İbrahim Baykut

Hayaller ve gerçekler

İbrahim Baykut

Her anne babanın en büyük hayalidir çocuğunun bir üniversite bitirmesi ve geleceğini garanti altına alması. Bir gencin en büyük hayali ise iyi bir üniversite bitirip geleceğe emin adımlarla yürümek. Fakat gözden kaçırdığımız ve görmek istemediğimiz gerçekler var. Yazının ilerleyen bölümünde dile getireceğim ama şimdi siyaseten bir yorumlama yapmak istiyorum. 

Siyaseten bu konu sıklıkla gündeme getiriliyor. Her mezun olana iş garantisi verenler, asgari ücreti dört binlerin üzerine çıkaranlar, esnafa bol keseden destek dağıtanlar, z kuşağının sorunlarını biliyoruz çözeceğiz diyenler. Hepsi hayal. Gerçekleşmesi için sihirli bir sopaya ihtiyacınız olacak ta ki bilinçli bir toplum olana kadar. 

AK Parti iktidarı döneminde belki de en eksik kaldığı yönlerden birisi eğitim konusu. Üniversiteyi bitiren her gencin devlet memuru olacağım duygusu günümüzün en büyük hastalığı bence. Her yıl milyonlarca genç üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun oluyor fakat ne bu kadar iş var devlet bünyesinde ne de bu maaşları ödeyebilecek bir bütçesi var. 

Hiç bir anne ya da baba benim çocuğum iyi bir motor ustası olsun demiyor. Ya da iyi bir bakır ustası, kaporta tamircisi olsun demiyor, diyemiyor. Tabi sadece anne babalar değil sorumlu olan. Bizim geçlerimizde yani z kuşağının temelinde de var sorunlar. Hiç bir genç ben iyi bir duvar ustası, mermer ustası olacağım demiyor, diyemiyor. Bugün sanayideki 10 esnaftan 9'u çırak bulamamaktan yakınıyor. Bugün 10 bakırcıdan 10'uda çırak bulamamaktan dert yanıyor. Yine bugün biraz sohbet etseniz birçok meslek grubu (berber, terzi vb.) çırak bulamadığı için dert yanar ve gelecekte bu meslekleri yapacak kimsenin kalmayacağının altını çizerler. 

Mesleki eğitim kurslarına bir bakmanızı hassaten rica ediyorum. Birçok üniversite mezunu orta yaş veya üstü yüzlerce kişi meslek edinmek için eğitimlere katılıyor. 

İşte bu yüzden eğitim sistemi kökten değişmeli ilk ve orta öğretimden sonra yani öğrenciler temel eğitimlerini tamamladıktan sonra doğrudan meslek edinebileceği bölümlere yönlendirilmeli. Tıpkı askeri eğitim gibi. 3 ay temel eğitimini tamamlayan er, artık usta askerliğe adım atar ve sorumluluk yüklenir. Memur olmak olmamalı gençlerin hayali, meslek edinmek için okumalı ve eğitim hayatında dahi emeğinin karşılığını almaya başlamasıdır. Böylelikle devlet birçok sorundan kurtulmuş olacaktır. 

İşin özü kurduğumuz hayaller gerçekleri yansıtmıyorsa o halleri kurmayın. Çocuklarımızın geleceği iyi bir üniversite okumaktan geçmiyor, mesleği öğrenme yaşı geçtikten sonra meslek edinmesi emin olun çok mümkün olmuyor. Bu yüzden binlerce gencimiz iş bulamıyor ve işsizler kervanı her geçen gün büyüyor. Binlerce gencimiz fabrikalarda çalışıyor. Bu konu hükümetlerin en büyük sorunlarından biridir. 

Son olarak değerli aile büyüklerine seslenmek istiyorum. Çocuğu okutacağım hayaliyle çocuğun geleceğini karartma. 
 

Yazarın Diğer Yazıları