• Haberler
  • Ekonomi
  • 406,5 milyon lira, çiftçilerin hesaplarına aktarıldı

406,5 milyon lira, çiftçilerin hesaplarına aktarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 406 milyon 577 bin liralık destekleme ödemesini çiftçilere aktardı. Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, bireysel sulama sistemlerine 187 milyon 735 bin 315 lira, kırsal kalkınma yatırımlarına 117 milyon 717 bin 485 lira, ipek böceği yetiştiriciliğine 100 milyon 449 bin 600 lira ve hayvan gen kaynakları çalışmalarına 674 bin 600 lira olmak üzere çeşitli kalemlerde destek sağlandı.

İpek Böceği yetiştiriciliğine büyük destek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeli kapsamında ilk ödemelerin yapıldığını belirtti. Özellikle ipek böceği yetiştiriciliğine yapılan desteklemenin önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, bu hafta içinde 100 milyon liralık ipek böceği desteğinin ödendiğini vurguladı. 

Yeni modelde, bir önceki yıla göre ipek böceği yaş koza destekleme bütçesinde %237 oranında artış sağlandığını ifade eden Yumaklı, "2024 yılında 1254 yaş koza üreticisinin 461’i genç ve kadın üretici olup, bu üreticilere ödenen destek tutarı, toplam desteğin %54'ünü oluşturuyor. Genç ve kadın üreticilere %40 ilave ödeme de hesaplarına aktarıldı." dedi.

Destekler sürecek

Bakan Yumaklı, tarımsal destek ödemelerinin diğer kalemlerde de devam edeceğini belirtti.

Bu ödemelerin, tarımsal üretimi teşvik etmeyi ve kırsal kalkınmayı hızlandırmayı hedeflediğini kaydeden Yumaklı, "Yapılan ödemelerin tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum," dedi.

Bu önemli tarımsal desteklerin, üreticilerin maliyet yükünü hafifletmesi ve tarım sektöründeki sürdürülebilirliği sağlaması bekleniyor.
 

Bakmadan Geçme