İbrahim Baykut

Bacasız sanayi: Ilıca!

İbrahim Baykut

3 bin 017 kilometre kare yüz ölçümüne sahip Kahramanmaraş’ın her karış toprağı turizm cenneti. Ilıca Kaplıcaları, Ekinözü İçmeleri, Afşin Eshab-ı Kehf, Yeşil Göz, Fırnız, Yavşan, Başkonuş, Sersem yayları gibi saklı değerlere sahip Kahramanmaraş. Saklı değerler diyorum gerçekten saklı değerlerimiz. Tabi sadece doğa ve inanç turizmi yok Kahramanmaraş’ta. Arkeolojik Müze, Germanicia, Göbeklitepe, Süleymanlı, Kaleleri ve daha birçok tarihi kalıntıları ile de birçok kentten zengin bir şehir. İşte bu denli bacasız sanayi alanlarına sahip Kahramanmaraş, turizm alanında Gaziantep ve Adıyaman’dan öteye geçemiyor. Bir şeyi eksik ya da yanlış yapıyoruz. Bir an önce bu eksikliklerimizin farkına varıp şehir olarak topyekûn bu değerlimizin tanıtımı, geliştirilmesi için çaba harcamalıyız. Bugün Mübarek Ramazan Bayramının 2. günü. Tüm okurlarımızın bayramını tebrik ediyorum.

 

Bu gün iş için de olsa gittiğim Ilıca Mahallemizden bahsetmek istiyorum. Muhteşem bir kalabalık. Akın akın insanlar bu mahallemizde ki termal su ile şifa bulmak için geliyorlar. Ilıca’ya giden herkes bunu bilir kalabalığın neredeyse 60-70’lik kısmı Gaziantep’ten gelen misafirlerimizden oluşuyor. Tabi ki gelsinler ama yeterli değil. Hani yazımın başında da dediğim gibi bizim müşteri kitlemiz sadece Gaziantep olmamalı. Kahramanmaraş olarak kabuğumuzu kırıp kozamızdan çıkmamızın vakti geldi de geçiyor bile. Siyasetçilerimizle, mülki amirlerimizle, iş adamalarımızla, vatandaşlarımızla el ele verip tıpkı 12 Şubat 1920’de yaptığımız gibi silkelenip ayağa kalmamız gerekiyor. Bugün herkes bilir 12 Şubat ruhunu. Bizde bu ruhun hala olduğunu biliyorum. Bu işi başaracağımızı da biliyorum. Reklamsa reklam, tanıtımsa tanıtım, afişse afiş, katalogsa katalog ne gerekiyorsa yapılmalı ve tüm Türkiye’ye dağıtılmalı. Hatta ulaşım ağını sağlayan, (hava, kara, deniz) şirketleri ile anlaşılıp her ay düzenli olarak hazırladığımız farklı görseller ve kitapçılar buralarda dağıtılmalı. Nasıl ki Gaziantep, Hayvanat Bahçesinin reklamlarını şehrimizde yayınlatıyorsa bizde tüm Türkiye genelinde yayınlatmalıyız. Bu örneği neden verdiğimi de açıklamak istiyorum. Bu gün Gaziantep’e Kahramanmaraş’tan binlerce vatandaşımız o hayvanat bahçesini gezmek için gidiyor. Elbette amacım, Gaziantep böyle yaptı bizde yapalım ya da Kayseri bunu yaptı bizde yapalım demek değil. Daha yaratıcı, gerçekten şehrin tanıtımına katkı sağlayacağı saptanan her fikir bir an önce değerlendirilmeye alınmalı.

 

 Bu tip turizm kaynaklarımızın bulunduğu alanlarımıza ekstra ayrıcalıklar tanınmalı. Bu benim şahsi kanaatimdir tabi. Öncelikli olarak 25 km’lik Ilıca yol bağlantımızın bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde bir komisyon kurulmalı ve bu komisyonlar düzenli olarak bacasız sanayi dediğimiz bölgelerimizle ilgili çalışmalar yapmalı. Ilıca mahallemizde acilen otopark sorununu çözebilecek projeler geliştirilmeli ve faaliyete geçirilmeli. İnsanların daha rahat vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturulmalı.

 

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün de varsa hazırladığı yoksa hazırlayacağı raporlar, analizler ve değerlendirmeler tek çatı altında toplanmalı. Kahramanmaraş’a nasıl yabancı turist çekebiliriz sorusuna cevap aramalıyız.

 

Şeytanın bacağını kırmak değimini hepiniz duymuşsunuzdur. Kahramanmaraş olarak şeytanın bacağını artık kırmalıyız ve bacasız sanayi turizm bölgelerimize sahip çıkmalıyız.

 

Sabrınızı zorladığım için affınıza sığınıyorum. Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları