1 haftada 2,5 milyon araç denetlendi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Emniyet ve Jandarma Trafik Ekipleri tarafından 15-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen trafik denetimlerinin sonuçlarını paylaştı. Bu süre zarfında toplam 2 milyon 488 bin 264 araç denetlenirken, trafik güvenliğinin artırılması amacıyla yapılan denetimlerin sonuçları dikkat çekti.

Hız ihlali ve güvenlik ihlalleri göz açtırmadı

Denetimler sırasında, mevzuata aykırı olarak ışıklı veya sesli uyarı cihazı (çakar) kullanan 259 sürücüye işlem yapıldı. Hız ihlalinde bulunan 129 bin 459 sürücüye, periyodik muayenesi eksik olan 24 bin 796 araca, emniyet kemeri kullanmayan 15 bin 884 sürücüye, sürücü belgesiz araç kullanan 15 bin 249 kişiye ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 9 bin 354 araca/sürücüye işlem uygulandı. Toplamda 450 bin 334 sürücüye farklı ihlaller nedeniyle ceza kesildi.

Ölümlü ve yaralanmalı kazaların %35'i hızdan kaynaklanıyor

Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada, 2024 yılının ilk 7 ayında gerçekleşen ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının %35’inin hız ihlallerinden kaynaklandığını vurguladı. Bu durumu engellemek için yapılan çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Mobil hız tespit sistemleri devrede

Trafik kazalarının başlıca nedenleri arasında ilk sırada yer alan aşırı hızla mücadelede, Türkiye genelinde şehir içi ve şehirler arası karayollarında yeni nesil "Mobil Hız Tespit Sistemleri" devreye alındı. Bakan Yerlikaya, bu sistemlerin mevcut mobil radar araçlarıyla birlikte kullanılmaya başlandığını belirterek, vatandaşları trafik kurallarına uymaya çağırdı: “Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım, aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil.” dedi.
 

Bakmadan Geçme