• Haberler
  • Ekonomi
  • 2024'ün ilk 8 ayında 23 il, 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi

2024'ün ilk 8 ayında 23 il, 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin 23 ili, 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, bu dönemde toplam 57 ilde ihracat artışı yaşandı.

Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre faaliyet illeri bazında yapılan ihracat analizinde, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Tekirdağ ilk beşte yer aldı. İstanbul, 4 milyar 782 milyon dolar ihracatla birinci sıradaki konumunu sürdürmesine rağmen, geçen yıla göre %6,4 oranında bir azalma yaşadı. Kocaeli ise %20,3'lük bir artışla 2 milyar 833 milyon dolara ulaştı ve ikinci sıraya yerleşti.

İzmir, %9,5 azalışla 1 milyar 909 milyon dolara gerilerken, Bursa %11,8’lik bir azalma ile 1 milyar 292 milyon dolara düştü. Tekirdağ, %2,1'lik bir artışla 1 milyar 165 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve beşinci sırada yer aldı.

Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre en fazla ihracat artışını kaydeden iller sırasıyla Kocaeli, Çorum, Ankara, Hatay ve Eskişehir oldu. Kocaeli 477 milyon dolarlık artışla birinci olurken, Çorum 449 milyon dolarlık artışla ikinci sırada yer aldı. Ankara 108 milyon dolarlık artışla üçüncü, Hatay 104 milyon dolarlık artışla dördüncü ve Eskişehir 78 milyon dolarlık artışla beşinci oldu.

Ticaret Bakanlığı, yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracat perspektifi doğrultusunda pazar ve ürün çeşitlendirmesi üzerine odaklanarak ihracatı artırmaya yönelik politika ve stratejilerini sürdürüyor. Bakanlık, ihracatın ülke genelinde güçlü bir şekilde yayılmasını ve yerel üretim ile istihdam artışını destekleyerek daha müreffeh bir Türkiye hedefliyor.
 

Bakmadan Geçme