UNESCO Masal Anlatıcısı ödülünü Kahramanmaraşlı Fatma Önkol adına kızı aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödül Töreni'nde UNESCO ödülünü Kahramanmaraşlı merhume Fatma Önkol'un ailesi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödülleri sahiplerini buldu.

Aslen Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi Hartlap köyünde doğup büyüyen merhume Fatma Önkol'a UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Masal Anlatıcısı ödülü, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kızına takdim edildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu sayede, 2023 hedeflerimizi hayata geçirmek için kararlılıkla çalıştık, 2053 vizyonumuzu güvenle ilan ettik.  Eğer bugün burada, yaşayan insan hazinelerimize sahip çıkma, kültürel mirasımızı geliştirerek geleceğe taşıma konusunda böylesine kesin ve inançlı ifadeler ortaya koyabiliyorsak gerisinde işte bu birikim vardır. Binlerce yıllık devlet ve medeniyet serencamımızı yeni bir inkişafla, yeni bir yükselişle, yeni bir zaferle taçlandırmak istiyoruz. Kendimizle birlikte tüm dostlarımıza, tüm insanlığa; barış, güvenlik, huzur, refah, bereket, iyilik, güzellik getirmek hedefiyle çıktığımız bu yolda sizlerin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu toprakları, ahilerin, alın teri ve gönül zenginliği yanında, tüm farklılıklarının ötesinde bireyi insan olarak kucaklayan anlayışlarıyla ortaya koydukları gayretler sayesinde vatan hâline getirdik. Bugün de inşallah, her alanda sahip olduğumuz eşsiz insan hazinesinden aldığımız destek ve şevkle büyük ve güçlü Türkiye’yi Allah’ın izniyle inşa edeceğiz. Dün başardık, bugün de başaracağız.  Çünkü biz Türkiye’yiz, çünkü biz Türk milletiyiz” şeklinde konuştu.

‘Marifet iltifata tabidir’ sözünün, marifetin iltifatla hakkının teslim edilmesi gerektiğine işaret ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yoksa marifet sahibinin hüneri zaten Allah’ın ona bahşettiği bir lütuftur, bir altın bileziktir, eşsiz bir kıymettir. İşte bu anlayışla, marifet sahiplerine haklarının teslimi bağlamında, bugün ödüllerini vereceğimiz yaşayan insan hazinelerimizin isimlerini tek tek zikretmek istiyorum” diyerek ödül alan isimleri açıkladı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaşayan ve milletimizin gönlünde ilelebet yaşayacak olan bu insan hazinelerimizin her birine ayrı ayrı tekrar tebriklerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum. Rabbim her birinden razı olsun diyorum. Bu ustalarımızın ve sanatkârlarımızın izinden gidecek kardeşlerimize başarılar diliyorum.”

Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödülü Sahipleri: Ebru Sanatçısı Tevfik Alparslan Babaoğlu, Tezhip Sanatçısı Fatma Çiçek Derman, Karagöz Sanatçısı Alpay Ekler, Hat Sanatçısı Ayten Tiryaki, Hafız-Mevlithan Amir Ateş, Tezhip, Katı’ ve Minyatür Sanatçısı Gülbün Mesara, Ahşap Oyuncak Yapımı Ali Akbey, Masal Anlatıcısı Fatma Önkol, Kazaziye Ustası Hasan Tabakoğlu, Tahta Kaşık Yapım Ustası Mustafa Sami Onay, Metal El İşçiliği Ustası Hasan Tuluk, Ahşap Oyma Sanatı Hüsamettin Yivlik, Ehram Dokuma Ustası Sevim Ataner, Semer Ustası İbrahim Atıcı, Karatabak Dericilik Ustası İsmail Araç, Lületaşı Ustası Mehmet Başsav, Yemeni Yapım Ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, Islık Dili İcracısı Mustafa Civelek, Yorgan Yapım Ustası Nahya Güzelyurt, Çömlek Ustası Salim Yaşar ve Ağaç Baston Yapımı Ustası Tansel Işık.

Kahramanmaraşlı aileyi tebrik eden Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, yaptığı paylaşımda: “Onikişubat Hartlap köyünde doğup büyüyen merhume Fatma Önkol'a Unesco Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Masal Anlatıcısı ödülü, Cumhurbaşkanımız tarafından kızına takdim edildi. Merhume Fatma Önkol'a Allah'tan rahmet diliyor, aldığı ödül dolayısıyla da ailesini kutluyorum.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme