İbrahim Baykut

Acil Hastası değilseniz dikkat edin!

İbrahim Baykut

Öncelikle tüm hastalarımıza şifa dileyerek başlamak istiyorum yazıma. Yaklaşık 3 aydır uygulanmaya başlamış ama ben daha dün öğrenmiş oldum. Biraz da internet üzerinden Gazeteci Mehmet Fiskeci abimin de dediği gibi Google amcadan sordum. Sağlık Bakanlığı Acil Servislerdeki yoğunluğu azaltmak için hastanelerde Kırmızı Alan, Sarı Alan ve Yeşil Alan uygulaması başlatmış. Yani Kırmızı veya sarı alan hastası değilseniz öncelikle muayene fark ücreti ödemeniz gerekiyor. Bedeli mi gittiğiniz hastaneye göre değişiyor ama minimum 15 TL. Üzerinize nakit alamıyorsanız bile mutlaka kartınızı bulundurun. Çünkü ücretlendirme bununla da bitmiyor. Eğer serum taktıracaksanız, iğne yaptıracaksanız yani yaptıracağınız her bir kalem işlem için yine ayrı arı ücret ödemeniz gerekecek.

 

Sağlıkta devrim atlayan Türkiye, bakalım bundan nasıl etkilenecek ama benim anlamadığım konu şu, yetkililerden bir açıklama gelirse bunu da yayınlayacağımı açık ve net bir şekilde beyan edeceğimden şüpheniz olmasın.

 

Ortalama SGK pirim ücreti 650 TL, BAĞ-KUR Pirim ücreti 850 TL. Peki, biz bu ücretleri niçin yatırıyoruz. Sağlık hizmetlerinden yararlanırken bu kadar ücret neden ödüyoruz. Dün acil sağlık hizmetleri için 80 TL para harcadım. Doktorumuz sağ olsun acil hastası olmadığımız için de 10 Tane iğne yazıvermiş. Her iğne yaptırmaya gittiğimde 5 TL daha ücret ödeyeceğim. Toplam 50 TL. Muayene ücreti ile sağlık hizmetlerine ödediğim 850 BAĞ-KUR priminin yanında birde 130 TL acil sağlık gideri ödemem gerekecek. Teşekkürlerimiz tabi ki Sağlık Bakanlığımıza. İyi ki getirmişsiniz bu uygulamayı. Yoksa saatlerce acil kuyruğunda bekliyor olurduk. Eksik olmayın.

 

Son olarak bu kırmızı, sarı ve yeşil alan uygulaması ile ilgili ne demek istenildiğinde sizlere açıklamak istiyorum.

 

Kırmızı Alan: Öncelikli Acil (Ağır Hastalık ve yaralanma) –Hayatı tehdit eden ve hemen bakım gereken hastalar.

 

Sarı Alan:  Geciktirilebilir –Kalıcı bir hasarı önlemek için hekim bakımı gereken fakat bir süre bekleyebilecek hasta grubu.

 

Yeşil Alan: Hafif Hastalık ve Yaralanma -: Hekim bakımı gerekli olsa da, uzun bir süre bekleyebilir.

 

Artık öğrenmiş oldunuz. Vatana, Millete hayırlı uğurlu olsun. 

 

Muhabbetle...

Yazarın Diğer Yazıları