• Haberler
  • Yaşam
  • AFAD ve Nükleer Düzenleme Kurumu iş birliği protokolü imzaladı

AFAD ve Nükleer Düzenleme Kurumu iş birliği protokolü imzaladı

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'nin uluslararası radyasyon değerlendirmesine hazır olması için güç birliği yaptı. Türkiye'nin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) alacağı 'Emergency Preparedness Review Mission' (EPREV Misyonu - Acil Durum Hazırlık Değerlendirmesi Misyonu) için iş birliği protokolü imzalandı. Protokolü yürürlüğe koyan imzaları, NDK Başkanı Dr. Zafer Demircan ve AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer attı.

İki kurum, Türkiye’nin iki haftalık uluslararası değerlendirme çalışmasına ön hazırlık yapması için ortaklık yaptı. Ortaklığı netleştiren protokol ise Nükleer Düzenleme Kurumu’nun merkezinde gerçekleştirilen törenle imzalandı. Törene, iki kurumun başkanlarının yanı sıra NDK ve AFAD yöneticileri de iştirak etti.

Uluslararası uzman grubunun değerlendirmesine ön hazırlık yapılacak

Protokol, ülke öz değerlendirmesi yapılmasını kolaylaştıracak. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzman grubunun gözden geçirmesinden evvel kurumlarımızın ön çalışma yapmasına imkân verecek. Türkiye’nin değerlendirme raporu öncesinde tamamlanması gereken noktaları ve geliştirmesi gereken kısımları görmesini sağlayacak.

AFAD, protokol sonrasında ülke öz değerlendirmesi için kurumların koordinasyonunu gerçekleştirecek. Kurumların, Radyasyon Acil Durum Hazırlık Değerlendirme Misyonuna katılmalarında eşgüdüm sağlayacak.

AFAD Başkanı: “Yalnız Türkiye’nin değil Dünya’nın geleceğine katkı sunacak”

AFAD Başkanı Vali Yunus SEZER, törendeki hitabında “Nükleer Düzenleme Kurumumuz ile AFAD’ın bu iş birliği, ülkemizin uluslararası değerlendirmeye hazır olmasını sağlayacak. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Uzman Grubu’nun gözden geçirmesinden evvel kurumlarımızın ön çalışma yapmasına imkân verecek. İnanıyorum ki, protokol ile gerçekleşecek çalışmalar, yalnız Türkiye’nin değil, bölgenin ve Dünya’nın da geleceğine pozitif katkılar sunacak.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kıymetli jeopolitik konumuna dikkat çeken AFAD Başkanı, “Jeopolitik konumumuz, radyasyon tehlikesi konusunda da karşımıza çıkıyor. Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan savaşta, bölgedeki nükleer santrallerin zarar görme ihtimali dikkat çekiyor. Bu nedenle radyolojik tehditlere dayanıklı geliştirilen bir yapıya sahip olmaktan başka şansımız yok. İçinden geçtiğimiz dönem ve jeopolitik gelişmeler, bu yapının önemine işaret ediyor.” dedi.

NDK Başkanı Dr. DEMİRCAN konuşmasında, ülkemizde yakında işletmeye alınacak olan nükleer güç santrali, komşu ülkelerde sınırlarımıza yakın nükleer güç santralleri bulunması ve ülkemizde tıp, endüstri, güvenlik, araştırma ve eğitim gibi farklı alanlarda çok sayıda radyasyon kaynağı kullanıldığı dikkate alındığında radyasyon acil durumlarının yönetiminin önem kazandığını belirtti. DEMİRCAN ayrıca EPREV misyonunun temel amacının sadece bir inceleme yapmak değil, aynı zamanda her seviyedeki uzmanlarla radyasyon acil durum hazırlığı ve müdahalesi ile ilgili teknik deneyim ve uygulama alışverişi yapmak olduğuna dikkat çekerek, EPREV Misyonu’nun geniş kapsamlı olması nedeniyle misyon için ilgili tüm bakanlıklardan, kurumlardan ve diğer muhataplardan uzmanların ulusal EPREV ekibine dahil edilmesiyle ulusal düzeyde radyasyon acil durum hazırlık ve müdahalesine yönelik tam ölçekli bir koordinasyonun sağlanması gerektiğini vurguladı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!