• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • 37. Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı: Geleneksel törenlerle geleceğe el verildi

37. Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı: Geleneksel törenlerle geleceğe el verildi

Ahilik kültürünün yaşatılması ve geleceğe taşınması amacıyla düzenlenen 37. Ahilik Haftası kutlamaları, Kahramanmaraş'ta geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği'nin organize ettiği etkinlik, kentin önde gelen isimleri ve geniş bir katılımcı kitlesiyle anlam kazandı. Etkinlik, Ahilik kültürünün köklü geleneklerini bir kez daha hatırlatarak, gelecek nesillere güçlü bir miras bıraktı.

Kutlamalara Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Müftüsü Abdurrahman Kotan, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mutlu Kaya, MHP İl Başkanı H. Vahit Demiröz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah kalın ile çok sayıda siyasi parti temsilcisi, oda başkanları ve basın mensupları katıldı. 

Ahilik kültürünün manevi ve toplumsal değerlerine dikkat çeken Vali Ünlüer, “Ticaret ahlakının en temel ilkeleri olan Ahilik ilkelerinin, yeni nesillere aktarılması açısından Ahilik Haftası boyunca düzenlenen etkinliklerin, oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle, başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, birlik, beraberlik ve dayanışmamızın her daim devam etmesini temenni ediyor, işlerinizde hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk, programda yaptığı konuşmasında, “Bugün burada, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan, toplumsal birlik ve beraberliğimizin simgesi olan Ahilik Haftası kutlamalarında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ahilik, sadece bir ticaret sistemi değil; dayanışmanın, kardeşliğin, dürüstlüğün ve insani değerlerin ticarete yansımasıdır. Bugün burada bu köklü kültürün mirasını yaşatıyor ve geleceğe taşımak için bir araya geliyoruz.

Ahilik, yalnızca zanaatkârların değil, toplumun her kesiminde adaleti, yardımlaşmayı ve dürüstlüğü temel alan bir hayat anlayışıdır. Bugün hala meslek ahlakı, insan sevgisi ve yardımlaşma gibi kavramların içini Ahilik ruhuyla doldurmak mümkün ve gereklidir. Bu kültürün temellerinde birlik, beraberlik ve paylaşmanın olduğu aşikardır.

Bizler, Ahilik Hareketi Derneği olarak bu kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına var gücümüzle çalışıyoruz. Ahilik sadece bir tarihi miras değil, modern dünyada da rehberlik edebilecek bir yol haritasıdır. Zanaatkârlarımız, esnafımız, iş insanlarımız ve tüm toplum kesimlerinin bu değerleri benimseyerek, geleceğe umutla bakmaları bizim en büyük hedefimizdir.

Bugün burada gerçekleştirdiğimiz Şed Kuşanma Töreni ile bu anlamlı geleneği bir kez daha canlandırıyor, ustadan çırağa devredilen bilginin, tecrübenin ve ahlaki değerlerin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte vurguluyoruz. Ayrıca, mesleklerine yıllarını vermiş kıymetli ustalarımıza takdim edilen Ahilik Onur Ödülleri, onların bu kültüre katkılarını taçlandırmakta ve topluma örnek teşkil etmektedir.” İfadelerine yer verdi.

Türk töresi örste demir dövme ve şed kuşanma töreni

Ahilik Haftası'nın en dikkat çeken anlarından biri, geleneksel Türkün töresi örste demir dövme ve Şed Kuşanma Töreni oldu. 

Bu tören, Ahilik kültüründe usta-çırak ilişkisini ve zanaatkarlıkta dürüstlüğü sembolize ediyor. Törende, mesleğin usta tarafından çırağa devredilmesi anlamını taşıyan Şed Kuşanma geleneği canlandırıldı.

Enver Sığındım, oğlu Mehmet’e el verdi

Törenin en önemli anlarından biri, Lider Market kurucularından Enver Sığındım’ın oğlu Mehmet Sığındım’a şed kuşatması oldu. Bu özel an, Enver Sığındım’ın işlerini ve sorumluluğunu oğluna devrettiği bir sembol olarak hafızalarda yer etti. Mehmet Sığındım, ustası ve babası Enver Sığındım’ın elini öperek helallik istedi ve böylece bir geleneği daha sürdürerek, Ahilik kültürünün önemli bir ritüelini yerine getirmiş oldu.

Ahilik onur ödülleri dağıtıldı

Etkinlik kapsamında mesleğinde uzun yıllar hizmet etmiş, çırak yetiştirmiş, Ahilik kültürüne uygun davranışlarıyla öne çıkan çeşitli meslek erbaplarına Ahilik Onur Ödülleri verildi. 

Avukatlardan bakırcılara, ayakkabıcılardan mali müşavirlere kadar birçok farklı sektörden isimler ödüllerini alırken, bu ödüller onların mesleki başarılarını ve Ahilik ruhuna yaptıkları katkıları simgeledi. Ödül alanlar arasında paçacılar, macuncular, inşaat mühendisleri ve eczacılar da yer aldı.

Öksüz Ozan konseri büyüledi

Program, Kahramanmaraş Halk Ozanları Derneği Başkanı ve adına doktora tezleri yazılmış ünlü ozan Öksüz Ozan’ın konseri ile devam etti. Ozanın etkileyici performansı, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliklerinden biri olan halk ozanlığı geleneği, bu performansla bir kez daha gözler önüne serildi.

Dondurma ikramı ve canlı yayınlar

Kutlama programı, Kahramanmaraş’ın simgesi haline gelmiş olan dondurma ikramıyla son buldu. Maraş Dondurması, katılımcılara eşsiz lezzetiyle ikram edildi ve etkinliğin tatlı bir sonla tamamlanmasını sağladı. 
 

Bakmadan Geçme