3'üncü Uluslararası KBRN Kongresi sona erdi

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Türkiye'den uzmanlar, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinin katılım sağladığı 3. Uluslararası KBRN Kongresi 20-22 Kasım 2024 tarihlerinde AFAD Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş, 23 Kasım 2024 -

Kongrede konuşan Bakan Yardımcımız Münir Karaloğlu, KBRN tehditlerinin sürekli değişen ve gelişen doğası karşısında ulusal sınırları aşan iş birliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin yanlış amaçlarla kullanımı, terör örgütleri, organize suç grupları veya devlet dışı aktörlerin bunları kullanma potansiyelinin tehdidin boyutlarını giderek büyüttüğüne dikkati çeken Karaloğlu, AFAD Başkanlığı’nın, KBRN'ye karşı koymak için çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Karaloğlu, AFAD'ın, Türkiye'de KBRN risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve yönetilmesi için gerek teknolojik altyapıyı gerekse insan kaynağını sürekli geliştirip yenilediğini belirterek, yenilikçi teknolojilerin kullanımının, KBRN risklerinin tespiti ve bertaraf edilmesinde büyük avantaj sağladığının altını çizdi.

Hassas algılama ve izleme sistemlerinin, tehditlerin erken aşamada fark edilmesi ve hızlı müdahaleye olanak sağladığını anlatan Karaloğlu, simülasyon teknolojileri ve sanal gerçeklik uygulamaları gibi yeniliklerin, sahada çalışan personelin eğitilmesi ve hazırlıklı olması için kullanıldığını ifade etti.

Karaloğlu, bu yeniliklerin yanı sıra bölgesel ve küresel iş birliğinin de AFAD için büyük bir önem taşıdığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası kuruluşlarla yürütülen ortak projeler, bilgi alışverişi ve kapasite geliştirme çalışmaları, AFAD'ın kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer konularda önemli bir mesafe kat ettiğini göstermektedir. İçişleri Bakanlığı ailesi olarak, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. KBRN tehditlerine karşı alınması gereken tedbirleri titizlikle belirliyor, atılması gereken tüm adımları paydaşlarımızla işbirliği ve koordinasyon içerisinde atıyoruz. Ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarımızla koordinasyon içinde inovatif yaklaşımlar geliştirerek riskleri minimize etmeye yönelik politikalar icra etmeye devam ediyoruz."

Ekiplerimiz 7 gün 24 saat hazır tutuluyor

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş de yaşanan güncel siyasi ve askeri gelişmelerin, KBRN yayılım önlemleri ve müdahale kapasitesinin önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Son 100 yılda insanlığa en büyük acıları yaşatan olaylar arasında KBRN'nin önemli yer tuttuğunu hatırlatan Memiş, KBRN maddelerinin üretilmesi, stoklanması veya kullanılmasının çok sayıda anlaşma ve deklarasyonla yasaklanmış olmasına rağmen sıklıkla siviller üzerinde kullanıldığına şahit olunduğunu dile getirdi.

Memiş, devletlerin önlemler alıp KBRN olaylarına müdahale kapasitelerini artırmak için ciddi miktarda bütçe ayırdığını belirterek, tehlikenin farkında olan Türkiye'nin de KBRN müdahale kapasitesini artırdığına vurgu yaptı.

Bu kapsamda, Kimyasal Savunma Strateji ve Eylem Planı 2019-2023'ü uygulamaya aldıklarını anımsatan Memiş, "Radyolojik ve Nükleer Savunma ve Korunma Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı tamamladık. 2025 yılı içerisinde ise KBRN alanındaki tüm stratejik belgeleri tek çatı altında toplayarak, bütüncül bir yaklaşımla KBRN Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı yürürlüğe almayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

AFAD olarak KBRN konusunda Türkiye genelinde tatbikatlar ve planlamalar yaptıklarını aktaran Memiş, şunları ifade etti: "Türkiye ve AFAD olarak, planlamalar ve tatbikatlar dışında KBRN konusunda önemli hazırlık ve kapasiteye sahibiz. 81 ilde KBRN ilk müdahale ekipleri, ekipmanlarıyla hazır bulunuyor. 16 Bölgesel AFAD Arama Kurtarma Birliğinde tam donanımlı ve eğitimli AFAD KBRN ekipleri görev yapıyor. Meydana gelebilecek KBRN olayları için AFAD KBRN saha ekiplerimiz 7 gün 24 saat hazır tutuluyor. AFAD KBRN uzmanlarından oluşan ekiplerimiz görevlerini uluslararası standartlarda yerine getiriyor. Bölgesel arama kurtarma birliklerimizin ve birliklerimizdeki tam donanımlı KBRN ekibi sayımızı kısa zaman içinde 20'ye çıkarıyoruz."

Güncel tehdit ve tehlikeler değerlendiriliyor

Türkiye’de afet ve acil durumların müdahale ve koordinasyonundan sorumlu olan İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) 20-22 Kasım 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Kongreye, ulusal ve uluslararası düzeyde KBRN alanında uzman personel ve akademisyenler katılıyor.

KBRN alanında tehdit ve tehlikelere karşı yeni yaklaşımların değerlendirildiği kongrede, güncel teknolojik gelişmeler ve bilimsel çalışmalar ele alınıyor.

Sunum yapan konuşmacılara oturumların sonunda, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kongre kapsamında ayrıca, KBRN alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası üretici firmalar stant açarak ürünlerini sergiledi.

AFAD tarafından ilki 2017 yılında, ikincisi ise 2019 yılında düzenlenen Uluslararası KBRN Kongreleri, yerli ve yabancı pek çok bilim insanı, öğrenci, kamu ve özel sektör temsilcisini bir araya getirerek KBRN tehdit ve tehlikeleri konusunda farkındalık oluşturdu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!