ABD'ye ticaret tüm yönleri ile ele alındı

ASKON USA Temsilciliği organizasyonunda geniş bir katılımın sağlandığı video konferans yöntemi ile Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret tüm yönleri ile ele alındı.

Türkiye’nin hedefleri, politikaları ve stratejik planları doğrultusunda; küresel piyasaları, gelişen sektörleri, yerel ve global ekonomik gelişmeleri analiz etmek, bu analizler sonrası elde edilen çıktıları, yetkili merciler ile üye kurum ve müteşebbislere görüş ve tavsiye olarak sunmak amacıyla Washinghton Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Genel Başkan Orhan Aydın ve bir çok saygın katılımcı ile gerçekleştirildi.

Toplantıda katılımcılara yönelik yaptığı hitapta tüm katılımcılara şahsı ve ASKON Camiası adına teşekkürlerini sunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın,  ABD ekonomisi hakkında kısa bir girizgahtan sonra Türkiye ekonomisine değinerek bazı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye de, özellikle son 20 yılda atmış olduğu devasa adımlarla Dünya’nın sayılı ekonomilere arasında yer almaya aday nadide ülkelerden biri konumu haline gelmiştir. Bu adımlar sayesinde;

2022 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %1,9 oranında artışla 21 milyar 854 milyon dolar, ithalat %14,0 oranında artışla 30 milyar 655 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat %13,9 oranında artışla 231 milyar 248 milyon dolar, ithalat %36,6 oranında artışla 331 milyar 98 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Son 20 yılda özellikle, stratejik, katma değerli, yüksek teknolojik ürünlerin hedeflenmesi ülkemize büyük bir eşik atlatmıştır.

Bu hedeflerin akabinde hedef pazarların seçilmesi, buna mukabil enerji merkezi ve enerji koridoru olabilmek için atılan adımlar doğru bir planlamanın ürünü oldu.  Nihayetinde bu kaynaklara sahip olabilmek için teknolojik alt yapının oluşturulması, arama tarama faaliyetlerinin de yerli ve milli imkânlara kavuşturulması, kaynaklara erişimin sağlanması vesile oldu ve bütün bu çabalar doğru adımları perçinledi.  Hamdolsun bugün, Karadeniz’de doğalgazı, Gabar dağlarında petrol yataklarını konuşur olduk.

Ayrıca Türkiye bugün öyle bir konuma geldi ki, artık kendi öz savunmasını gerçekleştirebilecek savunma sanayiine sahip olduğu gibi bunu ihraç eder bir konuma da geldi.

Türkiye Yüzyılına damga vuracak bu hamlelerin yanı sıra ekonomi bağlamında da atmamız gereken adımlar var.  2023 yılı için dikkat edilmesi gereken birkaç hususu şu şekilde belirmek isterim. Öncelikle ihracatımızın yüksek olduğu Avrupa ülkelerinde yüksek enflasyon ve resesyon beklentisi nedeni ile alımlar noktasında bir gerileme beklemekteyiz. Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya pazarlarında yüzde 01 ila 0,9 arasında bir daralmayı öngörüyoruz. Buna mukabil yüzde 0.5 ABD, 3.9 Irak, 2,8 Libya, 2,9 İsrail gibi ülkelerle de pazarımızın genişleyeceğini gözlemliyoruz

Bu süreçte nitelikli ürünler üreten Türk firmalarımız kazançlarını artıracağı bir gerçekliktir. Diğer firmalarımızı mevcut potansiyellerini korumaya yönelik tedbirler alacaktır. Bu tedbirler içerisinde faiz artışı ile enflasyonu baskılamaya çalışarak güçlü dolara sebebiyet veren ABD’nin de yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle güçlü olan dolar karşısında alım gücümüzün zayıflayacağını unutmamalı ve borçlanma maliyetlerimizin artmaması için özellikle dolarla borçlanmaktan kaçınmalıyız.  Yani ihracatçılarımız açısından ABD ile ticaret önemli olduğu kadar ABD ekonomisini de yakından takip etmek bir o kadar önemli konu. 

Sonuç olarak 2022 yılında üretim odaklı bir büyüme modelini seçen ülke olduk. 2023 yılında da katma değeri yüksek ve nitelikli ürünler üretmeyi hedefleyerek pazardaki yerimizi sağlamlaştırmalıyız. Türkiye yüz yılına giden yolda güçlü ekonomiden geçer. Bu nedenle 2023 yılında daha nitelikli ve daha çok katma değerli ürünler üreterek özelikle deniz aşırı ülkelere olan ihracatımız artırarak ekonomik anlamda büyümemizi geliştirmeli, ABD gibi büyük ekonomileri hedef pazar olarak belirleyerek karşılıklı ticaret hacmimizi kazan kazan prensibiyle daha da artırmalıyız.

Nitekim Kasım 2022 verilerine ABD ile ihracatımız  %4,6 oranında artışla 1 milyar 433 milyon dolar olmuştur. 350 milyona yaklaşan nüfusu ile Dünya’nın en kalabalık 3. Ülkesi konumunda olan ABD ile ticaretimizi daha da artırmalıyız.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!