2 farklı yarışma 3 ödül, Maraj Zeytinyağlarının

Marajoliveoil Zeytinyağı İşletmesi Zeytinyağı Tadım Uzmanı Mustafa Sayan, Ekonomi-X Gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'a iki farklı Uluslararası Zeytinyağı Kalite yarışmasından 3 ödül kazandırdıklarını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Sayan, 13 farklı ülkeden 254 yarışmacının katıldığı Anatolian IOOC International Olive Oil Competition ve 15 farklı ülkeden 222 yarışmacının katıldığı Olive Istanbul IOOC International Olive Oil Competition yarışmasından şehre kazandırdıkları ödül için mutlu olduklarını söyledi.

Mustafa Sayan, verdiği röportajında, “Kahramanmaraş ilimize biz bu sene uluslararası zeytinyağı, kalite yarışmalarında iki farklı yarışmadan üç ayrı ödül aldık. İlk önce Ayvalık Gömeç'te ödül törenine katıldığımız Anatolia IOOC uluslararası zeytinyağı kalite yarışmasına 254 firmanın katılım sağlamış olduğu 13 farklı ülkeden 16 yabancı 6 Türk jürinin değerlendirmesi sonucu Gümüş kategori ödülünü şehrimize getirdik. Akabinde de yine Kahramanmaraş'ımıza İstanbul’da ödül töreni düzenlenen Olive İstanbul IOOC uluslararası zeytinyağı kalite yarışmasından hem Maraş yağlık çeşit hem de ilimizde 2000’li yıllar sonrası dikimi başlamış olan Ayvalık, Gemlik, Arbeguina gibi farklı çeşitlerdeki zeytin ağaçlarının yağlarından altın madalya ödül kazandık. Yine orada da 15 farklı ülkeden 222 katılımcının katılım sağlamış olduğu 12 farklı ülkeden 18 Zeytinyağı tadım uzmanının değerlendirme yaptığı bir yarışmaydı. Biz de oradan iki altın madalya alarak başarımızı ispatlamış olduk. 

İlimizde yetişen zeytin ağaçlarından yüksek kaliteli zeytinyağı üretmeyi başarıyoruz. Yüksek polifenollü, oleuropein ve oleokantal gibi fenoloik bileşen oranları, Avrupa standartlarının üzerinde çok yüksek kaliteli zeytinyağı üretip, ambalajlayıp satıyoruz. 

Profesyonel zeytin bahçeleri kuruluyor

Kahramanmaraş ilimizdeki zeytin durumunu şöyle değerlendirecek olursak aslında geçmişte insan sayısı azdı. Mevcut bahçeler çok gibi görünüyordu ama şu anda insan sayısı arttı aslında şimdi daha çok bahçeler kurulmaya başlandı. Şehrimizde kapama zeytin bahçeleri oluşturulmaya başlandı. Özellikle 2008 sonrasında ilimiz Sır Barajı havzasında bir zeytin havzası ilan edildi. O dönem Vali  beylerin yürütmüş olduğu projedir. İlimizde her geçen yıl zeytin bahçeleri sayısı çoğalıyor ve üstelik kapama zeytin bahçesi şeklinde, büyük arazilerde çok güzel profesyonel zeytin bahçeleri kuruluyor. Bu da zeytinciliğin önümüzdeki günlerde, ilimizde hak ettiği yere daha da geleceğini burada böyle bir pazar oluşacağını ve katma değerli ürünler üretip ilimize yeni bir gelir kapısı oluşturacağını düşünüyoruz. 

Markalı ürünler tercih etsinler

Gerçek zeytinyağını vatandaşlarımız damak tadıyla anlayabilirler; Lakin Zeytinyağını ben işin içerisindeyim, 10 yıl ulusal bir firmaya Zeytinyağı eksperlik görevi yaptım. Kaliteli zeytinyağını bir tarafa bırakın zeytinyağının gerçek zeytinyağı olup olmadığını da anlamak çok güç. Kesinlikle laboratuvara gitmesi gerekiyor. Vatandaşların bireysel hane tüketicisinin gerçek zeytinyağını anlaması gerçekten çok zor ve güç. Zeytinyağının rengi bir kriter değil çünkü, zeytinyağı hasat dönemine göre yağların renkleri değişiyor. Zeytinyağının donup donmadığından anlayamazsınız. Vatandaşlarımız zeytinyağlarını marketlerden markalı ürün alarak temin edebilir. Üzerinde bir markası, İşletme adresi, İrtibat numarası, üretim izni, barkodu olan ambalajları tercih etmeli. Kesinlikle üzerinde hiçbir işareti olmayan, sarı tenekeli ambalajlara yönelmemeli.

Kahramanmaraş’ın tarihteki ilk ismiyle yola çıktık

Marka ismimiz Maraj, Kahramanmaraş ilimizin tarihte ilk almış olduğu isim. Hititli, başarılı bir komutan olan Maraj, yaşadığı dönemde yeni bir kent kurmak için görevlendiriliyor ve bu coğrafyaya geliyor. Bu coğrafyayı beğenip buraya bir şehir kurmak istediğini, dönemin Hitit hükümdarına belirtiyor. Burada bir şehir kuruluyor. Hitit hükümdarının da takdiriyle şehre tarihinde ilk defa Maraj ismi veriliyor. Daha sonrasında Markasi ve Germanicia isimlerini de alan şehrimiz, Ön Türkler döneminde diğer isimlerin telaffuzunun zor olmasından dolayı Maraj ismi benimseniyor. Zaman içerisinde de J harfini telaffuzda zorlandığımız için Ş yapmışız, Maraş olmuş. Bu ismi kendimize marka aldık. Bu şekilde bir yola çıktık.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!