de denizciliğin gelişiminde İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın önemli bir rol oynadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Deniz Ticaret Odamızın 40 yılda getirdiği deneyim ve saygınlığı devamlı güçlendirdiği kurumsal yapısı, hayata geçirdiği projeleri ve ülkemiz denizciliğine kazandırdığı çalışmalarla iftihar ediyorum." ifadesini kullandı.

Tüm dünya denizlerinde artık gururla Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyoruz
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da Türk denizciliğinin elde ettiği başarıya dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Odamızın kurulmasıyla birlikte geçen 40 yılın önemli kilometre taşlarına baktığımızda birbirinden önemli kararların Türk denizciliğinin önünün açılmasına vesile olduğunu görüyoruz. Bu süreçte Türk denizciliğinin Karadeniz ve Akdeniz bölgesinden çıkıp okyanus aşırı gitmeye başladığını, dünyanın dört bir tarafında bayrağımızın dalgalandırmaya başlandığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada; tüm dünya denizlerinde artık gururla Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyoruz. Dün çektirmelerle kıyı taşımacılığı yaparken, bugün deneyimli deniz çalışanlarımız ile tüm dünyaya seferlere çıkıyoruz."

Sektörün 84 tersane ile dünyanın birçok ülkesine gemi inşa ettiğine vurgu yapan Kıran, "Milli savunma gemilerimizi tasarlayıp, büyük bir başarıyla imal ediyoruz. Limanlarımızın, acentelerimizin, deniz turizm faaliyetlerimizin velhasıl bir bütün olarak denizcilik sektörümüzün uluslararası kalitede verdiği hizmetlerle gurur duyuyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme