Mehmet Şerif Çiçek

Motosikletlileri fark edin!

Mehmet Şerif Çiçek

Motosiklet camiası olarak gün geçmiyor ki acı bir haber almayalım. 1 Aralık Cumartesi sabahı İstanbul'da beraber motosiklet sürdüğüm Muhafazakar Motorcular Kulübü kurucu başkanı Şükrü DOĞRU ve artçısı Şakir Şenol KILIÇ'ı motosiklet kazasında kaybettiğimizi öğrendim. Hayatlarının baharında gencecik iki insan, iki can, iki baba, iki arkadaş, iki dost... Ölümden kaçış yok, ecel bizi nerde nasıl yakalayacak bilemiyoruz fakat sebepleriyle ilgili konuşulacak çok şey var. Beni bu yazıyı yazmaya iten saikte budur. Ülkemizde pek çok avantajına rağmen motosiklete maalesef yeterince değer verilmiyor, kullanım oranı düşük ve trafikte araç olarak görülmeyip çoğu kez taciz edilmekte ve türlü sorunlar yaşatılmaktadır. Bütün bu sorunlara ve risklere rağmen tutkuyla motosiklet kullanan sürücüsünün canına da ne yazık ki değer verilmiyor. Motosiklet sürücülerinin yaşadıkları sorunları bir yazıya sığdıramayız fakat, en azından bir farkındalık oluşturmak amacıyla elimizden geldiğince meramımızı anlatmaya çalışacağız.

Motosikletlilerin sorunlarını beşeri ve fiziki problemler olarak ikiye ayırabiliriz. Beşeri sorunlar, insan kaynaklı olan sorunlardır ve ne yazık ki çözümü en zor olanlardır. Daha doğrusu çözümü zaman alan sorunlar beşeridir zira ancak eğitimle çözülebiliyor ve uzun bir süreç gerektiriyor. Fiziki sorunlara gelecek olursak insan harici bütün sorunlar bu gruba girer çözümü daha kolay ve kısa süren problemlerdir. Motosiklet camiasının bunlarla ilgili yıllardır süren bir mücadelesi var fakat ne yazık ki seslerini duyurmayı başaramıyorlar veyahut duymazlıktan gelinerek kulak tıkılıyor.

Motosiklet sürücülerinin hatta çoğu zaman diğer araç sürücülerinin de korkulu rüyası olan yollardaki çelik bariyer sistemi bu problemlerin başında geliyor ve acil çözüm bekliyor. Her yıl yüzlerce motosikletlinin hayatını kaybetmesine neden olan çelik bariyerlerin, motosiklet kazalarında nasıl profesyonel katillere dönüştüğünü kaza videolarını izlediğinizde dehşetle göreceksiniz. Kazaların yaşanmasında pek çok etken mevcut olmakla birlikte bizim amacımız; devletin, kaçınılmaz bir gerçek olan kazaların zararlarını minimize edecek önlemler alması için bir farkındalık oluşturmaktır. Yol kenarlarında bulunan çelik bariyerler, yasal limitler içinde ve sürücü bütün koruma ekipmanlarını giymiş olsa bile, yaşanacak bir motosiklet kazasında insanı biçecek kılıçlara dönüştüğüne çok acı derslerle müşahede etmekteyiz. Öyle yüksek hızlardan bahsetmiyoruz 50-60 km gibi hızlarla çarpıldığında bile ne yazık ki ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Devletin alacağı çokta maliyetli olmayan basit önlemler, pek çok vatandaşımızın hayatını kurtarabilir, uzuv kayıplarının önüne geçebilir, sakat kalmaktan kurtarabilir. Bariyerlerin alt açık kısmını kapatacak esnek bir materyal hem çeliğin etkisinden koruyacak hem de çarpmayı absorbe ederek kazadan minimum zararla kurtulmayı sağlayacaktır. Bunun yanında kimi yabancı devletlerde otoyollarda özellikle yol ayrımı ve kavşaklarda olası kazaların etkisini azaltmak için içi su dolu plastik dubalar kullanılmaktadır. Kavşak noktaları ve yol ayrımlarında alınacak bu gibi önlemler pek çok hayatı kurtarabilir.

Geçtiğimiz günlerde dünya şampiyonu bir motosikletçi olan Milletvekili Kenan SOFUOĞLU'nun da destek verdiği Katil Bariyer İstemiyoruz kampanyasını hem duyurmak hem de motosiklet sürücülerinin taleplerini iletmek üzere motosiklet camiasından bir grup temsilci Cumhurbaşkanlığı külliyesine giderek görüşmeler gerçekleştirdiler. Lütfen bu talepler göz ardı edilmesin ve somut adımlar atılsın. İnsan hayatının maddi karşılığı yoktur ve paha biçilemez. Katil bariyerleri hayat kurtaran bariyerlere çevirecek olan basit bir plastikse lütfen yapılsın.

Bir diğer önemli hususta çoğunluğu yurtdışından ithal edilen koruma aksesuarlarının, döviz kurlarının yüksekliği, gümrük vergileri ve ekstra vergiler nedeniyle iyice ulaşılmaz hale gelmesidir. Gönül isterdi ki motosiklet ve aksesuarlarının tamamı yurtiçinde üretilsin ve biz ihraç edelim ama ne yazık ki üretmediğimiz gibi sektörün de önünü kapatacak adımlar atıyoruz. Devlet bu tür ürünlerin üretilmesine önayak olmalı veyahut ulaşılabilirliğini arttırıp gerekli kolaylıkları sağlamalıdır.  Bunun için motosiklet ile koruma aksesuarlarından vergi alınmaması ve üretiminin teşvik edilmesi gerekmektedir.

Bu vesileyle motosiklet kazasında hayatını kaybeden Şükrü DOĞRU, Şakir Şenol KILIÇ'a ve tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Daha fazla canlar yanmasın.

Motosiklet bizim için rüzgârı hissetmenin, özgürlüğün, maceranın, seyahatin ve tutkunun en güzel en özel adıdır lütfen bizi öldürmeyin.

Yazarın Diğer Yazıları