Şule Kirişci

EXPO 2023 Kahramanmaraş'ı tanımaya devam edelim mi?

Şule Kirişci

“Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” temasıyla geleceğe taşıyacak proje, “EXPO 2023 Kahramanmaraş” ile buluşmak için dondurmanın, biberin, edebiyatın şehri heyecanla gün sayıyor. Onikişubat Belediyesi, Başkan Sayın Hanefi Mahçiçek öncülüğünde start verildiği günden bu yana bir dizi vizyon projelerin tamamlanması adına yoğun emek veriyor. Peki, bu proje nereye kuruluyor? Bu güne kadar neler yapıldı? Projede hangi aşamaya gelindi? Tanıtım noktasında neler yapılıyor? Proje tamamlandığı vakit Kahramanmaraş’ta neler değişecek? Bu ve benzeri soruların cevaplarını bende sizler gibi merak ettim. Hadi! O zaman hep birlikte cevaplara bakalım…

Expo 2023 Kahramanmaraş, merkezden yaklaşık yedi-sekiz kilometre mesafede Ceyhan Nehri kenarında 789.000 metrekare büyüklüğünde bir alan üzerine kuruluyor. Aslında bu proje için bir yaşam alanı demek daha doğru bir ifade olacaktır. Çünkü burada yaşama dair her şey var! Expo Rekreasyon alanında neler bulunuyor?

Kristal Lagün, 68.700 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en büyük yapay gölü. Ceyhan nehrinin altından alınan 136 bin metreküp temiz su 5 koldan bu göle dolduruldu. Turkuaz rengi ile insanı huzur ile buluşturan bu göl son teknoloji arıtma sistemine sahip.

Bu anlamda bir diğer önemli proje yapay denizin önemine Başkan Hanefi Mahçiçek şu sözlerle dikkat çekti. “Kahramanmaraş halkının deniz özlemine de son vereceğiz.”  Bu güne kadar yurt dışı/ yurt içi birçok yeri görmek nasip oldu. Gittiğim her yerde gönlümden geçen “Bizim Kahramanmaraş’ımızın doğal güzellikler anlamında tek eksiği deniz “ idi!...

Bu deniz için, EXPO alanı içerisinde Ceyhan Nehri’nin en dar yerine Baraj İçi Su Tutucu Sedde Aksı yapılacak. Bu set aynı zamanda baraj sularının yaz aylarında çekilmesiyle oluşacak kötü görüntüyü engelleyecek. Çevresinde yapılacak imar çalışmaları çerçevesinde denizin iki tarafına çok katlı olmayan sayfiye evleri yapılacak ve plaj oluşturulacak. Bu da demektir ki artık Kahramanmaraş halkının deniz için uzaklara gitmelerine gerek kalmadığı gibi çevre illerden şehre geleceklerdir. İşte size şehrin ekonomisine cansuyu bir proje…

Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi, 6230 metrekarelik bir alan üzerine kurulacak olan bu müze, iki türe aynı anda ev sahipliği yapacak olmasından dolayı dünyanın ilk ve tek müzesi özelliğine sahiptir. Hem bilimsel hem de doğa severlerin ilgisini çekecek bu müze gelecek nesiller için en büyük miras niteliğindedir.  Kahramanmaraş’ta Uludaz Tepesi milyonlarca Uğur Böceği’ne ev sahipliği yapmaktadır. Fakat bu tepeye ulaşım mümkün olsa da pek kolay değil. Oysa şimdi bu müze sayesinde artık uğur böceklerini yakından görmek çok daha kolay hale gelmektedir. Yeri gelmişken Uğur Böceği’ne dair birkaç cümle etmek isterim.

Uğur böceğine dair çeşitli rivayetler olsa da yaygın olan inanışa göre uğur böceğinin üzerinde genellikle yedi siyah benek bulunduğu için bu böceklerin uğur getirdiğine inanılıyor. Bu nedenle uğur böceği gördüklerinde hemen dilek tutulur “uç uç böceği, annen sana terlik pabuç alacak” tekerlemesi dile getirilir. İnşallah bu müze Kahramanmaraş’a uğur getirecek…

Genellikle gördüğümüz uğur böceklerinin kanatları kırmızı renkte ve üzeri siyah benekli olmasının yanında sarı üzerine siyah benekli, siyah kanat üzerine kırmızı, pembemsi ya da sarı benekli olanlarına da rastlamak mümkün. Tropik yerlerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanmaktadır. Yararlı böcekler kategorisindedir. Yaparak bitlerini ve mantarları yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılırlar. İyi uçarlar, rahatsız edildiklerinde yere düşerek ve bacaklarını vücuda toplayarak ölü taklidi yaparlar.

Bu kısa bilgiden sonra 2023 EXPO Onikişubat Kahramanmaraş’ta başka neler var devam edelim.

Hobi evleri, 284 adet Hobi Evi ve 210 Adet Hobi Bahçesi. Üstelik baraj kenarında yeşil ve mavinin buluştuğu manzaraya sahip bölgeye konumlandırılmış. Özellikle bahar mevsiminde insan kendini toprakla haşır-neşir olmayı isteme halinde buluveriyor. İşte bu proje tam buna yönelik! İster bahçenizde sebze- meyve yetiştirin, ister elinize çayınızı alıp kendinizi manzaraya bırakın. Şehir merkezine yakın olması, iş çıkışı bile gidip bir süreliğine oyalanıp gelebilmeyi mümkün kılmaktadır.  

Arasta Çarşısı, Arasta Çarşısı aynı zamanda bir Kültür merkezi niteliğinde olup iki bölümden oluşuyor. Bir bölümünde sanatsal çalışmaların gerçekleşeceği atölyeler, bir bölümünde ise el emeği göz nuru tescillenmiş ürünlerin tanıtımının ve satışının gerçekleşeceği alanlar bulunuyor. Ayrıca Kahramanmaraş’a ait yöresel lezzetler burayı ziyaret edenlerin hizmetine sunulması planlanmıştır. Toplam 23 adet işyeri bulunuyor. Başta bakır, oymacılık, sim sırma gibi sanat dalları faaliyetlerini bu işyerlerinde yürütecek.

2023 EXPO alanında Kahramanmaraş’ı dünya ile buluşturmaya hazırlana projeler elbette bunlarla sınırlı değil. Son teknolojiyle donatılmış kütüphane, müze, kongre merkezi, konferans salonu, beş bin kişilik Amfi Tiyatro, konser ve etkinlik alanı, tematik bahçeler, Doğa okulu projesi, Osmanlı Has bahçesi projesi, Gül bahçesi projesi ve çocuk oyun alanları, düğün salonları, Aqua park, Tenis Kortları, Bitkisel heykeller, 50’den fazla ülke bahçesi ve 60 metre yüksekliğindeki, 2023 EXPO kulesi…

Görüldüğü üzere, 2023 EXPO Kahramanmaraş sadece bir organizasyon olmaktan öte bir yaşam alanı. Bu gelecek odaklı projeler sayesinde EXPO alanı yılın her günü aktif kalması sağlanmış olacaktır.  Bu da projenin sadece belirli süre ile sınırlı kalmayıp her daim sürdürülebilir olması anlamında önem teşkil etmektedir. Onikişubat belediye başkanı Hanefi Mahçiçek’in şu cümleleri gösterilen hassasiyetin en önemli göstergesidir.  “…bu projenin sürekliliğini sağlamamız lazım. Onun için çok ciddi projeler koyduk, sürekliliği sağlamamız için. Sadece 6,5 aylık dönem için bu harcamaları yaparsak yanlış olur ama bunun sürekliliğini sağlayarak her sene buranın ziyaret edilmesini sağlarsak o zaman bu proje daha anlamlı hale gelir.”

2023 EXPO Kahramanmaraş alanının 2021 yılsonu itibarıyla yaklaşık yüzde 70’i tamamlanmıştır. Tanıtım ve marka değeri olarak sağladığı katkıya ilaveten Expo 2023’ün artısı, oluşturulan bu yeni yaşam alanı ile yılın 365 günü devam edecek etkinlikler, faaliyetler ve programlarla Kahramanmaraş’ın cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak olmasıdır.

Sağlıkla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları