Abdulkadir Konukoğlu'na onur ödülü

Merkezi Adana'da bulunan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na ÇGC Onur Ödülü takdim edeceklerini söyledi.

Esendemir, “SANKO’nun bölgemize yatırımları, pandemi döneminde yardımları ve yerel basına katkılarından dolayı ÇGC Onur Ödülünü oybirliği ile SANKO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na takdim etmeyi kararlaştırdık” dedi.

Geleneksel “Basın Özendirme Yarışması”nın sonuçlarını açıklayan Esendemir, yarışmaya sunulan eserleri, ÇGC Yönetim Kurulu’nun değerlendirdiğini bildirdi. 

Esendemir, başkanlığında düzenlenen toplantıya; ÇGC Başkan Vekili Mustafa Özke, Başkan Yardımcıları Mehmet Uluğtürkan, Mehmet Serbes, Engin Kamber, Yasemin Atasoy, Genel Sekreter Sefa Saygıdeğer, Genel Sekreter Yardımcısı Süreyya Uri, Mali Sekreter Murat Yonat, Mali Sekreter Yardımcısı Hüseyin Arat, Yönetim Kurulu Üyeleri Vahap Ünkat, Mutlu Mete, Jale Karaşahinoğlu, Kadir Adıyaman ve Mustafa Akköse’nin katıldığını kaydetti.     

Ödül töreni tarihi ve yerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını vurgulayan Esendemir, ÇGC Basın Özendirme Yarışması’nda SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na Onur Ödülü takdim edilmesinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Sayın Konukoğlu, Gaziantepli olmakla beraber Adana iş ve basın dünyasında sevilen, uyarıları dikkate alınan iş insanıdır. Bu noktadan hareketle, Çukurova Bölgesi’ne gerçekleştirilen SANKO yatırımları, SANKO’nun pandemi sürecindeki yardım, paylaşım, moral ve örnek tutumu, yerel basına yakınlık ve desteğinden dolayı bu yıl ÇGC Onur Ödülü’nün SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na takdim edilmesi oybirliğiyle kararlaştırılmıştır.”

Adbdulkadir Konukoğlu kimdir?

Abdulkadir Konukoğlu, Anadolu sanayileşmesinin önderlerinden Sani Konukoğlu’nun ilk çocuğu olarak 1948 yılında dünyaya geldi. 

Küçük yaşlardan itibaren çalışmaya büyük ilgi duyan Abdulkadir Konukoğlu, 1963 yılında iş hayatına atıldı; çıraklıktan başlayıp, işletmenin her kademesinde görev yaptı.

Askerlik görevinin ardından 1970 yılında İşletme Müdürlüğü, 1972 yılında Genel Müdür Yardımcılığına getirilen Konukoğlu, 1974 yılında ise Genel Müdürlük görevini üstlendi. 

Babası Sani Konukoğlu’nun vefatı sonrasında 1994 yılında Sanko Grubu şirketleri başkanlığına getirilen ve babasının, İşin Hilesi Dürüstlüktür sözünü iş hayatının temel felsefesi yapan Abdulkadir Konukoğlu, vizyoner, yenilikçi ve paylaşımcı yönetim anlayışıyla Sanko’yu Türkiye’de sanayileşmenin sembolü haline getirdi.

Abdulkadir Konukoğlu yönetiminde gelişimini sürdüren Sanko Grubu, 1996 yılında Sanko Holding çatısı altında yapılandırıldı. 

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri doğru analiz eden Konukoğlu, stratejik öngörüleri ile Sanko’yu tekstilin yanı sıra, geleceği olan diğer sektörlere yönlendirdi. 

Sanko; günümüzde tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, AVM, finans, eğitim, sağlık ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan işletmelerinde yaklaşık 14 bin kişiyi istihdam eden ve küresel iş ilişkileri bulunan bir kuruluş haline geldi.

Yatırımlarında insan odaklı kararlar veren ve büyük bağlılık duyduğu Türkiye’nin çıkarlarını her türlü ticari beklentinin önüne koyan Abdulkadir Konukoğlu, sosyal sorumluluk misyonunu da hiçbir zaman ihmal etmedi. 

İş hayatında her zaman girişimci ve katılımcı anlayış sergileyen Konukoğlu, pek çok meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendi. 

Başarılı iş hayatının yanı sıra, değişik dönemlerde; 
Gaziantepspor Kulübü Başkanlığı, 
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı, 
TOBB Tekstil Danışma Kurulu Başkanlığı, 
Gaziantep Tekstil Sanayi İşverenleri Derneği Başkanlığı, 
Gaziantep Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi Başkanlığı, 
TOBB Serbest Bölgeler Kurulu Kurucu Başkanlığı, 
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı, 
TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliği, 
TOBB Sanayi Konseyi Üyeliği,
DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği, 
TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Abdulkadir Konukoğlu, halen

Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanlığı, 
Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği Başkanlığı, 
TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanlığı,
Sani Konukoğlu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı,
Sanko Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı ve
Sanko Holding Onursal Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. 

Üniversite ve meslek kuruluşları başta olmak üzere, çeşitli kurumlarca düzenlenen etkinliklerde, yarım asırlık iş hayatındaki birikimini toplumla paylaşan Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına yönelik çözüm önerileri ve analizleriyle, iş dünyasında önemli bir referans kaynağı haline geldi. 

Paylaşmak Mutluluktur anlayışı ile hareket eden ve Rüzgâr Durmuşsa Küreklere Asılın sözü ile çalışma azmi ve mücadeleci yönünü ortaya koyan Konukoğlu, şimdiye kadar;
 
2 kez Milli Prodüktivite Merkezi’nce olmak üzere, ülkemizin önde gelen yayın kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler tarafından;

Yılın En İyi İş adamı, 
Yılın En İyi İşletmecisi, 
Yılın Girişimcisi, 
Yılın Altın Adamı, 
Yılın En Başarılı İş adamı,
Stratejik Vizyon Sahibi İş adamı,
Yılın En Başarılı Sağlık Yatırımcısı,
Yeşil Ekonomi Ödülü,
Yılın Sanayicisi ve 
Yedi kez Anadolu’nun En Etkili İş İnsanı ödülüne layık görüldü,

Yaptırdığı okullar ve sağladığı burslar nedeni ile 
Eğitime Hayat Verenler Onur Listesi’ne alındı.

Ödediği vergilerden dolayı Gaziantep’te uzun yıllar vergi rekortmeni olan Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye Vergi Rekortmenleri listesinde de altı kez yer aldı.  

Abdulkadir Konukoğlu, uzun yıllardır Kurumsal Sosyal Sorumluluk araştırmalarında, “En Sorumlu Liderler” ve “Halkın Gözünde En Hayırseverler” listelerinde yer alıyor. 

Halkın refahı, eğitimi, mutluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunduğundan dolayı;

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nca Üstün Hizmet Ödülü, 

Gaziantep Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı ve Toplumsal Duyarlılık Ödülü, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce de Vakıf İnsan Ödülü verilen Abdulkadir Konukoğlu, evli ve üç çocuk babasıdır.  

SANKO Holding

Şirketin temelleri beş kuşak önce, 1904 yılında büyük dede Sani Bey’in dokuma tezgâhları ile atıldı. Sani Bey’in başladığı mütevazı dokuma işini, kendisinden sonra oğlu Zekeriye Bey devam ettirdi. 1926 yılında babasından dokuma tezgâhını ve mesleğini devralan Zekeriye Bey, geliştirdiği işi, 1943’te oğlu Sani Konukoğlu’na bıraktı. 

Sani Bey, babasından aldığı dede mesleği dokumacılığı, yaptığı önemli yatırımlar ve girişimlerle büyük bir işletmeye dönüştürdü. “İşin hilesi dürüstlüktür” ilkesini benimseyen Sani Konukoğlu, ileri görüşlülüğü ve büyük hedefleriyle firmayı, dünya çapında ürün ve servisler sunan şirketler topluluğu haline getirmeyi başardı.

Sani Bey, 1989 yılında, sosyal sorumluluk projelerine kurumsal boyut kazandırmak ve toplumsal dayanışmaya katkı sağlamak amacıyla Sani Konukoğlu Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleştirdi.

Anadolu sanayileşmesinin öncüsü Sani Bey, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti. Babasının vefatı sonrasında Sanko Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Abdulkadir Konukoğlu getirildi.

Sanko Grup şirketleri 1996 yılında SANKO Holding çatısı altında yapılandırıldı. 

Abdulkadir Konukoğlu, 2014 yılında yönetim kurulu başkanlığını, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Konukoğlu’na, Zeki Konukoğlu ise 2020 yılında görevini, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu’na devretti.

Farklı sektörlerde binlerce çalışanıyla üretim yapan, Türk ekonomisine örnek ve öncü şirketler kazandıran SANKO, sağlık ve eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda önemli sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyor. 

Üçü fakülte binası olmak üzere 22 okul ve 15 cami inşa ettirip ilgili kurumlara devreden SANKO, 2001 yılında eğitimin çıtasını yükseltmek amacıyla SANKO Okulları’nı, 2013’te ise sağlık eğitimi ve hizmetinde kalitenin yükseltilmesi amacıyla SANKO Üniversitesi’ni kurdu.

Bir kısmı sular altında kalan 2300 yıllık Zeugma antik kentinden çok sayıda tarihi eserin kurtarılmasında ve Kargamış antik kentindeki bilimsel kazılara ve yayınlara katkılarıyla SANKO, bir asrı aşan tarihiyle ülkemize değer katmanın ve değerleri korumanın önemini bir kez daha vurgulamıştır.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!