21 şehirde 525 işletme incelenecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini araştırmak, arı işletmelerinin iklim değişikliğine uyumuna yönelik politika önerileri geliştirmek için proje başlattı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimin geleceğini ve politikaları belirlerken risk faktörlerini de dikkate aldıklarını belirterek, bu kapsamda başlattıkları bu projenin çıktılarının sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri açısından yol gösterici olacağını bildirdi.

21 şehirde 525 işletme incelenecek!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), yine Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğünün talebi üzerine iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini incelemek üzere proje hazırladı. Uygulamaya konulan ve “Türkiye'de İklim Değişikliğinin Arıcılık İşletmeleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi" ile iklim değişikliğinin arıcılık üzerine sosyo-ekonomik ve kültürel etkileri tespit edilecek. Arı işletmelerinin iklim değişikliğine karşı uyum ve adaptasyonunun da inceleneceği çalışma sonunda elde edilecek veriler ışığında iklim değişikliğine uyuma yönelik politika önerileri geliştirilecek. 

21 kentte 525 işletme incelenecek

Projenin ana materyalini, Türkiye'de 7 coğrafi bölgede arıcılık yapan işletmelerden derlenen birincil veriler oluşturacak. 7 bölgeyi temsilen seçilen ve aktif kovan sayısı bakımından en fazla olan 21 il (İzmir, Muğla, Aydın, Ordu, Trabzon Giresun, Adana, Mersin, Antalya, Bitlis, Van, Bingöl, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas, Konya, Ankara, Balıkesir, Sakarya ve Bursa) araştırma alanı olarak seçildi. Bu illerde faaliyet gösteren 525 işletme ziyaret edilerek veriler sahadan toplanacak.

Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek projeyi TAGEM'e bağlı 7 araştırma enstitüsü müdürlüğünden tarım ekonomisi alanında çalışan uzmanlar gerçekleştirecek. Ayrıca projeye Ankara, Muğla Sıtkı Koçman ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinden öğretim üyeleri danışman olarak katkı sağlayacak.

Ülkesel çapta özgün bir proje

Proje, Türkiye'de iklim değişikliğinin arıcılık işletmeleri üzerine etkisini ortaya koyan ülkesel çapta özgün bir araştırma olma özelliğini taşıyor. Bölgeler arası karşılaştırmaya da imkân sağlayacak olan ankete dayalı çalışma, bu yönüyle önemli bir araştırma açığını kapatacak. Elde edilecek bulgu ve bilgilerin ilgili birimlere aktarılarak, bal arılarının sürdürülebilirliği için yeni stratejiler ve politikalar geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Bal arılarının tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde ve insan sağlığı açısından önemi birçok çalışmayla ortaya konuldu. İklim koşulları arıcılıkta bal kalitesini ve verimini etkileyen ekolojik faktörler arasında yer alıyor. İklim değişikliği bazı bitkilerin ve çiçeklerin kaybına, polen ve nektara ulaşamayacak olan bal arılarının veriminde ve bal kalitesinde azalmalara, açlığa bağlı olarak bal arılarında kayıplara neden olabiliyor. İklim değişikliğinin bitki çeşitliliğine tesir etmesi, dolaylı yoldan arıları da olumsuz etkiliyor.      

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!