Şule Kirişci

Tren gelir, hoş gelir…

Şule Kirişci

Kahramanmaraş’a tren gelmeli, hoş gelmeli. Hem de içi yolcu dolu gelmeli…

Turizm haftasındayız…

Turizm, insanları yeni yerler keşfetme ve farklı kültürlerle etkileşimde bulunmaya teşvik eden güçlü bir araçtır. Ancak bu keşiflerin gerçekleşebilmesi için etkili bir ulaşım altyapısına ihtiyaç vardır. Turizmde ulaşımın önemi, bu sektörün gelişimine doğrudan etki eder. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi ulaşım türleri, yurtiçi yurtdışı farklı destinasyonlara erişim sağlar ve turizmin çeşitliliğini arttırır.

Ülkemizde demiryolu ulaşımında son yıllarda yapılan yatırımlar ve geliştirmelerle önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Türkiye’de yüksek hızlı tren ağı büyüdü. Hızlı demiryolu hatları yaygınlaştırıldı. Kalitesi arttırılan mevcut hatlarda turizme yönelik seferler yapılıyor. Buna paralel trenle yapılan yolculuklar popüler bir seyahat alternatifi haline geldi. 

Ülkemizden yurt dışına sefer yapan Sofya Ekspresi, Bosfor Ekspresi, Optima Ekspresi, Transasya Ekspresi, Tahran –Van Ekspresi trenlerimiz var.

Yurtiçinde onlarca muhteşem manzaralar eşliğinde yolculuk edebileceğiniz, demiryolu seferleri bulunuyor.

Doğu Ekspresi, Van gölü Ekspresi, Fırat Ekspresi, Toros Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Göller Ekspresi, Güller Ekspresi gibi…

Ayrıca turistik tren seferi adı ile Turistik Doğu Ekspresi, Turistik Kara Elmas Ekspresi, Ankara-Diyarbakır arasında Mezopotamya Turistik Ekspresi ve Ankara-Tatvan arası Turistik treni,  Erzurum Kars arasında Turistik Bölgesel Treni seferleri bulunuyor. Bu seferler ülkemiz coğrafyasının birbirinden güzel manzaralarından geçerken, yolcularına eşsiz bir deneyim sunmaktadır.

Tıpkı filmlere ve romana konu olan Orient(Şark) Ekspresi gibi…

Çünkü başkadır trenle seyahat etmek… Oval bir pencereden gözlenen titreşen manzaraların birbirini izlemesi bir film karesi gibi gözünüzün önünden akar gider. Kendinizi adeta bir tablonun içerisinde size ayrılmış bir bölümde dışarıyı izlediğinizi hissedersiniz. Bu keyif trene özgüdür, başka araçta deneyimleyemezsiniz.

Bu güzelliklere ilaveten turistik tren seferleri şehirler için önemli katkılar sağlamaktadır. 

Bunlardan biri, yerel turizm gelirlerini artırmasıdır. Bu trenler sefer sırasında rotaları boyunca birçok şehirlerden geçiyor ve yolculuk sırasında çeşitli şehirlerde mola veriyor. Bu durum mola verilen şehirde yerel esnafın, restoranların, otellerin ve diğer işletmelerin gelirlerini artırır. 

Turistik tren seferleri aynı zamanda çevre dostu bir seyahat alternatifi sunar. Geleneksel turistik otobüs turlarına göre daha az karbon ayak izi bırakan tren seferleri, sürdürülebilir turizmin teşvik edilmesine katkıda bulunur. Dünyada çevreye verilen önem ve hızlı demiryollarına yapılan yatırımlar nedeniyle yolculuklarda tren daha fazla tercih edilir olmuştur. 

Peki, benzersiz turizm potansiyeline sahip Kahramanmaraş, tren seferlerinde hangi noktada?

Bugün Türkiye’nin 34 şehir merkezine trenle ulaşmak mümkün. İlginç olan demiryolu olan fakat trenle erişilemeyen bir şehiriz.

Kahramanmaraş’a 30 kilometre uzaklıkta bir tren istasyonumuz var(idi).  Bu Adana-Elazığ arasında sefer yapan Fırat Ekspresi’nin yolcu indirme bindirme yaptığı Köprüağzı İstasyonu. O da şu anda deprem nedeniyle bakım-onarım sürecinde bulunuyor. Kısaca şu anda Kahramanmaraş’a gelen-giden ve uğrayan bir tren bulunmamaktadır. Bu nedenle Kahramanmaraş söz verilen hızlı trene bir an önce kavuşmak istiyor! Üstelik merkezden geçen bir hızlı tren olmalı… 

Kahramanmaraş, sahip olduğu geniş turizm potansiyelini daha fazla tanıtmak ve görünür kılmak için turistik tren seferlerine ev sahipliği yapmalıdır. Eğer trenin son durağı olma şansımız yoksa, en azından diğer şehirlerde olduğu gibi turistlerin iki-üç saatlik molalarını geçirebilecekleri bir durak haline gelmeliyiz. Kahramanmaraş, şehir yönetimi ve turizm endüstrisi temsilcilerinden, turistik tren seferlerinin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi konusunda destek bekliyor!

Dikkat çekmeden geçmemeliyim diye düşündüğüm husus olarak, İstasyon bölgesindeki Devlet Demiryolları’na ait arazi ve binaların 49 yıllığına kiralanması nedeniyle bölge piknik alanından öteye geçememektedir. Bu durum Kahramanmaraş’a gelecek hızlı tren için halkta umutsuzluk oluşmasına neden olmaktadır. “Bir istasyonumuz var, ama yok” deniliyor. Yetkililere seslenmek isterim. “Yeni Kahramanmaraş” için yeni kararlar alınmalı…
 

Yazarın Diğer Yazıları