Ömer Akpınar

Tarihe geçecek proje

Ömer Akpınar

Süleymanlı, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı yemyeşil bir mahallesi. Maraş'ın batısında, Ceyhan nehri ile Göksun çayı arasında ve yüksek dağlar arasında dar bir vadi içinde Zeytun çayı üzerine kurulmuş eski bir yerleşim merkezi. 

Size Anadolu’nun ücra bir köyünden bahsedişim garip gelebilir. Sabırsızlandığınızı biliyorum ancak yazımın anlatacağım durumla çok yakından alakası var. Yıllardır beklediğim ve memnuniyetle karşıladığım bir projeyi şimdi size aktaracağım. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Kahramanmaraş Süleymanlı (Zeytun) Kültür Köyü Projesi kapsamına alınarak tarihi miras ilan edildi. 

Kahramanmaraş'ta turizm sektörünün iktisadi ve sosyal kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla geliştirilen proje, bölgede kırsal turizmin öncüsü olacak kapasitede! Avrupa çapında turizmin merkezi ve ilgi odağı olması da bu projenin önemli hedeflerinden birisi. Kentimize katkı sağlayacak olması herkesçe tahmin edilebilecek bir konu.  

Proje, DOĞAKA desteği ile gerçekleştiriliyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve DOĞAKA projenin teknik destek sözleşmesini birlikte imzalayarak hayata geçmesi için start verdiler. Kentimizin tarihi ve doğal güzellikleri gün yüzüne çıkıyor.  

Kültür köyleriyle tematik turizm alanlarının oluşturulması, turizmde öncelik alanlarından birisi. Proje hedeflerinden biri de bölgenin tur organizasyonlarına dahil edilerek turizm hareketliliğinin kazandırılması. Yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyarete etmesi ve kırsal kalkınma ve istihdama da katkı sağlaması. 

Projenin hedef kitlesini Süleymanlı Köyü ve çevresinde yaşayan topluluklar oluşturuyor. Tarım ve ormancılık ile birlikte hayvancılık sektöründen sağlayan yöre halkı, proje ile birlikte oluşacak ekonomik potansiyelden yararlanarak kırsal kalkınma konusunda öncülük edebilecek hatta belki de tatlı bir yarış içinde olacak! 

Kahramanmaraş'ta turizm altyapısının iyileştirilmesi ile gelen turistler bir yandan tarihi ve kültürel değeri olan yerler hakkında bilgi sahibi olması, diğer yandan turistlerin sayısı arttıkça, kırsal turizm ve gastronomi gibi alternatif alanlardaki yatırımların aynı oranda artması beklenebilir. 

Buraya kadar aktardıklarım resmi kanallardan edindiğim bilgiler. Bundan sonrakiler ise size kendi aktaracaklarım. Bu şirin köy hakkında çoğu kimsenin bilmediği tarihi ve önemli birkaç özellik var. Süleymanlı sıradan bir köy değildir zira! Tarihi ve kültürel derinliği olan bir bölgedir.  

Beni olayın daha çok şu yönü ilgilendiriyor. Tarihin tozlu sayfaları arasında karanlık kalan bölümlerin aydınlatılacak olması! Süleymanlı Köyü, Türk Halkının acılarını, düşmanlarına karşı birlik ve beraberliğini sembolize eder.  

Osmanlının son dönemlerinde Ermenilerin yöre halkını çoluk çocuk demeden vahşice katlettiği bir yerdir! Hatta “Bakın nasıl da uçuyorlar!” diyerek tarihi köprü üzerinden Türkleri boşluğa atıp kayalıklarda parçalanmalarını izledikleri dilden dile anlatılır durur! Ziyaretim esnasında köyün ileri gelenlerinden dinlerken anı yaşıyor gibi heyecan duymuştum. 

Bu tür konuşmalar, bölgeyi ziyaret eden herkesin sokakta, meydanda, hatta bir eve misafir olduğunuzda tahta sedirde çay yudumlarken dinleyebileceğiniz şeyler! Ermenilerin asılsız iddialarını çürütecek canlı şahitleri yöre halkı arasında bularak her an, her zaman dinleyebilirsiniz. Hatta tarafsız tarihçilerin yapacağı saha araştırmalarına konu olabilecek zenginlikte! 

Süleymanlı Kültür Köyü Projesinin, Türk Tarihinin önemli bir dönemini aydınlatacağından eminim. Kendine has özellikleriyle tarihi eserlerin koruma altında olacağı gerçeğinden hareketle Türk Tezlerinin haklılığı da böylelikle bütün dünyaya ilan edilmiş olacak! 

Fakat bölge yolunun acilen yapılması gerekiyor. Yoksa Kültür Köyünü ziyaret edecek siyasi heyetlerin, bilim insanlarının, tarihçilerin, yerli ve yabancı turistlerin bazı dönemeçlerde sadece bir aracın geçebildiği mevcut yolu nasıl değerlendireceklerini ve ne tür yorumlar yapacaklarını düşünmek bile istemeyiz. 

Ilıca Grup Yolunun yapılması halinde bu güzel proje sorunsuz ilerleyebilecektir. 2021 Yılı Bütçesine alınan ve Şubat ayında yapılacağı müjdesi verilen mevcut yolun bu proje önündeki en büyük engel olduğu kanaatindeyim. Bu engelin kaldırılması halinde projenin büyük ivme kazanacağını düşünüyorum. Ne diyorsunuz, siz de aynı fikirde misiniz?
 

Yazarın Diğer Yazıları